Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schuifraam

Een groot schuifraam kan een echte parel aan de kroon van je woning zijn. Met zo’n glazen schuifwand creëer je een esthetische én functionele meerwaarde voor je huis of appartement. Wil jij ook het buitengevoel naar binnen halen, en omgekeerd? In dit artikel lees je alles over de uitvoeringen, prijzen, aandachtspunten, … voor schuiframen!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Schuifraam prijs
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer kiezen voor een schuifraam?

Laat je een nieuwbouw plaatsen? Of wil je je woning ingrijpend renoveren? Dan is een schuifraam op maat een uitstekende investering. Zo geniet je het hele jaar van een panoramisch zicht op je terras en/of tuin. Bovendien verlies je ook geen plaats in je woning, ben je zeker van een optimale isolatie, …

Schuifraam kopen? Vergelijk dan zeker het aanbod van meerdere specialisten actief in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op de verschillende mogelijkheden en maak je een doordachte keuze. Contacteer vrijblijvend meerdere gespecialiseerde plaatsers!

schuiframen

 

Voor- en nadelen van schuiframen

Naast schuiframen kan je ook nog kiezen voor alternatieven als ramen met openslaande deuren, een harmonicaraam, … Zeker zijn van de juiste keuze voor jouw woning? Dan weeg je best eerst de voor- en nadelen van zo’n schuifvenster tegen elkaar af. Een kort overzicht:

 

Voordelen schuiframen

 • Buitengevoel naar binnen: met een schuifraam vloeien je binnen- en buitenomgeving naadloos in elkaar over. Binnen geniet je het hele jaar van een prachtig zicht op je buitenomgeving en van veel natuurlijke lichtinval. En buiten kan je makkelijk een extra leefruimte creëren op je terras.
 • Geen ruimteverlies: in tegenstelling tot bv. draaideuren verlies je met een schuifvenster geen ruimte in je woning. Zo kan je de beschikbare ruimte in je woonomgeving optimaal benutten en heb je meer flexibiliteit bij het inrichten van je interieur.
 • Optimale isolatie: de profielen van de nieuwste schuiframen halen uitstekende isolatiewaarden, ongeacht het materiaal. Kies je daarbovenop voor hoogrendementsglas of driedubbel glas? Dan geniet je van een zalig wooncomfort door de uitstekende isolatie. Je houdt de warmte optimaal binnen in de winter en de hitte buiten in de zomer.
 • Eenvoudige verluchting: nood aan een frisse bries? Gewoon even je schuifraam openzetten en de verse buitenlucht stroomt je woning binnen. Let op: wil je geen insecten binnen? Dan laat je best ook een vliegenraam voor je schuifraam plaatsen.
 • Wind- en waterdicht: dankzij een schuifvenster sta je in nauw contact met je buitenomgeving, maar tegelijk heb je geen last van slecht weer. Schuiframen zijn namelijk perfect wind- en waterdicht.
 • Tal van mogelijkheden: een schuifraam op maat van jouw woning en wensen samenstellen, is een fluitje van een cent. Er bestaan namelijk vele uitvoeringen qua materiaal, schuifsysteem, afwerking, … Vraag zeker naar de mogelijkheden bij specialisten actief in je buurt!

 

Nadelen schuiframen

 • Hogere kostprijs: een schuifraam op maat is uiteraard duurder dan andere raamtypes als vaste ramen en kiepramen. Die kostprijs kan je wel drukken met meerdere premies voor ramen. Bovendien dalen ook je energiekosten door de optimale isolatie van zo’n schuifvenster.
 • Complexe plaatsing: die hogere kostprijs is deels te verklaren door de arbeidsintensieve plaatsing. Zulke schuifvensters hebben een groot gewicht, bij een verzonken schuifraam is het onderste profiel weggewerkt in de vloer, …

 

Mogelijke uitvoeringen van schuiframen

Samen met een specialist stel je eenvoudig je gedroomde schuifraam samen. Daarbij hak je onder meer de volgende knopen door:

 

1. Materiaal

Met een schuifraam in PVC ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Wil je echter een grotere raampartij creëren met elegante profielen? Dan is een aluminium schuifraam meer aangewezen. Of hou je enorm van de tijdloze charme en natuurlijke uitstraling van hout? Zo’n houten schuifraam past zowel bij landelijke als moderne woonstijlen.

 

2. Schuifsysteem

Bij het klassieke systeem schuif je de bewegende vleugel van een schuifvenster direct open en zorgen borstels onderaan voor de dichting. Gaat het echter om een groter en zwaarder schuifraam? Dan kies je beter voor een hef schuifraam. Bij dat systeem hef je de schuivende vleugel licht op bij het openen. Die schuift dan in de rail en zo kan je zelfs erg zware ramen vlot openen. Bij kleinere schuiframen in PVC is zelfs het kiepschuifsysteem een optie. Daarbij kan je de bewegende vleugel kiepen om te verluchten.

 

3. Verzonken schuifraam of met dorpel?

Het onderste profiel van je schuifvenster kan je laten wegwerken in je vloer. We spreken dan van een verzonken schuifraam. Dat oogt strak en je vermijdt ook valpartijen. Zie je echter op tegen de onvermijdelijke breekwerken? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor het klassieke systeem met een kleine dorpel.

 

4. Mono- of multirail?

Een klassiek schuifraam bestaat uit 2 delen: 1 vast deel en 1 bewegend deel via een rail. In dat geval spreken we van een ‘monorail’. Je kan echter ook kiezen voor een dubbel schuifraam met 2 schuivende vleugels of zelfs voor een driedubbel railsysteem met 3 schuivende vleugels. Zulke multirail-systemen zijn vooral aangewezen bij schuiframen met een grotere omvang.

 

5. Afwerking profielen

Binnen elk materiaal kan je kiezen uit verschillende afwerkingen voor je raamprofielen. Zo zijn profielen in PVC en aluminium te verkrijgen in tal van kleuren en structuren. Zelfs een realistische houtnerfstructuur behoort tot de mogelijkheden. Kies je liever voor echt hout? Dan kan je gaan voor tropisch of Europees hardhout in verschillende kleuren.

 

6. Beglazing

Welke type beglazing kies je nu best voor die isolerende raamprofielen? Ook hier zijn er meerdere mogelijkheden. Sowieso ga je best voor een variant van hoogrendementsglas voor een optimale isolatie van je schuifraam. Wil je zo energieneutraal mogelijk (ver)bouwen? Dan is driedubbelglas de beste keuze!

 

Hoe kies ik het ideale schuifraam voor mijn woning?

De beste garantie op het schuifraam van jouw dromen is het vergelijken van meerdere schrijnwerkers. De ene vakman biedt sommige uitvoeringen namelijk niet aan en de andere wel. Door te kijken en te vergelijken krijg je een helder zicht op je opties en kan je een weloverwogen beslissing nemen.

Vakmannen in je buurt contacteren? Je kan gratis en vrijblijvend contact opnemen met meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

Schuifraam prijs

De prijs voor een schuifraam hangt af van meerdere factoren. Het gekozen materiaal is natuurlijk een belangrijke kostenbepaler, maar ook de beglazing, het schuifsysteem, de afwerking, … spelen allemaal een rol. Een kort overzicht van de schuifraam prijs per m² voor elk materiaal:

Soort materiaal Schuifraam prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
PVC€ 800 - 1.000
Aluminium€ 1.350 - 1.500
Hout€ 1.000 - 1.250
Staal€ 1.650 - 2.200

Een exacte prijs voor jouw schuifraam? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je buurt. Zo kan je niet alleen die totaalprijzen, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

schuifraam prijs

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je zeker zijn van een optimaal gebruikscomfort van je nieuwe schuifraam? Dan hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Gewicht van het schuifraam: je stemt het schuifsysteem van je schuifvenster best af op de omvang en het gewicht. Bij grote schuiframen ga je bv. best voor het hefsysteem. Bij een kleiner schuifvenster in PVC volstaat doorgaans het klassieke systeem met borstels.
 • Vliegenraam: een grote troef van een schuifraam is de vlotte verluchting van je woning. Wil je regelmatig je raam volledig openschuiven om de gezonde buitenlucht te laten binnenstromen? Dan heb je wel een vliegenraam voor je schuifraam nodig.
 • Zonwering: met een groot schuifraam haal je veel natuurlijk licht binnen in je woning. Op warme zomerdagen kan die zon echter soms een spelbreker zijn. Bespreek daarom met je vakman zeker je opties qua zonwering voor je schuifvenster (bv. screens, lamellen, …).
 • Hondenluik: heb je een kwispelende viervoeter rondlopen? Dan kan je ook een hondenluik in je schuifraam laten verwerken.
 • Plaats van het railsysteem: de rails van je schuifvenster bevinden zich doorgaans aan de binnenkant van je woning. Zo ben je zeker van een optimale water- en winddichtheid van je schuifraam. Wil je een strakke uitstraling aan de binnenkant? Dan kan je dat railsysteem ook aan de buitenkant laten aanbrengen. Let op: je zal je rails dan wel vaak moeten schoonmaken (stof, bladeren, …).
 • Inbraakveiligheid: ook een schuifraam kan pronken met een optimale inbraakveiligheid. Denk maar aan een meerpuntsslot, veiligheidsbeslag, veiligheidsbeglazing, … Inbrekers kunnen schuiframen ook niet uit hun rails heffen. Vraag zeker naar de opties bij een gespecialiseerde vakman!

 

Mogelijke alternatieven voor een schuifraam

Weet je nog niet zeker hoe je die glazen wand in je woning wil vormgeven? Naast verschillende soorten schuiframen kan je ook nog kiezen voor enkele alternatieven. Twee populaire opties op een rij:

 

ALTERNATIEF 1 = openslaande deuren

Naast een schuifraam kan je ook kiezen voor glazen deuren die openen naar binnen of naar buiten. Je denkt best goed na over de meest aangewezen draairichting. Hou er rekening mee dat je sowieso plaats verliest (op je terras of in je woning zelf). Ook openslaande deuren kan je laten maken in verschillende materialen met verschillende afwerkingen, types beglazing, …

 

ALTERNATIEF 2 = harmonicaraam

Een harmonicaraam staat ook bekend als een vouwraam. Je kan zo’n glazen wand namelijk volledig open- en dichtvouwen. Er is dus geen vaste vleugel zoals bij een schuifraam. Daardoor versmelten de binnen- en buitenomgeving nog meer met elkaar. De nieuwste generatie vouwramen scoort ook erg goed op vlak van isolatie en wind- en waterdichtheid.

 

Wat is voor mij de beste keuze?

Dat hangt vooral af van jouw persoonlijke wensen en je budget. Openslaande deuren komen doorgaans iets goedkoper uit, maar laten de grenzen tussen binnen en buiten minder vervagen dan schuif- of vouwramen. Voor een weloverwogen beslissing vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere plaatsers actief in je buurt!

Advies op maat nodig? Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

3 voorbeelden van schuiframen

Wil je een schuifraam kopen, maar zit je nog in de oriënterende fase? Dan vraag je best bij verschillende bedrijven naar hun mogelijke uitvoeringen van schuiframen. Ook hieronder vind je 3 inspirerende voorbeelden van schuifvensters:

 

INSPIRATIE 1 = aluminium schuifraam met steellook

aluminium schuifraam

Wil je vooral een grote raampartij creëren met je schuifraam? Dan is aluminium 1 van de meest geschikte materialen. Met dit lichte en tegelijk sterke metaal kan je grote overspanningen maken met slanke profielen. In het bovenstaande voorbeeld kozen de eigenaars voor aluminium met een grijze steellook. Die tint past perfect bij de balustrade van het balkon en het terras in padoek.

 

 

INSPIRATIE 2 = zwart schuifraam in de slaapkamer

zwarte schuiframen

Zwarte schuiframen staan synoniem met een sobere elegantie en een strak minimalisme. In dit voorbeeld gaat het om een aluminium schuifraam in het zwart in de slaapkamer. Zo geniet je vanuit je bed van je buitenomgeving en kan je zalig ontwaken door een frisse neus te halen op het terras.

 

 

INSPIRATIE 3 = kunststof schuifraam in de veranda

schuifraam veranda

Ook in de veranda is een schuifraam uiteraard een grote troef. In het bovenstaande voorbeeld gaat het om een PVC veranda in het donkergrijs. Met deze kunststof kan je minder grote raampartijen creëren, maar de prijs ligt ook lager dan bij aluminium of hout. Daarnaast vergt PVC weinig tot geen onderhoud en gaat het ook lang mee (afhankelijk van de kwaliteit).

 

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen