Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kiepraam en valraam

Ben je op zoek naar een raam waarmee je makkelijk een kamer kan verluchten? Maar heb je weinig beschikbare muuroppervlakte om het raam te plaatsen? Dan zijn kipramen een goede optie. Daarbinnen heb je de keuze uit val- of kiepramen. Is er een verschil tussen beide raamtypes? Hoe kan je ze vormgeven? Wat is de kostprijs? En zijn er alternatieven? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs kiepraam/valraam
Mogelijke alternatieven
Veelgestelde vragen
Vraag je offertes aan

 

 

Valramen en kiepramen: wat is het verschil?

Het verschil tussen een val- en een kiepraam herken je aan de manier waarop beide ramen openen. Een valraam valt naar binnen toe en bij een kiepraam opent de raamvleugel naar buiten toe. In beide gevallen zitten de scharnieren dus onderaan en de hendel bovenaan.

Beide types openen doorgaans in een hoek van zo’n 40 à 90 graden. Je kan ze op zichzelf plaatsen of integreren in een grotere raampartij. Het is de ideale keuze voor kamers met een beperkte muurruimte, zoals kelders, badkamers, toiletten, garages, …

Valraam of kiepraam kopen? Maak een afspraak met een schrijnwerker. Die bekijkt de verschillende mogelijkheden en luistert graag naar je wensen. Op basis daarvan stelt hij een valraam op maat voor je samen. Neem vandaag nog contact op met een vakman.

kiepraam

 

Voor- en nadelen van kipramen

Wat zijn nu de eigenschappen van een kiepraam? We sommen hieronder de voor- en nadelen voor je op:

 • Het hele jaar door eenvoudig verluchten
 • Neemt weinig plaats in
 • Veiliger voor kinderen en huisdieren
 • Betere bescherming tegen inbraak (kleine openingshoek)
 • Veel vormgevingsmogelijkheden (kan bv. zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden)
 • Verluchten duurt langer
 • Moeilijker om van binnenuit schoon te maken door de beperkte openingshoek
 • Niet altijd even praktisch in combinatie met binnen- of buitenzonwering

 

Mogelijkheden val- en kiepramen

Hoe kunnen je ramen eruit komen te zien? Wat zijn de diverse vormgevingsmogelijkheden? Bij het samenstellen van een kipraam op maat heb je keuze uit de volgende mogelijkheden:

 

1. Materiaal van je profielen

Raamkozijnen kunnen uit verschillende materialen bestaan. Voor val- of kiepramen zijn dit de 3 meest voorkomende keuzes:

 • PVC: ramen in PVC zijn een goede optie voor wie graag een prijsbewuste keuze wil maken, zonder aan kwaliteit in te boeten. Net daarom zijn valramen in kunststof een populaire keuze voor kelders, wc’s, …
 • Hout: stijlvol, tijdloos en duurzaam. Houten valramen zijn een mooie aanvulling op woningen die al uitgerust zijn met rustieke houten kozijnen. Let wel, hout heeft vaker een grondige onderhoudsbeurt nodig dan andere materialen.
 • Aluminium: een sterk materiaal met hoge isolatiewaarde dat grote afstanden kan overspannen, dat is aluminium. Kipramen in aluminium komen vooral voor in grotere raampartijen. Aluminium is het duurste materiaal van deze opties, waardoor kleinschalige projecten financieel wat minder aantrekkelijk zijn.

 

2. Vormgeving van de raamkozijnen

Hoe je profielen precies zijn vormgegeven, heeft een sterke invloed op het uitzicht van je valraam. De mogelijkheden:

 • Profieldiepte: je hebt keuze uit vlakke profielen en (half)verdiepte profielen. Deze onderscheiden zich op basis van de inbouwdiepte. Zo ogen vlakke profielen vaak strakker dan de verdiepte variant. Wat je uiteindelijk kiest, berust voornamelijk op je esthetische voorkeuren.
 • Openingsmechanisme: bij een val- of kiepraam heb je keuze uit verschillende raamopeners. Dat zijn scharen, kettingkasten of motoren. Scharen komen het vaakst voor, maar ook de kettingen zullen je niet onbekend voorkomen. Motoren zijn enkel aangewezen wanneer je je raam compleet wil automatiseren.
 • Als onderdeel van een groter raam: wil je enkel een kiepraam in je kelder om kortstondig te verluchten? Wens je 2 kiepramen naast elkaar? Of mag het een onderdeel zijn van een groter kozijn? Dan kan je die ook boven 2 vaste ramen plaatsen bijvoorbeeld.

 

3. Afwerking profielen

Wat betreft de mogelijkheden qua afwerking van de profielen, hangt veel samen met het materiaal waaruit je ramen bestaat. Enkele opties:

 • Kleuren: in het geval van PVC en aluminium kan de fabrikant het raam in nagenoeg elke RAL-kleur vervaardigen. Bepaalde professionals bieden dan weer hun eigen kleurschakeringen aan. Hout is vaker natuurlijk of in een specifieke afwerking verkrijgbaar.
 • Structuren: mogen je profielen wat specialer zijn? Waarom dan niet kiezen voor een structuurfolie met bv. een bepaalde korrelgrootte? Of wil je graag een mooie houtlook, maar zijn echte houten kozijnen net iets te prijzig? Dan zijn er ook knappe houtlook imitaties verkrijgbaar in PVC.
 • Raambeslag: scharnieren, deur- en raamkrukken, … zijn in allerlei kleuren en vormen verkrijgbaar. Daarom bepalen zij in grote mate de uitstraling van je raam. Omdat je raam een rechtstreekse toegang tot je woning biedt, moet je raambeslag voldoen aan specifieke eisen qua duurzaamheid en sterkte.

 

4. Beglazing

Kies je voor nieuwe ramen? Dan moet je ook bepalen welk type beglazing er in die profielen moet komen. Tip: ga voor glas met een uitstekende isolatiewaarde. Hoogrendementsglas is iets duurder, maar je bespaart veel meer op je energiekosten.

 • Dubbel glas: standaard dubbelglas was lang de referentie om energiebewust te renoveren. Dit type glas bestaat uit 2 glasplaten met daartussen droge lucht. Tegenwoordig zijn er betere soorten beglazing op de markt met een hogere isolatiewaarde.
 • HR glas: HR glas (hoogrendementsglas) is praktisch hetzelfde als dubbel glas, maar in de spouw zijn de contactoppervlakken van beide glasplaten voorzien van een speciale coating. Dit beïnvloedt de isolatiewaarde van het glas, waardoor je hier een U-waarde bekomt van 2,0 W/m²K.
 • HR+ glas: net als bij HR glas zit tussen de spouw een edelgas (krypton of argon) in plaats van droge lucht. We spreken in dit geval over een U-waarde van zo’n 1,6 W/m²K.
 • HR++ glas: beter dan HR+ is HR++ glas. De spouw bevat zowel de coating als het edelgas. Tegenwoordig is dit de beste oplossing als je op zoek bent naar hoogwaardig isolerend glas. De U-waarde van H++ beglazing is 1,1 W/m²K.
 • Triple glas: drievoudig of triple glas (HR+++) vinden we voornamelijk terug bij energieneutrale (nieuwbouw)woningen. Deze beglazing bestaat uit 3 glasplaten met daartussen steeds een beschermende coating en een edelgas. De U-waarde is 0,6 W/m²K.

 

5. Bijkomende mogelijkheden & accessoires

Je kiep- en valramen kan je ten slotte uitrusten met enkele accessoires, elk met hun eigen uiteenlopende gebruiksdoeleinden. Voorbeelden zijn…

 • Rolluiken & zonwering: als de raamvleugel naar binnen opent, is het belangrijk dat je raamdecoratie niet in de weg hangt. In dit geval zijn rolluiken geen probleem, maar zaken zoals shutters en jaloezieën kunnen dat wel zijn. Een professional houdt hiermee rekening.
 • Beveiliging: kiep- en valramen zijn al minder inbraakgevoelig omdat ze vaak minder groot zijn en een beperkte openingshoek hebben. Toch kan het nooit kwaad om extra veiligheidsvoorzorgen te nemen. Dat kan in de vorm van opleg- of bijzetsloten, sluitnokken, …
 • Privacyfolie: bevindt het val- of kiepraam zich in je badkamer of toilet? Dan wil je ongetwijfeld voorkomen dat voorbijgangers zomaar kunnen binnenkijken. Met een privacy- of glasfolie kan je de beglazing afplakken zodat je nieuwsgierige blikken afweert, zonder dat je lichtinval verliest.
 • Raamuitzetter: dit is een verlengstukje dat je tussen je raamvleugel en profiel kan klemmen. Zo kan je het raam in een bepaalde stand houden waardoor je de kamer onbewaakt kan laten verluchten. Je kan raamuitzetters in verschillende stijlen en kleuren kopen.
 • Veiligheidsrooster kat: een valraam kan dodelijk zijn voor katten. In hun verwoede pogingen om naar buiten te glippen, kunnen ze klem komen te zitten en zich ernstig verwonden. Om dit te voorkomen, bestaan er beschermrekjes om tussen je kiepraam te klemmen zodat je kat niet kan ontsnappen.

 

Hoe geef ik mijn val- of kiepraam het best vorm?

Dat hangt vooral af van je eigen voorkeuren. Hoe zien je andere ramen eruit? Moet het kozijn van je kipraam daarop lijken? Of moet het raampje voornamelijk functioneel zijn en kies je voor de meest budgetvriendelijke oplossing? Sowieso doe je er goed aan om een professional in te schakelen. Hij beschikt over de juiste kennis om je raam vorm te geven én te plaatsen.

Schrijnwerker nodig? Neem dan nu contact op met een professional actief in je regio via onze gratis offertedienst. Vul het aanvraagformulier in.

 

Prijs val- en kiepramen

kantelraam

Hoeveel betaal je precies voor een val- of kiepraam? Er zijn meerdere factoren die hierop invloed uitoefenen. Denk maar aan de materialen, de afwerking, de afmetingen, de beglazing, eventuele accessoires, … Hieronder vind je een overzicht van de prijzen op basis van de materiaalkeuze:

Soort materiaalPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Pvc€ 350 - 650
Hout€ 550 - 800
Aluminium€ 700 - 1.000

LET OP: dit zijn richtprijzen gebaseerd op val- en kiepramen van gemiddelde grootte. Een project op maat kan hier in realiteit van afwijken. Ontvang je graag een exacte prijs voor jouw project? Neem dan contact op met een schrijnwerker en ontvang gepersonaliseerde offertes.

 

Druk de kosten met premies & financiële voordelen

Wist je dat je voor het plaatsen van ramen met isolatieglas verschillende premies en financiële voordelen kan krijgen? Zo kan je de prijs van je investering behoorlijk drukken. Een vakman geeft je graag meer uitleg en kan je zelfs helpen bij je aanvraag!

 

Alternatieven voor kip- of valramen

Moet je nieuwe ramen plaatsen? En vraag je je af of er andere keuzes zijn in plaats van kiepramen? Overweeg misschien eens de volgende mogelijkheden:

 

ALTERNATIEF 1: klapramen (of uitzetramen)

Valraam wit

Een klapraam of uitzetraam lijkt sterk op een valraam. Wat is dan het grote verschil? Dat is de locatie van de hendel en de scharnieren. Bij een valraam zit de hendel bovenaan en de scharnieren zijn bevestigd aan de onderkant, terwijl dat bij een klapraam andersom is. Zo klapt de raamvleugel naar buiten open. Ook deze ramen zijn erg geschikt om ruimtes te verluchten. Dankzij de positie van de raamvleugel kan je ook verluchten bij neerslag, want dit zorgt voor een goede afwatering.

 

ALTERNATIEF 2: draaikiepramen

draaikiepraam landelijk

Ongetwijfeld heb je al van draaikiepramen gehoord. Dit is misschien wel het meest voorkomende raamtype. Een draai kiepraam combineert de functies van draai- en kiepramen in 1 systeem. Je kan dit kozijn dus zowel opendraaien als in kiepstand plaatsen voor langdurige of kortstondige ventilatie van je woning. Voorzie in dit geval een vliegenraam. Zo kan je je raam opendraaien zonder dat er insecten binnenvliegen.

 

Laat je adviseren door een ervaren schrijnwerker

Aan welk raamtype heb je het meeste nood in je woning? Wat is mogelijk en wat niet? Welke materialen passen esthetisch het best bij je gevel? Voor advies op maat klop je best aan bij een ervaren ramen- en deurenspecialist. Met zijn expertise ben je verzekerd van een echt maatontwerp en een professionele plaatsing van je kipramen.

Gratis offertes vergelijken? Dat kan! Via ons contactformulier ontvang je diverse offertes op maat van je project. Zo kan je niet alleen adviezen en prijzen vergelijken, maar krijg je ook een zicht op de methodes, materialen, uitvoertermijnen,… Op deze manier maak je de meest weloverwogen keuze voor jouw situatie. Start hier je aanvraag.

 

Veelgestelde vragen

In dit artikel kan je alles terugvinden over uitzetramen, kantelramen en de alternatieven. Wil je graag een professionele schrijnwerker inschakelen? Neem dan contact op via het onderstaande formulier. Heb je in de tussentijd nog vragen? Dan vind je hieronder het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Kan ik een draai kiep raam alleen in kiep stand plaatsen?
  Dat kan met een eenvoudig te monteren draaikiepbeslag of kiepvoordraaibeslag. Je kan voor zo’n beslag kiezen uit veiligheidsoverwegingen en deze later weer verwijderen. Bijvoorbeeld wanneer je kleine kinderen in huis hebt. Zo kunnen ze het raam niet zelf openen op de eerste of tweede verdieping.


 • Kan ik een valraam of draaikiepraam in een bestaand kozijn plaatsen?
  Is je huidige schrijnwerk dringend aan vervanging toe? En wil je een draaikiepraam in een bestaand kozijn plaatsen? Dan vergt dit best wel wat voorbereiding. Daarvoor doe je beter een beroep op een ervaren schrijnwerker. Die maakt je draaikiepraam volledig op maat, verwijdert je oude raamkozijn op een correcte manier, laat je nieuwe kozijn volledig aansluiten op de opening en neemt vervolgens de resten van het oude raam mee. Kom in contact met een professional via ons aanvraagformulier.


 • Kan ik mijn valraam volledig openen?
  Het onderhoud van een val- of kipraam is niet altijd zo evident omdat je een beperkte openingshoek van 40 à 90° hebt. In bepaalde gevallen kan je als openingsmechanisme kiezen voor afhaakbare kettingen of scharen, zodat je makkelijker je kantelramen kan schoonmaken.

 

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen