Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aluminium deuren

Aluminium is stilaan de norm bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Het is een sterk en duurzaam materiaal dat moeiteloos beantwoordt aan de hedendaagse bouweisen. Ben je dus op zoek naar een stevig materiaal voor je binnen- of buitendeuren? Ontdek dan hier of aluminium beantwoordt aan jouw vereisten. Wat zijn de vormgevingsmogelijkheden? En hoeveel kosten aluminium deuren gemiddeld?

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Prijs aluminium deuren
Vergelijking: alu versus andere materialen
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom voor aluminium deuren kiezen?

Veel architecten kiezen bij het ontwerp van een woning voor een aluminium deur in het zwart met bijpassende raamkozijnen. Het is een tijdloos materiaal dat bij veel verschillende stijlen aansluiting vindt. Toch is het niet alleen het esthetische motief dat van aluminium een populair materiaal maakt. Een opsomming van de vele voordelen:

 • Licht, maar ijzersterk: een deur gebruik je dagelijks intensief. Daarom moet deze uit kwalitatief materiaal vervaardigd zijn. Aluminium is zo’n sterk metaal dat jarenlang meegaat. Bovendien is het ook licht en dus makkelijk te plaatsen en te hanteren.
 • Lange levensduur: aluminium kan moeiteloos zo’n 50 jaar dienst bewijzen zonder roestvlekken, verkleuring door het zonlicht, kromtrekken, blazen, krassen, … Let wel, die levensduur is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de plaatsing en dus ook van de expert die jij inschakelt.
 • Onderhoudsarm: een deur in aluminium vraagt weinig onderhoud. Toch blijft geen enkele deur gespaard van vuil. Daarom is het slim om een paar keer per jaar je deur te reinigen met een zachte doek of spons, lauwwarm water en neutraal schoonmaakmiddel.
 • Uitstekende isolatiewaarden: alle aluminium profielen zijn uitgerust met een thermische onderbreking waarbij de stilstaande lucht in het holle profiel als isolator fungeert. Zo geniet je van een optimale thermische én akoestische isolatie (1.46 W/m²K).
 • Veel vormgevingsmogelijkheden: aluminium kenmerkt zich door een grote variatie qua designmogelijkheden. Niet alleen op het gebied van je kleurkeuze, maar ook vormelijk biedt aluminium veel keuzevrijheid. Zo vormt een realisatie met bv. gebogen lijnen geen uitdaging.

Professioneel advies nodig? Dan zit je hier goed! Vul ons aanvraagformulier in en wij brengen je gratis in contact met diverse ramen- en deurenexperts actief in je regio. Invullen neemt slechts enkele minuten in beslag! Start je aanvraag hier.

aluminium voordeur

 

Mogelijkheden aluminium deuren

Ben je op zoek naar aluminium binnendeuren op maat? Of dacht je eerder aan een nieuwe voordeur in aluminium? Dan ben je vast benieuwd naar de diverse designmogelijkheden. We overlopen de verschillende keuzes hieronder:

 

1. Aluminium binnen- of buitendeur

Zowel binnen- als buitendeuren zijn in aluminium te verkrijgen. Buitendeuren zijn het visitekaartje van je woning. Vaak vormen ze het uitgangspunt om de keuze voor je raamkozijnen op te baseren. Omdat aluminium beantwoordt aan de huidige isolatienormen is deze perfect als buitentoepassing. Wil je echte design binnendeuren? Dan is aluminium ongetwijfeld je eerste en laatste keuze. Zeker wanneer je elegante binnendeuren in glas in gedachten hebt.

 

2. Type aluminium deur

Binnen het aanbod aan deuren zijn er verschillende types deuren beschikbaar. Die verschillen onderling op basis van hun openingsmechanisme. Een overzicht van enkele populaire keuzes:

 • Draaideuren: in de standaard toepassing draait de deurvleugel naar 1 richting open. Dit is de meest voorkomende optie.
 • Schuifdeuren: met een schuifdeursysteem schuif je 1 of 2 deurvleugels (bij een dubbele deur) via een rail langs de muur open.
 • Taatsdeuren: dit type deur ken je misschien ook nog onder de term ‘zwaaideuren’. Deze worden met scharnieren in de vloer en het plafond bevestigd en kunnen langs 2 kanten opendraaien.

BELANGRIJK: niet elk type deur is verkrijgbaar als buitendeur. Wil je graag de uiteenlopende mogelijkheden verkennen? Neem dan contact op met een ramen- en deurenspecialist.

 

3. Afmetingen

Kies je voor een aluminium deur op maat? Of volstaat een standaard deur? Het antwoord op deze vraag hangt samen met de bestemming van je deur en of het over een nieuwbouw- of renovatieproject gaat. Plaats je bijvoorbeeld graag een aluminium deur in een bestaand kozijn? Dan is maatwerk de beste optie. Standaard binnendeuren kan je dan weer makkelijker vervangen door standaard aluminium ontwerpen.

 

4. Beglazing

Een aluminium binnendeur met glas is verkrijgbaar in klassieke en landelijke stijl. Je hebt keuze uit een diverse hoeveelheid modellen met of zonder glasinzet. Om aan de isolatienorm te beantwoorden, is het belangrijk om het juiste type glas te kiezen. Algemeen geldt: hoe hoger de kwaliteit van het glas, hoe lager de U-waarden en dus hoe lager je energieverbruik.

 

5. Design

Vervolgens moet je ook nog bepalen hoe je deur er esthetisch uit komt te zien. We sommen hieronder enkele mogelijkheden op:

 • Kleur: alu is verkrijgbaar in diverse RAL-kleuren. Zo zijn aluminium deuren in het zwart en het antraciet grijs zeer populair in hedendaagse interieurs. Wil je een echt unieke uitvoering? Dan kan je zelfs 2 kleuren samenvoegen (‘bicolor’).
 • Panelen: voor de vormgeving van je buitenschrijnwerk kan je verschillende kanten op: strak, landelijk, traditioneel, … Het is allemaal mogelijk. Dat effect bekom je o.a. door te kiezen voor een specifieke uitvoering van je deurpanelen. Kies je voor een diepteverschil dankzij facetpanelen? Of wil je gefreesde groeven als afwerking?
 • Hang- en sluitwerk: voor de afwerking van je deur heb je keuze uit een ruim aanbod van handgrepen en scharnieren. Kies je voor verdoken scharnieren, een ingeslepen handgreep of een traditionele deurkruk, ..? Dit zijn allemaal details die doorslaggevend zijn voor het uitzicht van je deur.

 

Hoe ziet mijn aluminium deur er het best uit?

Dat bepaal alleen jij! De uiteindelijke realisatie hangt sterk af van je esthetische voorkeuren. Welk design sluit het beste aan bij je gevelbekleding? Hoe zien je raamkozijnen er uit? Droom jij van steel look aluminium binnendeuren? En welke stijl streef je na? Laat je op voorhand online inspireren, kijk verschillende catalogi in en ga langs in toonzalen. Zo maak jij snel het onderscheid tussen wat je wel en niet mooi vindt.

Aluminium deuren plaatsen? Doe dan een beroep op een gespecialiseerde schrijnwerker. Die bespreekt samen met jou je wensen en ideeën, bekijkt de mogelijkheden en zorgt voor een correcte plaatsing. Kom in contact met professionals actief in je regio.

 

aluminium deuren

 

Alu deuren prijs

Heb je je zinnen gezet op een zwarte aluminium deur? Of wil je graag de prijs weten van een aluminium voordeur zodat je grondig de vergelijking kan maken met andere materialen? Het onderstaande overzicht geeft je alvast een realistische prijsindicatie:

 • Buitendeur: gem. € 2.200 à 4.500 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Binnendeuren: gem. € 850 à 950 (excl. btw, incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn richtprijzen. In realiteit kunnen ze afwijken door het design, de afmetingen, … Wil je graag een precieze berekening ontvangen van je aluminium deurkozijn? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende specialisten actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Druk de kosten met subsidies

Wist je dat je onder bepaalde voorwaarden de kostprijs van aluminium deuren flink kan drukken dankzij premies zoals de Mijn VerbouwPremie? Plaats je volle buitendeuren of buitendeuren met hoogrendementsbeglazing? Dan bedraagt de premie maximaal 50% van de totale investering. Let op, het bedrag is afhankelijk van de isolatiewaarde, je inkomenscategorie en het type woongebouw.

Meer weten? Je ontdekt er alles over in ons artikel over subsidies voor ramen en deuren.

 

Vergelijking: aluminium deur of ander materiaal?

aluminium binnendeuren

Benieuwd naar de kwaliteiten van de andere materialen? We maken hieronder een opsomming van de belangrijkste kenmerken en de daarbij passende materialen.

 

1. Laagste prijs = PVC

Aluminium is vrij prijzig. De koploper qua prijs-kwaliteitverhouding is nog altijd PVC. Voor een binnendeur in kunststof betaal je gemiddeld zo’n € 500 à 750 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs voor een buitendeur ligt wat hoger en schommelt tussen de € 1.800 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Wat toch een stuk lager ligt dan de prijzen van een deur in aluminium.

 

2. Ontwerpvrijheid = aluminium/staal

Een hyperstrakke glasgevel, gebogen deurkozijnen, grote overspanningen, … Allemaal architecturale elementen die het mooist gerealiseerd kunnen worden met aluminium of staal. Het zijn allebei sterke en lichte materialen die zich uitstekend lenen voor creatief gebruik. Materialen als hout en PVC zijn wat rigider, maar dat betekent niet dat je hiermee geen mooie maatwerk realisaties bekomt!

 

3. Onderhoudsgemak = aluminium/PVC/staal

Zowel aluminium, PVC als stalen deuren zijn erg eenvoudig te onderhouden. Meer dan wat lauw water en neutraal detergent heb je niet nodig. Hout, daarentegen, vergt een intensievere opvolging. Reinigen gebeurt doorgaans zoals bij de bovengenoemde materialen. Merk je kleine beschadigingen op aan je houten deur? Herstel die dan zo snel mogelijk. Anders kan hout rotten. Houten buitenschrijnwerk moet je na een aantal jaren opnieuw lakken, beitsen of oliën om optimaal van z’n schoonheid te kunnen genieten.

 

4. Isolatiewaarde = PVC/aluminium/staal/hout

Vroeger stak hout er met kop en schouders bovenuit wat betreft de isolatiewaarde (0,8 à 0,63 W/m²K), maar tegenwoordig scoren alle materialen (PVC, aluminium en staal) gelijkaardig wat betreft hun akoestische en thermische eigenschappen. Veel hangt wel af van de kwaliteit van de beglazing en die van de grondstoffen.

 

CONCLUSIE:
is aluminium nu de beste keuze?

Aluminium heeft diverse voordelen, maar ook andere materialen zoals PVC en hout beschikken over positieve kenmerken. De populariteit van aluminium in nieuwe woningen is dus vooral een stijlkeuze. Want het past perfect in moderne woningen: het materiaal is erg geschikt voor grote overspanningen en je vinkt er bovendien meteen alle strenge bouweisen mee af.

Professioneel advies nodig? Kom dan in contact met diverse experts actief in je regio via het onderstaande aanvraagformulier. Binnen enkele werkdagen nemen enkele professionals telefonisch contact met je op!

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen