Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ramen plaatsen

Zijn je ramen intussen al 10 à 15 jaar oud? En wil je genieten van lagere energiekosten en een aangenamer woon- en warmtecomfort? Dan is nieuwe ramen plaatsen met isolatieglas en isolerende raamkaders de ideale oplossing. Bovendien zorg je op die manier ook voor een nieuwe uitstraling van je woning. In dit artikels lees je alles over de plaatsing van nieuwe ramen, de prijzen, de voordelen van een vakman, …

Ga snel naar:
Hoe ramen plaatsen?
Prijs ramen vervangen
Belangrijke aandachtspunten
Zelf ramen plaatsen of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom nieuwe ramen plaatsen?

Nieuwe ramen vormen zowel een functionele, financiële als esthetische meerwaarde voor je woning. Waarom is het zo belangrijk om je oude ramen te vervangen? De belangrijkste voordelen van ramen plaatsen kort op een rij:

 • Lagere energiekosten: zowel het isolatieglas als de isolerende raamprofielen zorgen ervoor dat de warmte binnen blijft en de koude buiten. Je moet dus veel minder stoken, waardoor je energiekosten flink dalen.
 • Aangenaam wooncomfort: met nieuwe ramen blijft je woning langer warm in de winter en langer koel in de zomer. Bovendien ervaar je geen koud tochtgevoel meer, heb je veel minder last van omgevingsgeluiden, …
 • Vele uitvoeringen: je kan kiezen voor verschillende types isolatieglas én uit meerdere materialen voor de raamkaders (PVC, aluminium, hout, …). Zo kan je altijd nieuwe ramen plaatsen op maat van jouw woning en wensen.
 • Hogere waarde voor je woning: met nieuwe ramen ziet je woning er niet alleen fraai uit. Je zorgt tegelijk voor een hogere waarde van je huis of appartement. Dat kan belangrijk zijn met het oog op een eventuele verkoop in de toekomst.
 • Milieuvriendelijk: minder stoken betekent uiteraard ook minder CO2 uitstoten. Door nieuwe ramen te plaatsen draag je dus ook je steentje bij aan het milieu.

Wil je nieuwe ramen plaatsen? Ontvang gericht advies en prijzen op maat van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

ramen plaatsen

 

Hoe ramen plaatsen?

Ramen plaatsen is een klus die behoorlijk wat expertise en ervaring vergt. Voor een optimaal eindresultaat (luchtdicht, waterpas, …) volgt een professionele vakman de volgende stappen:

 1. Bestaande ramen verwijderen

  Wil je nieuwe ramen laten plaatsen in het kader van een renovatie? Dan moet een vakman eerst de bestaande ramen verwijderen. Hierbij houdt hij rekening met de muurisolatie en gaat hij voorzichtig te werk om beschadigingen aan de raamopening te vermijden. Ten slotte bereidt hij de raamopening voor door die te egaliseren en de dorpel te reinigen.

 2. Ramen waterpas plaatsen

  Een vakman zorgt ervoor dat het raamkader horizontaal en verticaal goed waterpas staat. Die correcte verankering gebeurt met ankers als het om een spouwmuur gaat. Bij volle muren zijn afstandsschroeven door de raamprofielen meer aangewezen. Onderaan op de dorpel plaatst de specialist meestal een rubberen matje voor een verborgen afwatering.

 3. Ramen isoleren

  Met spuitisolatie zoals PUR-schuim zorgt een vakman voor een luchtdichte afsluiting tussen het raam en de binnenmuur. Zo’n naadloze isolatielaag is belangrijk om warmteverlies tegen te gaan en een optimaal warmtecomfort te garanderen.

 4. Ramen afwerken

  Ten slotte dicht de vakman de naden tussen je buitenmuur en je nieuwe ramen met een laag silicone. De naad onderaan je ramen laat hij altijd open. Dat is belangrijk met het oog op een goede werking van de verborgen afwatering.

Op zoek naar een ramenspecialist? Je kan gratis en vrijblijvend verschillende voorstellen aanvragen bij schrijnwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs ramen vervangen

Hoeveel betaal je ongeveer voor het plaatsen van nieuwe ramen? Die kosten hangen af van het type raam dat je kiest, de afmetingen, het type isolatieglas, het materiaal van de raamkaders, … Kies je voor standaard HR++ isolatieglas? Dan mag je rekenen op de volgende richtprijzen per type raam:

Soort raamGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vast raam€ 250 - 1.100
Draaikiepraam€ 450 - 1.300
Schuifraam€ 800 - 2.200

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. De prijzen voor nieuwe ramen kunnen bovendien ook variëren van plaatser tot plaatser. Wil je gericht de kosten voor nieuwe ramen op jouw maat vergelijken? En ook materialen, types beglazing, … naast elkaar leggen? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

nieuwe ramen plaatsen

 

Aandachtspunten bij plaatsing van ramen

Bij nieuwe ramen plaatsen komt heel wat kijken. Met welke aandachtspunten houdt een vakman rekening bij de montage van je ramen? Enkele belangrijke factoren op een rij:

 • Nauwkeurige opmetingen: een specialist meet eerst de afmetingen voor je nieuwe ramen nauwkeurig op (hoogte, breedte en dikte). Zo komt hij niet voor onaangename verrassingen te staan tijdens het plaatsen van je ramen.
 • Luchtdichte plaatsing: om warmteverlies te vermijden is een luchtdichte afsluiting tussen de binnenmuur en het raam essentieel. Zo voorkom je koudebruggen, vermijd je tocht, …
 • Juiste type HR glas bij het raamprofiel: bij PVC en aluminium raamprofielen is het plaatsen van hoogrendementsglas geen probleem. Bij houten kaders mogen de glasplaten echter niet te zwaar zijn en moet je het isolatieglas goed afstemmen op de profielen. Kies je voor driedubbel glas, dan is dit van nóg groter belang.
 • Ramen in het midden van de opening: tijdens de plaatsing checkt een vakman meerdere keren of je ramen waterpas staan. Openen of sluiten ze vanzelf? Dan is dat niet het geval. Hij zorgt er ook voor dat het raam mooi in het midden van de raamopening staat en je links en rechts evenveel raamprofiel ziet.
 • Inbraakbeveiliging: wil je je woning beter beveiligen? Dan is gelaagd glas in je ramen een goede keuze. Door een speciale folie tussen de glasplaten blijft het glas altijd op zijn plek, zelfs als het breekt. Gelaagd glas blijft dus hoe dan ook een barrière voor inbrekers.
 • Correcte afwatering: vooral bij de afwerking van een nieuw raam is het belangrijk om op de afwatering te letten. Zo moet de naad onder het raam open blijven om problemen te vermijden.

 

Vergelijk voorstellen van vakmensen via onze offerteservice

Geïnteresseerd in nieuwe ramen voor je woning? Dan schakel je best een professionele vakman in. Ramen vervangen is namelijk een moeilijke klus die alleen is weggelegd voor de meest ervaren doe-het-zelvers. Ontvang vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt met onze gratis offerteservice.

 

Zelf ramen plaatsen of vakman inschakelen?

Is het een goed idee om zelf je ramen te plaatsen of doe je beter een beroep op een professionele schrijnwerker? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Zelf ramen plaatsen

Plaats je ramen zelf? Dan betaal je alleen voor de materialen. Zo kan je tot 30% besparen op je project. Hou er wel rekening mee dat je 21% btw betaalt op die materialen en dat je ook geen recht hebt op premies. Bovendien ben je ook niet verzekerd tegen schade door een foute plaatsing en de garantie op je ramen is ook korter. Zelf ramen plaatsen is dan ook enkel aangeraden als je een klusser bent met veel ervaring.

LET OP: ga je zelf aan de slag? Zorg dan dat je goed rekening houdt met de belangrijkste aandachtspunten bij het plaatsen van nieuwe ramen. Denk maar aan grondige opmetingen, een correcte verankering, een naadloze isolatielaag tussen het raam en je binnenmuur, …

 

2. Ramen laten plaatsen

Laat je ramen plaatsen door een professionele vakman? Dan geniet je van meerdere voordelen:

 • Gericht advies: een vakman geeft gericht advies tijdens het hele proces. Denk hierbij aan materialen voor je raamprofielen, welk hoogrendementsglas best zou zijn, de vraag of je ramen open moeten kunnen of niet, … Op deze manier helpt een vakman jou om de juiste keuzes te maken tegen een juiste prijs.
 • Correcte en vlotte uitvoering: vakmensen hebben veel ervaring met schrijnwerk en weten dus precies wat nodig is voor een correcte plaatsing, goede isolatie, … Daarnaast werken ze een stuk sneller dan je zelf zou doen en valt de hoeveelheid arbeidsuren erg mee.
 • Hoogwaardige materialen voor lage inkoopprijs: een vakman maakt alleen gebruik van de beste materialen en koopt deze voor een lagere prijs in dan particulieren. Schakel je een vakman in? Dan bespaar je dus op materiaalkosten en weet je zeker dat de kwaliteit van je nieuwe ramen goed is.
 • Garantie op geleverd werk: heb je een vakman ingeschakeld en gaat er toch iets mis? Dan neemt hij de eventuele extra kosten voor zijn rekening. Als je gaat doe-het-zelven, ben je niet financieel beschermd.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar en schakel je een vakman in voor schrijnwerk? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% op materialen en arbeidskosten. Dit financiële voordeel kan een groot verschil betekenen op je eindfactuur. Bovendien kom je ook in aanmerking voor de premie voor hoogrendementsglas van de netbeheerder.

 

CONCLUSIE = laat je ramen plaatsen door een vakman

Ondanks de arbeidskosten loont het nog altijd meer om een vakman in te schakelen. Zo ben je niet alleen zeker van een hoogwaardig resultaat, maar profiteer je ook van lagere materiaalkosten, een garantie op het geleverde werk, premies en financiële voordelen, … Daardoor komt een beroep doen op een vakman vaak zelfs voordeliger uit.

Nieuwe ramen plaatsen aan een voordelige prijs? Ontvang gericht advies en prijzen op maat van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen