Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vast raam

Vaste ramen zijn de meest eenvoudige en goedkoopste soort ramen. Tegelijkertijd kunnen ze een moderne en open uitstraling aan je woning geven en kan je ze ook volledig naar jouw smaak vormgeven. In dit artikel lees je wat de voordelen van een vast raam zijn, welke uitvoeringsmogelijkheden je hebt, hoeveel het kost en wat de alternatieven zijn. We geven ook nog enkele voorbeelden van geslaagde uitvoeringen ter inspiratie.

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Prijs vast raam
Alternatieven voor vast raam
Inspiratie & voorbeelden
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een vast raam?

Een vast raam kan je niet openen. Het nadeel hiervan is dat je via vaste ramen je woning moeilijker kan verluchten. Maar toch heeft zo’n raam ook heel wat voordelen:

 • Goedkoop: omdat je een vast raam niet kan openen, is het 1 van de meest eenvoudige ramen. Voor de productie van een vast raam is dan ook minder materiaal nodig. Dat maakt een vast raam het goedkoopste type raam.
 • Inbraakveilig: vaste ramen hebben geen scharnieren en geen draai- of kiepfunctie. Je kan ze dus van buitenaf veel moeilijker open maken, waardoor deze ramen beter beveiligd zijn tegen inbraken.
 • Goede isolatie: vaste ramen zorgen ook voor een goede isolatie, omdat je ze niet kan openen. Zorg wel dat je kiest voor goed isolerende profielen en kwalitatief isolatieglas.
 • Neemt weinig plaats in: omdat een vast raam niet open kan, neemt het ook minder plaats in dan bijvoorbeeld een draairaam.
 • Makkelijk te plaatsen: vaste ramen zijn ook gemakkelijker te plaatsen dan andere soorten ramen. Dat komt omdat je deze ramen zowat overal in je huis kan plaatsen en ze vaak lichter in gewicht zijn dan andere soorten ramen.
 • Veel uitvoeringsmogelijkheden: tot slot kan je een vast raam ook nog helemaal naar jouw smaak vormgeven. Je kan kiezen tussen verschillende vormen, materialen, kleuren, beglazing…

Wil je een vast raam laten plaatsen? Doe dan een beroep op een professionele installateur. Deze adviseert je graag over de mogelijkheden, rekening houdend met jouw wensen en budget. Vergelijk meerdere offertes van installateurs in jouw buurt via onze offerteservice.

vast raam staal

 

Mogelijke uitvoeringen vast raam

Een van de voordelen van een vast raam is dat je tal van vormgevingsmogelijkheden hebt. Je kan het volledig naar jouw smaak, in de stijl van je woning en binnen je budget laten vervaardigen. We overlopen even de mogelijke keuzes die je kan maken:

 

1. Materiaal

Een vast raam kan bestaan uit verschillende materialen. De meest voorkomende zijn PVC, hout en aluminium. We bekijken even deze verschillende opties:

 • PVC: dit materiaal heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. Kunststof is 1 van de goedkoopste materialen, heeft een lange levensduur en vergt weinig onderhoud. Een kunststof vast raamkozijn is daarom een populaire keuze.
 • Hout: ook hout is een geliefd materiaal voor een vast raamkozijn. Dat heeft vooral te maken met de authentieke en warme uitstraling ervan. Bovendien past een houten raamkozijn in praktisch elk interieur.
 • Aluminium: dit is het ideale materiaal voor grotere raampartijen. En dat heeft vooral te maken met de sterkte van dit metaal. Ook de strakke uitstraling en de slanke profielen van een raam in aluminium spreken erg aan.

 

2. Vormgeving kozijnen

Ook bij de vormgeving van de kozijnen zijn er heel wat keuzes die je kan maken:

 • Vorm: een kozijn met een vast raam kan vervaardigd worden in verschillende vormen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een vierkant raam, een verticaal of horizontaal rechthoekig raam of een rond raam. Bij een klassiek interieur is een rechthoekig raam met afgeronde hoeken bv. een populaire keuze.
 • Profieldiepte: je hebt ook de keuze tussen profielen met een verschillende inbouwdiepte. Vlakke profielen zullen vaker voorkomen in moderne en minimalistische interieurs, terwijl de (half)verdiepte profielen dan weer een iets minder strakke look hebben.
 • Combinatie met andere raamsoorten: vaste ramen zie je vaak in combinatie met andere kozijnen. Zo kan je bijvoorbeeld 2 vaste ramen plaatsen met daarnaast een draairaam, een vast raam met daar boven een valraam, of een vast raam met een deur. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

3. Beglazing

Nog belangrijk bij de vormgeving van je vast raam is natuurlijk de beglazing. Bij de keuze voor het type beglazing, is het aangeraden om hoogrendementsglas te laten plaatsen voor een betere isolatie. Je kan kiezen voor 1 van de volgende types:

 • HR glas: hoogrendementsglas bestaat net zoals dubbel glas uit 2 glasplaten met een spouw, maar de contactoppervlakken van de platen krijgen een speciale coating. Dat zorgt voor een betere isolatiewaarde.
 • HR+ glas: dit glas zorgt voor een nog betere isolatie. HR+ glas bestaat opnieuw uit 2 glasplaten met tussen de spouw een edelgas dat de isolatiewaarde bevordert.
 • HR++ glas: HR++ glas combineert de speciale coating van HR glas met het edelgas van HR+ glas. Het resultaat is een nog hogere isolatiewaarde.
 • Triple glas: dit glas bestaat uit 3 glasplaten met in de spouwen telkens de coating en het edelgas. Triple glas heeft een erg goede isolatiewaarde en komt dan ook voornamelijk voor bij energieneutrale woningen.

 

4. Afwerking profielen

Bij elk type materiaal zijn er ook nog enkele verschillende afwerkingsmogelijkheden. De belangrijkste zijn de kleur en de structuur:

 • Kleur: een vast raam in PVC of aluminium kan je in principe in alle RAL-kleuren verkrijgen. Hout zie je dan weer vaker in zijn natuurlijke kleur, maar je kan wel kiezen uit verschillende houtsoorten die elk hun eigen typische kleur en structuur hebben.
 • Structuur: wil je de voordelen van een PVC raam combineren met de uitstraling van hout? Kies dan bijvoorbeeld voor een houtlook imitatie in PVC. Voor een unieke touch kan je dan weer kiezen voor een structuurfolie met een bepaalde korrelgrootte.

 

5. Extra’s

Tot slot kan je bij je vast raam ook nog een paar accessoires aanschaffen. We zetten een paar voorbeelden op een rij:

 • Privacy- of glasfolie: afhankelijk van waar je raam zich bevindt, wil je misschien graag wat privacy. Je kan er dan voor kiezen om een privacy- of glasfolie op je beglazing te plakken. Zo geniet je nog steeds van de lichtinval, maar kan niet iedereen zomaar binnenkijken.
 • Zonwering: wil je het zonlicht en de warmte buiten houden op zomerse dagen? Investeer dan ook in rolluiken of screens voor je vaste ramen. Die zonwering vormt een grote meerwaarde, vooral bij ramen die op het zuiden gericht zijn.

 

Welke vaste ramen kies ik het best?

Er zijn dus tal van keuzes die je kan maken bij de vormgeving van je vaste ramen. Ontvang je graag advies op maat? Een professionele installateur kan jou informeren over de vormgevingsmogelijkheden en geeft je advies, rekening houdend met jouw situatie en budget. Vergelijk ook zeker adviezen van meerdere installateurs via onze offerteservice.

 

Prijs vast raam

De prijs voor een vast raam kan sterk verschillen afhankelijk van een aantal factoren zoals het materiaal, de afmetingen, het type glas, de kleur… Gemiddeld betaal je voor een vast raam tussen € 250 en 1.100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen voor een vast raam per materiaal:

MateriaalPrijs per m²
Pvc€ 250 à 550
Hout€ 450 à 750
Aluminium€ 600 à 900

Benieuwd naar de exacte prijs? Vergelijk dan zeker meerdere offertes van professionele installateurs. Zo krijg je een idee van de gangbare prijzen en kan je een doordachte keuze maken. Vul het offerteformulier in.

 

Druk de kosten met premies en financiële voordelen!

Als je nieuwe ramen laat plaatsen in combinatie met isolatieglas, kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Daarnaast kan je ook aanspraak maken op de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie als je nog andere energiebesparende renovaties uitvoert. Je geniet daarbovenop ook van een verlaagd btw-tarief van 6% als je woning minstens 10 jaar oud is.

Meer informatie en advies op maat? Een vakman kan je verder adviseren over de voorwaarden voor deze financiële voordelen en helpt je ook bij de aanvraag van de premies. Kom in contact met professionals via onze offerteservice.

 

 

raam met vast paneel

 

Alternatieven vast raamkozijn

Nog niet zeker welk raamtype je nu best laat plaatsen? Naast een vast raam kan je ook kiezen voor enkele andere soorten ramen. We zetten hieronder kort 2 populaire alternatieven voor vaste ramen op een rijtje:

 

ALTERNATIEF 1: draaikiepraam

Draaikiepramen zijn het populairste type ramen. Je kan ze, zoals duidelijk wordt door de naam, zowel opendraaien als in kiepstand zetten. Zo heb je de keuze om je woning maximaal of eerder licht te verluchten en kan je ook bij koudere buitentemperaturen toch wat frisse lucht in je woning laten. Draaikiepramen zijn door hun complexe hang- en sluitwerk wel duurder dan vaste ramen.

 

ALTERNATIEF 2: val- of kiepraam

Val- en kiepramen zijn ramen die je enkel op kiepstand kan openen. Het verschil tussen beide is dat kiepramen naar buiten vallen terwijl valramen naar binnen openen. Deze ramen komen vooral vaak voor in kelders, badkamers, toiletten… Omdat je val- en kiepramen maar beperkt kan openen, zijn ze ook vrij goed beschermd tegen inbraken.

 

Welk soort raam kies ik best?

Of je nu best een vast raam laat plaatsen of beter kiest voor een draaikiepraam of valraam, hangt voornamelijk af van jouw wensen. Ook de vormgevingsmogelijkheden stem je best af op de stijl van je woning en je budget. Een vakman kan met jou alle mogelijkheden bespreken en adviseert je over welk type raam het meest aangewezen is in welke ruimte.

Kom in contact met een vakman! Ontvang vrijblijvend advies op maat van meerdere ervaren installateurs in jouw regio door het offerteformulier in te vullen.

 

Inspiratie en voorbeelden

Ben je nog niet zeker hoe je je vast raam in je woning kan inpassen? Of hoe je zo’n raam het beste vorm geeft in de stijl van je interieur? We geven je alvast 4 geslaagde voorbeelden ter inspiratie.

 

VOORBEELD 1: vast raam in hout

vast raam hout

Dit houten kozijn met een vast raam creëert een erg ruime en open kamer. Dankzij de grote raampartijen geniet je van veel lichtinval en heb je een mooi uitzicht op de natuur. Het vaste houten raam past bovendien perfect in de landelijke stijl van de ruimte.

 

 

VOORBEELD 2: draairaam en vast raam in PVC

vast raam PVC

In deze ruimte zijn 2 raamtypes gecombineerd. Links op de foto zien we een draairaam in PVC dat een goede aanvulling vormt op het groot vast raam rechts op de foto. Het draairaam is ideaal voor verluchting, terwijl het vast raam veel licht in de woning binnen brengt.

 

 

VOORBEELD 3: vast raam met meerdere raamvlakken

vast kozijn

Deze grote vaste ramen bestaan uit 8 raamvlakken. Opnieuw zorgen ze voor veel licht in de kamer en geven ze een mooi uitzicht naar buiten. Omdat je de ramen niet kan openen, kan je er ook planten, decoratie, … voor plaatsen, zoals op deze foto het geval is. Het geheel geeft de ruimte een erg rustige uitstraling.

 

 

VOORBEELD 4: kunststof vast raam

vast glas kozijn

Op deze foto zien we een vast PVC raam van buitenaf. Het raam beschermt goed tegen inbraken en laat veel licht binnen. In combinatie met rolluiken of gordijnen kan je ook zorgen voor de nodige privacy. De blauwe kleur van het kozijn in combinatie met de witte muren geeft de woning een moderne uitstraling.

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen