Vacuümglas: voor- en nadelen, prijzen, ...
Wil je je volledige ramen of je beglazing vervangen? Dan kan vacuümglas een goed alternatief zijn voor het standaard isolatieglas of triple glas. Dit innovatieve type beglazing heeft de best mogelijke isolatiewaarde en is tegelijk behoorlijk dun. Wanneer is vacuümglas een geschikte keuze? En hoeveel betaal je gemiddeld? Lees er meer over in dit artikel!
Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs vacuümglas
Wanneer kiezen voor vacuümglas?
Mogelijke alternatieven
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes
Wat is vacuümglas?
Vacuümglas is een speciaal soort dubbel glas dat net zo goed (of zelfs net iets beter) isoleert als triple glas, maar veel dunner is. Deze beglazing is gemaakt uit 2 tegen elkaar geperste glasplaten. De platen zijn gescheiden door een vacuüm van 0,1 mm. De beglazing is uiteindelijk ongeveer 8 mm dik, wat behoorlijk dunner is dan de meeste soorten isolatieglas. Dit maakt het ideaal om de beglazing in dunnere raamprofielen te vernieuwen en je woning zo beter te isoleren.
Meer info over dit type glas voor jouw nieuwe ramen? Kom dan gratis in contact met verschillende experts. Vind professionals actief in jouw buurt via ons offerteformulier.
Wat zijn de voor- en nadelen van vacuümglas?
Waarom is het een goed idee om te kiezen voor dit type beglazing? We zetten de voordelen op een rijtje:
- Hoge isolatiewaarde: de isolatiewaarde van vacuümglas is zelfs hoger dan die van triple glas (U-waarde vanaf 0,4). Het is dus uiteindelijk het best isolerende type beglazing dat je momenteel vindt op de markt.
- Geluidsisolerend: naast thermische isolatie biedt dit glas ook een goede geluidsisolatie. Door enkel of zelfs dubbel glas hoor je vaak nog passerend verkeer van je straat. Met vacuümglas zal je hier amper last van hebben door de hoge isolatiewaarde.
- Dun en licht: het is wel 4 keer dunner dan triple beglazing en weegt ook 3 keer minder. Dit is ideaal als je jouw oude ramen wil houden voor het uitzicht, maar er geen dikker HR of triple glas in past.
- Duurzaam en veilig: vacuümglas is ook nog eens zeer veilig. Het is sterker dan traditioneel isolatieglas en heeft een hogere weerstand tegen bv. inbraken en brand. Hiernaast neemt de isolatiewaarde na verloop van tijd niet af, in tegenstelling tot traditioneel isolatieglas.
Er zijn wel nog enkele nadelen aan vacuümglas. Het is een persoonlijke afweging of de voordelen voor jou opwegen tegen de nadelen. Hier sommen we de mogelijke nadelen op:
- Hogere prijs: de kosten voor vacuümglas zijn hoger dan die voor traditioneel isolatieglas. Toch is deze meerprijs het vaak waard gezien de hoge isolatiewaarde en de beperkte dikte.
- Puntjes in het raam: een ander potentieel nadeel zijn de ‘pilaartjes’ tussen de glasplaten. Die zijn nodig om te voorkomen dat de glasplaten door de luchtdruk tegen elkaar aangedrukt worden. Hoewel deze pilaartjes klein zijn, kunnen ze zichtbaar zijn binnen een afstand van 1 meter. Deze pilaartjes zijn symmetrisch verdeeld over het glas.
Wegen de voordelen op tegen de nadelen voor jou? Kijk of vacuümglas iets voor jou is en praat met een expert. Die geeft je extra informatie en zorgt voor een feilloze plaatsing. Kom in contact met experts!
Hoeveel kost vacuümglas?
Vacuümglas kost per vierkante meter ongeveer € 300 à 550 (excl. btw, incl. plaatsing). Dit komt per vierkante meter uit op een besparing van ongeveer € 14 per jaar aan energiekosten ten opzichte van enkel glas. De prijs van andere soorten beglazing ligt gemiddeld lager, maar hun isolatiewaarde ligt ook lager.
Laat een exacte prijs opmaken voor jouw nieuwe ramen met vacuümglas. Je kan via ons offerteformulier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere experts. Zo vergelijk je de service en prijzen van meerdere vakbedrijven. Start je aanvraag hier!
Maak gebruik van de Mijn VerbouwPremie!
Je kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de plaatsing van vacuümglas. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen rond ventilatie en de isolatiewaarde. Maar een belangrijke voorwaarde blijft: werk met een expert.
Wil je weten of je aan alle voorwaarden voldoet? Laat je bijstaan door een expert. Je voldoet meteen aan de eerste stap en een expert kan je helpen met mogelijke premies. Vind jouw ideale expert via ons offerteformulier.
Wanneer kiezen voor vacuümglas?
Dit type beglazing is een geschikte keuze in de volgende situaties:
- Als je oude raamprofielen hebt en deze wil behouden: kwalitatief isolatieglas is dikker dan enkel glas of zelfs standaard dubbel glas. Wil je je raamprofielen behouden en alleen de beglazing vervangen? Dan is het dunne vacuümglas een interessante optie.
- Als je dunne en lichte beglazing wil: dunnere beglazing oogt elegant en maakt je raam ook makkelijker om te openen door het lichte gewicht. In dat opzicht is vacuümglas zeker het overwegen waard als alternatief voor het dikke en zware triple glas.
- Als je een optimale isolatie wil: vacuümglas is momenteel zo goed als de best isolerende soort beglazing die je kan vinden. Zoals hierboven vermeld heb je ook alle nadelen niet van triple beglazing (zwaar en log).
Wil je te weten komen of vacuümglas iets voor jou is? Een professional kan je wegwijs maken in alle soorten beglazing en je informeren over de opties bij vacuümglas. Kom gratis in contact met een betrouwbare expert via onze offerteservice.
Zijn er alternatieven voor vacuümglas?
Ja. Alle andere types isolatieglas zijn een mogelijk alternatief als je een lager budget hebt, volledig nieuwe ramen wil laten plaatsen, … Een kort overzicht:
ALTERNATIEF 1: isolatieglas
Er zijn heel wat soorten en gradaties in isolatie- of hoogrendementsglas: HR glas, HR+ glas en HR++ glas. De plus-tekens wijzen op hoe goed isolerend de beglazing is. HR ++ glas is momenteel de standaardkeuze, zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten.
ALTERNATIEF 2: triple glas
Dunne raamprofielen kan je niet combineren met triple beglazing. Driedubbel glas isoleert uiteraard erg goed, maar heeft als nadeel dat het vrij dik en zwaar is in vergelijking met vacuümglas. Kortom, wil je kiezen voor triple glas? Dan moet je volledig nieuwe ramen laten plaatsen.
Enkele veelgestelde vragen over vacuümglas
Vacuümglas is een nog vrij onbekende soort beglazing. Hieronder beantwoorden we enkele van de meest veelgestelde vragen:
-
Welke isolatiewaarde heeft vacuümglas ten opzichte van andere types beglazing?
De isolatiewaarde van vacuümglas kan je uitdrukken in een U-waarde van 0,7 tot 0,4 W/m²K. Hoe kleiner de waarde, hoe beter het glas je woning isoleert. We maken de vergelijking van de U-waardes van andere glassoorten:
- Normaal dubbelglas: ongeveer 2,7 W/m²K
- HR glas: 2,0 tot 1,7 W/m²K
- HR+ glas: 1,6 tot 1,3 W/m²K
- HR++ glas: 1,2 tot 1,0 W/m²K
- Triple glas: 0,9 tot 0,5 W/m²K
-
-
Vacuümglas in bestaande raamkaders plaatsen of ramen vervangen?
Vacuümglas is erg geschikt om te plaatsen in dunnere raamkaders. Zeker ‘monumentale kaders’ waar vroeger enkel glas in zat. Dit komt door de geringe dikte van het glas. Natuurlijk is de staat van je raamprofielen ook van belang. Als je kaders te maken hebben met houtrot, is het uiteraard aangeraden om ook nieuwe profielen te plaatsen. Een expert kan je kaders inspecteren en advies geven.
-
-
Waaruit bestaat vacuümglas precies?
Vacuümglas is gemaakt van 2 glasplaten met daartussen een klein vacuüm. In deze vacuümruimte tussen de glasplaten zit geen zuurstof of andere gassen. Deze glasplaten buigen natuurlijk naar elkaar door het vacuüm en de luchtdruk errond. Daarom zitten er ook kleine plaatjes of afstandshoudertjes tussen de glasplaten. Deze zien eruit als puntjes en ze zorgen ervoor dat het glas stevig tegen elkaar blijft zitten. Een van de glasplaten is ook langs de binnenkant bekleed met een super isolerende coating.