Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonwering ramen: binnen of buiten?

Zonwering voor je ramen zorgt ervoor dat de zon en de warmte minder makkelijk je huis in komen in de lente en zomer. Maar kies je het best voor binnen- of buitenzonwering? Welke mogelijkheden zijn er? En wat zijn de kosten? Je leest het hier!

Ga snel naar:
OPTIE 1: zonwering ramen aan de buitenkant
OPTIE 2: zonwering ramen aan de binnenkant
CONCLUSIE: welke zonwering voor mijn ramen kies ik het best?

Ontvang nu vrijblijvend offertes!

 

 

Heb ik zonwering voor mijn ramen nodig?

Hoewel het een voor de hand liggende vraag lijkt, zijn er nog altijd veel mensen die geen zonwering in huis hebben. Toch is het zeker slim om deze investering te doen. Zonwering voor je ramen heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen:

 • Voorkomt oververhitting: op warme dagen is het moeilijk om de hitte uit je huis te houden. Met zonwering voor je ramen hou je het al snel meerdere graden koeler in je woning in de lente en de zomer. Je huis raakt niet oververhit en jij zelf ook niet.
 • Gaat verkleuring tegen: zonwering helpt niet alleen tegen de warmte, maar ook tegen de kracht van de zonnestralen. Als je je zonwering dicht houdt, zullen je meubels dus minder snel verkleuren. Hierdoor blijven die er veel langer mooi uitzien.
 • Zuinige optie: natuurlijk is het ook mogelijk om je huis koel te houden met een airco. Maar een airco verbruikt wel veel energie en daardoor kunnen de kosten flink oplopen. Zonwering is een zuinigere manier om je huis koel te houden. Combineer je beide? Dan moet je airco dankzij je zonwering veel minder hard werken.
 • Geen zonlicht in ogen: zonwering zorgt ervoor dat je niet altijd je ogen dicht moet knijpen tegen de zon. Handig als je gezellig zit te tafelen, als je tv wil kijken, …

Interesse in zonwering op maat voor jouw ramen? Een expert bespreekt graag alle voordelen en mogelijkheden met je. Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten in je buurt.

 

OPTIE 1: zonwering ramen aan de buitenkant

buitenzonwering ramen

Een veel voorkomende manier om de zon buiten te houden is buitenzonwering. Er zijn verschillende soorten buitenzonwering mogelijk. De meest populaire opties bespreken we hieronder.

 

Voordelen zonwering buitenkant

Buitenzonwering houdt zonnestralen tegen voor ze de kans krijgen om naar binnen te komen. Maar er zijn nog meer voordelen van buitenzonwering te noemen:

 • Houdt de warmte buiten: binnenzonwering houdt de warmte pas tegen nadat deze al door je ramen heen is gekomen. Zo blijft er dus veel warmte hangen tussen je ramen en binnenzonwering. Bij buitenzonwering blijft die warmte direct al buiten.
 • Bescherming in alle seizoenen: buitenzonwering biedt niet alleen bescherming tegen de zon. Ook bij kou, wind en regen is je woning beter beschermd tegen de weersinvloeden. Daarnaast biedt buitenzonwering ook aanzienlijk meer privacy dan binnenzonwering.
 • Look van je woning: buitenzonwering draagt ook bij aan de look van je woning. Als je een ouder huis hebt, kan je bijvoorbeeld beter kiezen voor markiezen. Maar bij een moderne woning dragen screens bij aan de strakke uitstraling.

 

Soorten buitenzonwering

Er zijn verschillende soorten buitenzonweringen te noemen. Welke je kiest, hangt af van je wensen, je budget, … Ook is het van belang dat de zonwering past bij de rest van je huis. Hieronder zie je de meest populaire opties op vlak van buitenzonwering:

 • Screens: deze zonwering zie je nu vaak in het straatbeeld, vooral bij moderne woningen. Ze geven je huis een strakke look. Naast bescherming tegen de zon zorgen ze ook voor meer privacy. Je kan wel naar buiten kijken, maar mensen kunnen niet bij jou naar binnen kijken.
 • Rolluiken: deze zorgen ervoor dat er absoluut geen zonlicht binnenkomt. Je huis is dan ook het best koel te houden met zulke luiken. Bovendien zorgen ze voor extra beveiliging. Inbrekers slaan huizen met rolluiken vaak over.
 • Knikarmscherm: dit is een uitvouwbaar zonnescherm dat aan je buitenmuur bevestigd is. De uitdraaihoek van je scherm kan je zelf bepalen, om zo het zonlicht goed tegen te houden. Een knikarmscherm neemt amper ruimte in beslag. Je kan er gewoon makkelijk onderdoor lopen.
 • Markiezen: dit zijn bolvormige zonneschermen met een klassieke look. De schermen zijn aan de boven- en zijkanten dicht. Hierdoor beschermen ze je tegen zowel zon als regen. Markiezen kan je in de winter buiten laten hangen, maar dit verkort wel de levensduur.

 

Zonwering ramen buitenkant: kosten

Zonwering aan de buitenkant van je ramen kost iets meer dan zonwering aan de binnenkant. Maar je krijgt ook aanzienlijk minder zon en warmte binnen. Een richtprijs voor buitenzonwering is breed en ligt tussen de € 100 à 2.000 (excl btw, incl. plaatsing) voor standaard zonwering van 2 meter breed en 1,5 meter hoog. Als je voor elektrische bediening kiest, lopen de kosten nog iets hoger op.

Soort buitenzonweringKosten buitenzonwering 2 x 1,5 meter (excl. btw, incl. plaatsing)
Screens€ 750 - 850
Rolluiken€ 100 - 700
Knikarmscherm€ 500 - 2.000
Markiezen€ 320 - 550
Elektrische bediening€ 100 - 150 extra
Handmatige bediening€ 30 - 50 extra

LET OP: bovengenoemde prijzen zijn slechts richtprijzen. Als je wil weten hoeveel jouw zonwering exact gaat kosten, is het handig om meerdere offertes te vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

 


OPTIE 2: zonwering ramen aan de binnenkant

binnenzonwering ramen

Ook zonwering aan de binnenzijde van je ramen zie je regelmatig. Dit type zonwering houdt niet alleen zon en licht tegen, maar draagt ook bij aan je interieur. Er zijn een aantal populaire opties!

 

Voordelen zonwering binnenkant

Ook binnenzonwering voor je ramen houdt de zon tegen, waardoor je huis minder warm aanvoelt in de zomermaanden. Bovendien kan je met binnenzonwering heerlijk genieten van je privacy. Daarnaast zijn er nog meer voordelen te noemen:

 • Eenvoudig reinigen: je binnenzonwering is makkelijk schoon te maken. Bovendien wordt het ook simpelweg minder vies, want ze hangen niet buiten in weer en wind. De zonwering af en toe poetsen met een vochtig doekje is vaak al genoeg om ze schoon te houden.
 • Makkelijk weg te werken: zonwering binnen is vaak makkelijk weg te werken, omdat het minder groot is dan zonwering buiten. Ook kan je ervoor zorgen dat de zonwering in dezelfde kleur is als bijvoorbeeld je muren of interieur. Zo vallen ze aanzienlijk minder op in je woning.
 • Zorgt voor sfeer in huis: zonwering zorgt ook voor sfeer in huis. Je kan de kleur matchen met je interieur, of deze er juist totaal uit laten springen. Door de zonwering gesloten te houden, oogt het binnen gezellig en huiselijk.

 

Soorten binnenzonwering ramen

Binnenzonwering is beschikbaar in vele soorten en maten. Hierdoor is er altijd wel iets voor jou bij. De voornaamste soorten binnenzonwering voor je ramen zijn:

 • Shutters: dit zijn draaibare lamellen, waardoor je precies de lichtinval kan bepalen. Shutters zijn er in hout, kunststof en aluminium. Ze zorgen voor meer privacy en geven je woning een sfeervolle touch.
 • Rolgordijnen: de gordijnen passen in ieder interieur, zijn budgetvriendelijk en zorgen voor privacy in je woning. Ook zijn je rolgordijnen in de zomer dicht te rollen om zon tegen te houden. Maar in de winter kan je ze juist open doen om wat extra daglicht binnen te laten.
 • Jaloezieën: dit zijn horizontale stroken die je kan draaien met een koordje, waardoor je de lichtinval goed kan bepalen. Ook kan je de jaloezieën helemaal omhoog trekken, waardoor er veel licht je huis in komt. De meeste jaloezieën zijn gemaakt van hout of aluminium.
 • Raamfolie: deze folie is een dunne laag die je aanbrengt op je ramen om de zon tegen te houden. De folie weerkaatst het zonlicht, waardoor het minder warm is binnen. Raamfolie is goedkoop, maar gaat vaak niet heel lang mee.

 

Zonwering ramen binnenkant: kosten

De prijs voor binnenzonwering is erg verschillend. Dit omdat er dan ook veel verschillende opties zijn. Een richtprijs is € 55 à 400 voor zonwering van 2 meter breed en 1,5 meter hoog. Hierbij lopen de kosten verder op als je kiest voor elektrische bediening.

Soort binnenzonweringKosten binnenzonwering 2 x 1,5 meter (excl. btw, incl. plaatsing)
Shutters€ 200 - 400
Rolgordijnen€ 150 - 250
Jaloezieën€ 100 - 200
Raamfolie€ 55 - 85
Elektrische bediening€ 100 - 150 extra
Handmatige bediening€ 30 - 50 extra

LET OP: bovengenoemde prijzen voor zonwering zijn enkel richtprijzen. De exacte kosten voor jouw zonwering kunnen anders zijn. Wil je weten hoeveel de zonwering voor jouw ramen exact gaat kosten? Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

 


CONCLUSIE: welke zonwering voor mijn ramen kies ik het best?

Welke zonwering je kiest, is afhankelijk van allerlei factoren. Denk hierbij aan je budget, je persoonlijke wensen, de mogelijkheden van je woning, … Hieronder een aantal punten op een rij:

 • Doeltreffendheid: als je de zon buiten wil houden, kies je het best voor buitenzonwering. Hiermee hou je de zonnewarmte en het zonlicht al tegen aan de buitenkant van je woning. Dat scheelt aanzienlijk in de temperatuur binnen op warme zomerdagen.
 • Budget: als je een beperkter budget hebt, kan het handiger zijn om te kiezen voor binnenzonwering. Deze zonwering voor je ramen is een stukje goedkoper dan buitenzonwering. Door te kiezen voor een handmatige bediening kan je nog meer kosten besparen.
 • Look van je woning: als je graag wil dat je zonwering bijdraagt aan de look van je woning, is buitenzonwering geschikter. Deze zonwering kan een echte blikvanger zijn voor je woning. Zo laten screens je strakke, moderne woning nog luxueuzer ogen.
 • Eenvoudige installatie: binnenzonwering is iets eenvoudiger en sneller te installeren dan buitenzonwering. Wil je dus zeer snel genieten van een donker en koeler huis, dan kies je het best voor deze optie. Maar ook buitenzonwering is relatief eenvoudig te plaatsen.
 • Weinig onderhoud: zowel binnen- als buitenzonwering zijn vrij onderhoudsvriendelijk. Vaak is een schoonmaakbeurt met een sopje en een doek al voldoende. Wel is buitenzonwering sneller vuil, omdat deze in weer en wind buiten hangt.

Wil je meer weten over zonwering en welke optie het best past bij jouw woning? Een expert kijkt graag met je mee. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.

 


 

Veelgestelde vragen over zonwering voor ramen

Mogelijk twijfel je nog over het nemen van binnen- of buitenzonwering. Ook kan het zijn dat er iets nog niet helemaal duidelijk is. Hieronder bespreken we een aantal veelgestelde vragen. • Kan zonwering bij alle soorten ramen?
  Ja, in principe kan zonwering bij alle soorten ramen. Ook als je een lastig raam hebt, bieden vakspecialisten een oplossing. Denk hierbij aan dakramen en schuiframen. Mogelijk hebben je ramen een ongebruikelijke vorm, zoals een ovalen raam. Ook hiervoor hebben de experts een oplossing. Het is vooral van belang om aan het begin goed aan te geven om wat voor soort ramen het gaat. Dan bekijkt een vakspecialist samen met jou welke opties er zijn.


 • Is zonwering voor mijn ramen mogelijk als ik een veranda heb?
  Ook als je een veranda hebt is zonwering mogelijk. Zorg er wel voor dat je zonnescherm goed past bij je veranda en de look van de rest van je huis. Zo oogt je woning als een mooi geheel.


 • Welke zonwering heb ik nodig voor een draaikiepraam of schuin raam?
  Bij schuine ramen en draaikiepramen is het het beste om binnenzonwering te nemen. Dit omdat je buitenzonwering meestal recht gehangen moet worden om goed te kunnen functioneren. Maar wat betreft binnenzonwering is alles mogelijk voor dit soort ramen.

 

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen