Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Draairaam

Met een draairaam profiteer je van de strakke uitstraling van een vast raam, maar dan met de mogelijkheid om het raam open te draaien om te verluchten. Wat zijn de andere voor- en nadelen van dit type raam? Uit welke uitvoeringen kan je allemaal kiezen? En hoeveel kost zo’n draairaam ongeveer? Dit én meer lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen draairaam
Mogelijke uitvoeringen
Prijs draairaam
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is een draairaam?

Zoals de naam al verraadt, gaat het bij een draairaam om een traditioneel raam dat je met een draaiende beweging volledig kan openen. Met behulp van scharnieren draaien ze op een verticale as naar binnen of naar buiten. Het is zelfs mogelijk om dubbele draairamen zonder middenstijl te bevestigen (stolpramen).

Wil je draairamen laten plaatsen? Vergelijk vrijblijvend vakmensen via onze gratis offerteservice.

draairaam

 

Voor- en nadelen draairaam

Bij de keuze van het type raam weeg je best alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Maar wat zijn nu de pro’s en contra’s van een draai raam? Een kort overzicht:

 

Voordelen draairaam

 • Verschillende uitvoeringen: er zijn meerdere mogelijke materialen, afwerkingen, … voor draairamen. Zo kan je je ramen perfect afstemmen op jouw woningstijl en persoonlijke smaak. Later in dit artikel lees je meer over de uitvoeringen van draairamen.
 • Gebruiksvriendelijk: een draairaam is maar op 1 manier te openen. De kans op een defect of een verkeerd gebruik is daarom minimaal. Ook is een draairaam op verschillende standen vast te zetten door middel van een uitzetijzer of remschaar.
 • Makkelijker te reinigen: een draairaam naar binnen is makkelijk vanuit je woning te reinigen. Dit is vooral handig als de ramen op een bovenverdieping zijn geplaatst.
 • Natuurlijke verluchting: een draai raam zet je makkelijk op een kiertje om je woning te verluchten met frisse buitenlucht. Ook heb je een mooi aanzicht op je directe omgeving als je hem volledig opent.
 • Extra opties: draairamen zijn uit te rusten met inbraak- of brandwerende elementen, verbeterd raambeslag, … Ze zijn dus volledig afstelbaar op basis van jouw wensen.
 • Financiële voordelen: voor het plaatsen van draairamen kom je mogelijk in aanmerking voor een premie. Denk bv. aan de Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie, … Een vakman geeft je graag meer informatie over deze financiële voordelen.

 

Nadelen draairaam

 • Duurder dan vaste ramen: aangezien je draai ramen kan opendraaien, kosten ze ook iets meer dan vaste ramen. Uiteraard kan je zulke vaste ramen wel niet openen.
 • Meer ruimte nodig: ramen die naar binnen draaien nemen meer ruimte in beslag. Het is daarom bv. moeilijker om spullen in je kozijn te zetten of om gordijnen dicht te houden als je het raam opent. Wil je dit vermijden? Overweeg dan een draairaam naar buiten of een draaikiepraam.

Mogelijke uitvoeringen van draairamen

Welke uitvoeringen van draairamen zijn er? Je kan o.a. verschillende keuzes maken op vlak van…

 

1. Materialen

Als het om materialen voor je draairamen gaat, heb je 4 opties: PVC, hout, aluminium of staal. PVC heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is beschikbaar in vele uitvoeringen, maar hout is authentieker. Aluminium staat daarentegen bekend om hoe sterk en licht het is.

Weet je niet zeker welk materiaal je moet kiezen? Een vakman geeft je graag advies over de beste keuzes voor jouw woonsituatie en budget. Profiteer van gericht advies en prijzen op maat!

 

2. Afwerkingen

Qua afwerking is er ook veel mogelijk. Denk aan een brede waaier aan toepasbare kleuren, verschillende structuren, … In geval van hout zijn er ook nog meerdere houtsoorten om te overwegen. Wil je de grootste keuzevrijheid? Kies dan voor PVC of aluminium draai ramen.

 

3. Beglazing

Draairamen zijn te plaatsen met isolerend hoogrendementsglas. Zo geniet je niet alleen van nieuwe ramen, maar ook van een lagere energiefactuur en verbeterd warmtecomfort. HR++ glas is tegenwoordig de standaard als je nieuwe ramen laat plaatsen. Ook zijn er verschillende premies om aan te vragen. Zo druk je de kosten met onder meer de Mijn VerbouwPremie en de EPC-labelpremie.

 

CONCLUSIE: welke draairamen kies ik het best?

Welke draairamen zijn het beste? Dit is vooral afhankelijk van je woonsituatie, persoonlijke wensen en budget. Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met 2 à 3 ervaren schrijnwerkers actief in jouw buurt. Zo profiteer je van gericht advies, prijzen op maat en professionele begeleiding van aankoop tot plaatsing. Start je aanvraag hier.

 

Prijs draairaam

Benieuwd naar de kosten van een draairaam? Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs van € 350 – 1.100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs hangt af van het gekozen materiaal, de afwerking, … Hieronder een overzicht van de richtprijzen voor draairamen per materiaal:

Materialen van draai ramenGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
PVC draairaam€ 350 - 650
Houten draairaam€ 550 - 850
Aluminium draairaam€ 700 - 1.000
Stalen draairaam€ 850 - 1.100

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo variëren tarieven niet alleen per project, maar ook van schrijnwerker tot schrijnwerker. Het is dus altijd slim om prijzen te vergelijken. Vraag vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

draai raam

 

Belangrijke aandachtspunten

 • Inbraakbeveiliging: een draai raam opent gemakkelijk en het is dus belangrijk om zo’n kozijn extra goed te beveiligen. Niet alleen omdat kinderen anders makkelijk naar buiten kunnen vallen, maar ook om inbrekers buiten te houden.
 • Zonwering: plaats je jouw nieuwe ramen op het zuiden? Dan loont het om extra zonwering te laten bevestigen. Vooral als het om een dubbel draairaam gaat, hou je zo veel warmte buiten in de zomer.
 • Vliegenraam: een vliegenraam is erg handig als je snel last krijgt van insecten in huis. Overweeg dit zeker als je een draai raam laat plaatsen dat naar binnen draait. Dan hoef je zo’n vliegenraam niet te verwijderen als je jouw raam wil openen of sluiten.
 • Onderhoud: draairamen open je regelmatig en zullen na verloop van tijd wat tekenen van slijtage vertonen, al is de mate waarin afhankelijk van de kwaliteit van de ramen. Het onderhoud aan een draairaam is prima zelf uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het smeren van het sluitwerk, het verwijderen van stofophoping, …

 

Zelf draairaam plaatsen of vakman?

Doorgaans laat je draairamen door een vakman plaatsen. Zo profiteer je van een correcte uitvoering, gericht advies, … Ook is dit een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor financiële voordelen als de Mijn VerbouwPremie, het verlaagd btw-tarief, … Vergelijk vrijblijvend en snel vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Mogelijke alternatieven

Naast een draai raam kan je ook nog kiezen uit enkele andere types. Om welke alternatieven gaat het dan? Twee mogelijkheden op een rij:

 

ALTERNATIEF 1: stolpraam

Een stolpraam is in feite een dubbel draairaam zonder middenstijl ertussen. Deze ramen hebben dus een open uitstraling en laten meer natuurlijk licht binnen dan standaard draairamen. Houd er wel rekening mee dat een stolpraam door de grotere afmetingen wat duurder is in aanschaf.

Richtprijs: € 400 – 900 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2: draaikiepraam

In tegenstelling tot een draairaam is een draaikiepraam niet alleen volledig open te draaien, maar ook open te kantelen in een kiepstand. Door deze veelzijdigheid is dit type raam erg populair. Kies wel altijd voor een kwalitatief draaikiepraam, aangezien het hang- en sluitwerk wat complexer is en er een grotere kans is op defecten bij goedkope varianten.

Richtprijs: € 150 – 550 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Op zoek naar ramen op maat? Schakel een vakman in!

Heb je interesse in nieuwe ramen, op maat gemaakt voor jouw woonsituatie? Vergelijk dan vrijblijvend schrijnwerkers actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo profiteer je niet alleen van gericht advies en prijzen op maat, maar vergelijk je ook gemakkelijk werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen