Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten ramen

Houten ramen stralen natuurlijke charme en authenticiteit uit. Buitenschrijnwerk in hout blinkt ook uit door z’n sterke isolerende eigenschappen, zowel thermisch als akoestisch. Bovendien kan je met hout vele kanten uit op vlak van vorm, kleur en afwerking. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en prijs van houten ramen op maat? Wil je meer weten over het onderhoud en welke beglazing je kan kiezen? Lees dan snel verder!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Prijs houten ramen
Onderhoud houten ramen
Mogelijke glassoorten
Vergelijking: hout of ander materiaal?

Vraag gratis offertes aan

 

 

Waarom houten ramen kopen?

Naast ramen in PVC, aluminium of staal kan je ook kiezen voor houten ramen. Met houten buitenschrijnwerk kan je rekenen op de volgende voordelen:

 • Warme, natuurlijke & tijdloze uitstraling: hout is een karaktervol materiaal met een tijdloze look. Het is een natuurproduct en dat merk je aan het feit dat elk raam z’n eigen, unieke patroon heeft.
 • Vele uitvoeringen: een schrijnwerker maakt je houten raamprofielen volledig op maat. Je kan daarbij kiezen uit tal van houtsoorten, kleuren, structuren, … Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke uitvoeringen van houten raamkaders.
 • Goede isolatiewaarden: hout heeft erg goede isolatiewaarden, zowel thermisch als akoestisch. Zo dragen houten ramen ook bij tot lagere energiekosten en een zalig wooncomfort in je woning.
 • Duurzaam & milieuvriendelijk: hout is natuurlijk, milieuvriendelijk en kan tot wel 50 jaar meegaan. De meest duurzame houtsoorten zijn tropisch en Europees hardhout.
 • Makkelijk te bewerken: ben je het huidige uitzicht van je houten ramen beu? Of merk je een kleine kras op? Geen probleem! Houten raamprofielen zijn eenvoudig te herstellen en te overschilderen.

houten kozijnen

 

Uitvoeringen van houten ramen

Hou je van een landelijke, pastorale stijl? Of wil je eerder een strakkere uitstraling voor je woning? Je vindt sowieso houten ramen op maat van jouw situatie en wensen. Je kan namelijk verschillende keuzes maken op vlak van:

 

1. Houtsoort

Je kan je houten buitenschrijnwerk in verschillende houtsoorten laten realiseren. De meest duurzame mogelijkheden zijn tropische hardhoutsoorten (bv. afrormosia ramen, meranti ramen, padouk ramen, …) en Europese hardhoutsoorten (bv. eik, lariks, kastanje, …). Door aangepaste behandelingen zijn deze houten raamprofielen langer vuil- en waterafstotend en ook beter bestand tegen uv-straling. Zo verkleurt je raamprofiel in hout minder snel en zetten ze minimaal uit.

TIP: benieuwd naar de mogelijke houtsoorten voor jouw houten ramen? Vraag dan zeker naar de mogelijkheden bij verschillende schrijnwerkers. Zo kan je gericht houtsoorten, prijzen, werkwijzen, … vergelijken en een doordachte keuze maken. Start je aanvraag hier.

 

2. Vorm, structuur en kleur

Hou je van gebogen, ovale of ronde ramen? Of zegt een blokraam in hout je wel wat? Je ramen in hout kan je volledig op maat laten ontwerpen. Door deze ruime waaier aan vormen komen houten ramen gegarandeerd tot hun recht bij elke bouwstijl. Niet alleen retro of landelijk, maar ook modern en industrieel. Afhankelijk van de gekozen houtsoort kan je je houten kozijnen ook laten realiseren in verschillende structuren, houttekeningen en kleuren (roodbruin, lichtbruin, groenachtig bruin, …).

 

3. Afwerking

Wil je graag decoratief freeswerk in je houten ramen met het oog op een uniek ontwerp? Dat kan! Van rechte lijnen tot feeërieke ornamenten, het is allemaal mogelijk. Na verloop van tijd moet je je houten schrijnwerk wel zelf blijven afwerken met een regelmatig onderhoud. Dat kan door middel van schilderen, vernissen of beitsen om zo de weerbaarheid van het hout te verlengen. Heb je gekozen voor een duurzame hardhoutsoort? Dan kan je die ook onbehandeld laten en natuurlijk laten vergrijzen.

 

4. Type raam

Je kan je houten ramen in verschillende raamtypes verkrijgen. Je kan onder meer kiezen voor vaste ramen, draaikiepramen of een houten schuifraam. Vaste ramen zijn het goedkoopst aangezien je deze niet kan openen. Hou er rekening mee dat grote ramen, zoals een gevelbreed houten schuifraam, zwaarder zijn. Dit heeft een invloed op de noodzakelijke dikte en de stevigheid van je houten raamkader.

 

Let op, niet elke plaatser biedt dezelfde uitvoeringen aan!

Ga je liever voor roodbruine padouk ramen of voor donkerbruine meranti ramen? Wil je graag freeswerk in je houten raamprofielen laten aanbrengen of niet? Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden contacteer je best verschillende plaatsers. Met gericht advies helpen deze schrijnwerkers je om de juiste keuze te maken tegen een correcte prijs. Bovendien kan je zo ook verschillende uitvoeringen gericht vergelijken. Dat is belangrijk, want niet elke schrijnwerker biedt dezelfde mogelijkheden aan.

Gericht voorstellen vergelijken? Ontvang je gratis advies en prijsvoorstellen op maat van verschillende plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs houten ramen

De prijs van houten ramen hangt af van verschillende factoren als de houtsoort, de grootte van het raam, het raamtype en de afwerking. Enkele richtprijzen voor houten ramen per m²:

Type houten raamPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Houten vast raam€ 450 à 750
Houten draaikiepraam€ 650 à 950
Houten schuifraam€ 1.000 à 1.250

Benieuwd naar de prijs van houten ramen op maat van jouw project? de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. De houten ramen prijs kan ook verschillen van schrijnwerker tot schrijnwerker. Wil je gericht kosten, uitvoeringen van houten ramen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere schrijnwerkers actief in je buurt via onze offertepagina. Start hier je aanvraag.

 

TIP: druk de kosten met premies!

Nieuwe ramen plaatsen in je woning is een groot project. Gelukkig kan je de prijs van houten ramen drukken dankzij enkele financiële voordelen:

 • Mijn VerbouwPremie: voor de vervanging of plaatsing van ramen met hoogrendementsglas kan je aanspraak maken op deze premie van de overheid. Die bedraagt voor aanvragen in 2024 tot 50% of 35% (afhankelijk van je inkomenscategorie) van je goedgekeurde facturen (excl. btw). Je moet voor minstens € 1.000 (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen. In 2025 dalen de premiebedragen.
 • Totaalrenovatiebonus: investeer je binnen de 5 jaar in 2 andere energiebesparende maatregelen naast nieuwe ramen? Dan kan je aanspraak maken op de Totaalrenovatiebonus van netbeheerder Fluvius. Let op: de einddatum van je 1e investering moet liggen tussen 2017 en 2020.
 • EPC-labelpremie: ligt die einddatum van je 1e investering in 2021 of later? Dan moet je kiezen voor de EPC-labelpremie van Fluvius in plaats van de Totaalrenovatiebonus.
 • Gemeentelijke premie: sommige gemeentes bieden ook een premie voor het plaatsen van hoogrendementsglas. Informeer je erover bij je gemeente of vakman.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de houten ramen en de arbeidskosten.

LET OP: je hebt enkel recht op deze premies wanneer je samenwerkt met een vakman. Die geeft je graag meer uitleg over de voorwaarden en bezorgt je ook alle nodige documenten voor een vlotte en correcte aanvraag. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

Onderhoud houten raamprofiel

Houten ramen hebben meer onderhoud nodig dan ramen in PVC of aluminium. Gelukkig krijgen houten raamprofielen in de meeste gevallen een voorbehandeling om ze te beschermen tegen de weersinvloeden. Na verloop van tijd is het nodige onderhoud toch aangewezen voor een extra lange levensduur. De mogelijkheden op een rij:

 • Houten ramen onbehandeld laten: duurzame hardhoutsoorten (bv. afrormosia of padouk) zullen door de uv-straling langzamerhand vergrijzen. Je kan dit natuurlijke proces gerust laten begaan, want het heeft geen impact op de kwaliteit van het hout. Behoud je liever de originele houtkleur? Dan kan je je houten ramen jaarlijks oliën om het te voeden en extra te beschermen.
 • Houten ramen beitsen: beits trekt diep in het hout en biedt zo een uitstekende bescherming tegen de weersomstandigheden. Het is een ademend product, waardoor het water kan verdampen en je houtrot vermijdt. Met beits blijf je ook de mooie houtstructuur van je raamkaders zien.
 • Houten ramen vernissen: vernis kan je in een halfdekkende of dekkende variant verkrijgen en transparant of met een subtiel kleureffect. Hierdoor kan je de structuur van het hout gedeeltelijk behouden of helemaal wegwerken. In tegenstelling tot beits trekt vernis niet in het hout, maar legt het een beschermende film op je houten raamprofielen.
 • Houten ramen schilderen: je houten raamkaders in een volledig nieuw kleurtje steken behoort ook tot de mogelijkheden. Let op, je houten ramen verven is een klus die je best om de 5 jaar herhaalt. Anders krijg je te maken met mogelijke barstjes en verkleuring van de verf.

En hoe maak ik mijn houten ramen proper? Naast de bescherming tegen de weersomstandigheden is het ook aanbevolen om je houten raamkaders 2 à 4 keer per jaar proper te maken. Dan kan eenvoudig en vlot met een spons, wat lauw water en een neutraal detergent.

 

houten ramen

Mogelijke glassoorten voor houten ramen

Houten ramen hebben uitstekende isolerende kwaliteiten. Naast de houten raamkaders speelt ook de beglazing een belangrijke rol voor een optimaal woon- en warmtecomfort en lagere energiekosten. Je hebt voor houten ramen de keuze uit:

 • Standaard dubbel glas: dit type glas bestaat uit 2 glasplaten met daartussen een spouw gevuld met droge lucht. Let op: dit type dubbel glas is al decennialang op de markt en biedt niet langer de beste thermische en akoestische isolatie.
 • Hoogrendementsglas: dit is momenteel de standaardkeuze bij nieuwe ramen. Hoogrendementsglas bestaat ook uit 2 glasplaten, maar de spouw is gevuld met een edelgas (argon of krypton). Aan de spouwzijde zitten ook 1 à 2 coatings die de warmte beter binnenhouden. Hoogrendementsglas isoleert tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas en zelfs tot 6 keer beter dan enkel glas.
 • Driedubbel glas: deze glassoort bestaat uit 3 glasplaten en is dus erg zwaar. Daardoor biedt driedubbel glas de beste isolatiewaarden, maar het is zeker geen must. Het is vooral een geschikte keuze als je heel energiezuinig gebouwd hebt (bv. een passiefhuis).

 

Welke glassoort kies ik het best?

Dat is afhankelijk van je eigen voorkeuren en je budget. Vergeet bij de keuze van je beglazing niet te informeren naar extra opties. Denk maar aan inbraakwerend gelaagd glas, glas dat zich aanpast naargelang de uv-sterkte, … Bespreek op voorhand je wensen met een professionele plaatser. Start hier je aanvraag.

 

Vergelijking: houten raam of ander materiaal?

Naast houten ramen kan je ook nog kiezen voor ramen in PVC, aluminium of staal. Maar wat is voor jou nu de beste keuze? Hoe verhouden houten ramen zich ten opzichte van die andere materialen? Een overzicht:

 

1. Isolatie (beste keuze = hout)

Houten ramen halen nog altijd de beste isolatiewaarden, zowel thermisch als akoestisch. Kortom, combineer je ramen in hout met goed isolerend hoogrendementsglas? Dan kan je zeker zijn van een lagere energiefactuur en een optimaal woon- en warmtecomfort. Let op: ook de isolerende kwaliteiten van ramen in aluminium en PVC zijn steeds beter. Het komt er dus vooral op aan om goed te vergelijken.

 

2. Prijs (beste keuze = PVC)

Met ramen in PVC geniet je van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Deze ramen gaan lang mee en zijn gemiddeld goedkoper dan ramen in hout en aluminium (afhankelijk van de kwaliteit van de kunststof). Voor houten ramen betaal je dus iets meer, maar je geniet wel van die natuurlijke charme, tijdloze uitstraling én de beste isolatiewaarden.

 

3. Constructiemogelijkheden (beste keuze = aluminium/staal)

Droom je van grote raampartijen met veel natuurlijke lichtinval? Dan zijn ramen in aluminium of staal de beste keuze. Ze kosten meer, maar de raamprofielen zijn zowel licht als oersterk. Zo kan je met slanke raamkaders grote overspanningen realiseren en heb je tal van constructiemogelijkheden. Denk bv. aan een stijlvolle glasgevel met een groot schuifraam.

 

4. Onderhoud (beste keuze = aluminium/PVC/staal)

Hout vergt meer onderhoud dan PVC, aluminium of staal. Om je houten raamprofielen te beschermen tegen de weersinvloeden moet je ze na verloop van tijd beitsen, vernissen of schilderen. PVC, aluminium en staal zijn dan weer kleurvaster en hoef je in principe niet te verven of te vernissen. Het volstaat om deze raamkaders een paar keer per jaar met wat water en neutrale zeep af te wassen. Ben je op zoek naar een groot onderhoudsgemak? Dan zit je met deze materialen zeker goed.

 

Welk materiaal kies ik best?

Dat hangt vooral af van je woning, je specifieke wensen en je vooropgestelde budget. Ben je benieuwd of je grote schuiframen naast aluminium ook in hout kan realiseren? Twijfel je tussen echt hout of goedkopere PVC ramen met een houtlook? We raden je aan om advies in te winnen bij meerdere plaatsers om zo materialen, ontwerpen, adviezen, uitvoeringstermijnen en prijzen te kunnen vergelijken.

Op zoek naar advies op maat? Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang gratis offertes voor je nieuwe ramen bij verschillende schrijnwerkers actief in je buurt.

 

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen