Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ramen kopen: compleet overzicht

Hebben je huidige ramen hun beste tijd gehad, of ben je simpelweg toe aan iets nieuws? Ideaal dat je dan bij vele professionele bedrijven terecht kan om nieuwe ramen te kopen. Waar let je op voor je bestelt en hoe ga je best te werk? Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren om in het achterhoofd te houden voor ramen op maat van jouw project!

Ga snel naar:
1. Typen
2. Materialen
3. Beglazing
4. Afwerking

Vergelijk gratis & vrijblijvend offertes

 

 

Ramen online kopen of bestellen bij vakbedrijf?

Er zijn tegenwoordig veel online aanbieders van ramen, maar in veel gevallen moet je dan zelf nog het werk verrichten. Hierdoor is het in veel gevallen beter om meteen samen te werken met een ervaren vakbedrijf. Beide opties op een rij:

 • Zelf online ramen kopen: dit is wat voordeliger. Zo geniet je van een snelle bezorging thuis, een breed aanbod, … Je moet wel zélf de ramen plaatsen en je bent niet 100% zeker dat je de juiste producten aankoopt. Daarnaast beschik je niet over de ervaring van een specialist en is een foutje tijdens de plaatsing snel gemaakt. Kies hier dus alleen voor als je zeker bent van je zaak.
 • Ramen bestellen bij vakbedrijf: dit is doorgaans de beste optie, ondanks de iets hogere kostprijs. Je bent zo vanaf het begin in contact met een expert, die je begeleidt van a tot z. Die helpt je bv. bij het kiezen van de juiste ramen, aanvullende materialen, … en zal je ramen ook plaatsen. Zo ben je zeker van een kwalitatief resultaat voor de lange termijn!

Meer weten over de mogelijkheden? Een expert vertelt je alles wat je moet weten. Vergelijk snel & vrijblijvend meerdere specialisten actief in je buurt met Solvari’s offerteservice! Start je aanvraag hier.

nieuwe ramen kopen

 

FACTOR 1: typen

Het eerste wat je moet bepalen als je nieuwe ramen wil kopen, is het type. Dit is bepalend voor de uitstraling en hoe je deze kan gebruiken. Hieronder alle opties op een rij:

 • Vast raam: hierbij gaat het om een standaard kozijn met beglazing die je niet kan openen en sluiten. Dit is altijd de goedkoopste optie, aangezien er minder complex hang- en sluitwerk mee gepaard gaat. Maar je kan er dus ook het minste mee. Het is vooral een goede keuze als je op zoek bent naar een simpel design en als je de ruimte kan verluchten zonder de ramen te openen.
 • Draaikiepraam: zoals de naam doet vermoeden, kan je zo’n raam open draaien én kiepen. Beide methoden hebben andere toepassingen. Zo is kiepen ideaal voor ventilatie, of draai je het raam open als je deze wil schoonmaken. Je kan ook kiezen voor een draairaam óf een kiepraam.
 • Valraam: valramen zijn doorgaans wat kleiner en open je met een hendel bovenaan het raam. Hierdoor zal deze naar binnen vallen. Dit in tegenstelling tot een uitzetraam dat naar buiten openvalt. Je ziet dit soort ramen vaak in kleinere ruimtes, zoals je toilet.
 • Schuifraam: een schuifraam kan je van links naar rechts schuiven om deze te openen. Dit soort kozijnen zijn vooral populair voor schuifdeuren, maar zeker ook mogelijk voor kleinere glaspartijen voor ramen. Deze glaspartijen zien er strak uit én nemen weinig plek in beslag door een ontbrekende draaicirkel.
 • Tuimelraam: dit is een veel voorkomend type dakraam, waarbij de bovenkant van het raam naar binnen draait en de onderkant naar buiten. Hierbij zitten de belangrijke scharnieren dus precies in het midden. Er zijn ook varianten waarbij de bovenkant van het raam vast zit en enkel de onderkant naar buiten beweegt bij opening.

 


FACTOR 2: materialen

Nieuwe ramen zijn te vervaardigen uit verschillende materialen. In verreweg de meeste gevallen gaat het om hout, kunststof of aluminium. Wat zijn de verschillen en welk materiaal kies je best? Hieronder een woordje uitleg per optie:

 

1. Houten ramen

Kies je voor houten ramen? Dan doe je dat hoogstwaarschijnlijk vanwege de warme, tijdloze uitstraling. Maar naast de stijl is er ook een praktische meerwaarde. Zo geniet je van een lange levensduur tot wel 50 jaar, veel verschillende houtsoorten om uit te kiezen en een optimale isolatiewaarde. Het enige nadeel is dat hout wat meer onderhoud vergt dan andere materialen.

Richtprijs: € 450 – 1.300 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

Houten ramen kopen? Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Kunststof (PVC) ramen

PVC staat al jaren bekend als de meest budgetvriendelijke optie voor ramen. Maar je geniet van meer dan alleen dat. Zo gaat kunststof lang mee, vergt het nauwelijks onderhoud, … Bovendien is het materiaal op verschillende manieren af te werken, waardoor zo goed als elke look te realiseren is. Een van de populairste opties is houtlook PVC.

Richtprijs: € 250 – 1.200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

PVC ramen kopen? Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Aluminium ramen

Ben je fan van een modern design en huizen met een strakke uitstraling? Dan kunnen aluminium ramen eigenlijk niet ontbreken. Dit is een duurzaam, stevig metaal dat nauwelijks onderhoud vergt en erg lang mee gaat. Vanwege het lichte gewicht is het bovendien makkelijk toe te passen voor ramen en zijn er grote overspanningen mogelijk. Hoe dun de raamprofielen ook zijn!

Richtprijs: € 600 – 1.500 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

Aluminium ramen kopen? Ontvang gratis offertes op maat.

 

CONCLUSIE: welk materiaal kies ik best?

Welk materiaal je best toepast voor jouw nieuwe ramen, hangt af van meerdere factoren. Denk aan het type woning, je wensen en je maximale budget. Een expert begeleidt je graag en zorgt voor een oplossing op maat.

Wil je nieuwe ramen kopen? Vergelijk dan meerdere offertes. Start je aanvraag hier.

 

raam bestellen

 


FACTOR 3: beglazing

Tegenwoordig is hoogrendementsglas de norm voor raambeglazing en is standaard dubbelglas verouderd. Maar er is nog veel meer mogelijk dan dat. Een kort overzicht met populaire opties qua isolatieglas:

 • Hoogrendementsglas: zoals eerder gezegd is dit de standaard voor nieuwbouwwoningen en als je bestaande ramen renoveert (HR++ glas). Zo geniet je van een hoge isolatiewaarde van 1,1 W/m²K en bespaar je veel energie. Dit komt doordat de spouw is opgevuld met edelgassen en de glasplaten zijn voorzien van een thermische coating.
 • Driedubbelglas: de beste isolatiewaarde voor je nieuwe ramen realiseer je met driedubbelglas. Dit is vergelijkbaar met HR-glas, maar dan met 3 glasplaten en 2 geïsoleerde spouwen. Ondanks deze hogere isolatiewaarde zie je toch vaker HR-glas, omdat dit makkelijker is toe te passen bij renovaties. Zo is HR-glas doorgaans in bestaande kozijnen te verwerken en heb je voor triple glas altijd nieuwe ramen nodig.

 

TIP: bespaar geld met een premie!

Sta je op het punt om nieuwe ramen te kopen? Let dan goed op de beschikbare financiële voordelen waar je de kosten mogelijk mee beperkt. Zo is er de Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie, het verlaagd btw-tarief van 6%, … Je bespaart hiermee al gauw honderden euro’s voor je nieuwe ramen.

TIP: een expert weet hoe je jouw aanvraag voor zulke premies moet indienen en kan je hierbij begeleiden. Ook zijn ze helemaal op de hoogte van de huidige voorwaarden om in aanmerking te komen. Kom in contact met een specialist actief in je buurt.

 


FACTOR 4: afwerking

Ten slotte moet je goed nadenken over de afwerking van je nieuwe ramen. Enkele van de belangrijkste factoren op een rij:

 • Raambeslag: hierbij heb je de keuze uit verschillende materialen en kleuren. Goede voorbeelden zijn brons, inox, aluminium, … Het is helemaal afhankelijk van je wensen en woonstijl!
 • Zonnewering: vooral ramen aan de zuidkant van je woning zullen veel in contact staan met zonlicht. Wil je de achterliggende ruimte kunnen verduisteren? Combineer je nieuwe ramen dan met zonnewering. Denk bv. aan lamellen, verduisterende gordijnen of aan gemotoriseerde rolluiken of screens. Deze laatste optie is ideaal als je de ruimte ook koel wil houden in de zomer.
 • Ventilatieroosters: zelfs als je ramen zijn afgesloten, is het belangrijk om goed te ventileren. Dit is nóg belangrijker als je huis goed is geïsoleerd en natuurlijke ventilatie al tot een minimum is beperkt. Met ventilatieroosters aan de bovenkant van je ramen zorg je voor een aanhoudende stroom van frisse lucht en blijft de luchtkwaliteit in huis op een gezond peil.

 

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen