Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatieglas

Zoek je een optimale beglazing voor je nieuwbouw? Of heb je nog enkel glas of standaard dubbel glas in je woning? Dan is isolatieglas plaatsen ideaal. Zo dalen je energiekosten en stijgt je woon- en warmtecomfort. Uit welke soorten isolerende beglazing kan je kiezen? Wat is de kostprijs? En laat je eerder alleen je beglazing vervangen of beter je volledige ramen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen isolatieglas
Soorten isolatieglas
Isolatieglas prijs
Glas vervangen of nieuwe ramen?
Veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is het verschil tussen isolatieglas en gewoon dubbel glas?

Niet alleen met enkel glas lijd je veel warmteverlies in je woning. Ook standaard dubbel glas vormt een zwakke energetische schakel in vele gevels. Voor een optimale isolatie en een zalig wooncomfort kies je daarom beter voor isolatieglas (HR++ of HR+++). Zo kan je rekenen op…

 • Hogere isolatiewaarde: isolatieglas isoleert tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Hoeveel warmte een type beglazing doorlaat, kan je afleiden uit de U-waarde. Hoe lager die waarde, hoe beter het glas isoleert. Isolatieglas HR++ heeft een U-waarde van 1,1 en bij isolatieglas HR+++ gaat het om 0,5.
 • Edelgas in de isolerende spouw: bij gewoon dubbel glas is de spouw tussen de 2 glasplaten gevuld met droge lucht. Bij isolatieglas gaat het om een edelgas als argon of krypton. Deze gassen isoleren beter dan gewone lucht.
 • 1 à 2 coatings aan de spouwzijde: in tegenstelling tot standaard dubbel glas beschikt isolatieglas aan de spouwzijde over 1 à 2 coatings. Die hebben een dubbele functie: ze houden de warmte binnen in je woning, maar werken tegelijk ook zonwerend.
 • Grotere dikte: isolatieglas is doorgaans dikker en dus ook sterker dan standaard dubbel glas. Bij isolatieglas HR++ mag je rekenen op gemiddeld 26 mm, tegenover 20 mm bij gewoon dubbel glas. Let op: de precieze dikte hangt ook af van de uitvoering (bv. extra geluids- of zonwerend).

isolatieglas

 

Voordelen isolatieglas

Je enkel glas of standaard dubbel glas vervangen door isolatieglas (HR++, HR+++, …) biedt enkel voordelen. Zo geniet je onder meer van:

 • Lagere energiekosten: met standaard dubbel glas verlies je meer warmte dan je denkt. Wil je je energiefactuur flink doen dalen? Dan is isolatieglas plaatsen een uitstekend idee. De isolatiewaarde ligt tot 3 keer hoger dan bij gewoon dubbel glas en tot 6 keer hoger dan bij enkel glas.
 • Minder omgevingslawaai: naast thermische isolatie biedt isolatieglas ook een uitstekende geluidsisolatie. Zo heb je minder last van omgevingslawaai als voorbijrijdende auto’s, spelende kinderen, … Kamp je met veel geluidsoverlast in je straat? Dan kan je gaan voor extra geluidswerend isolatieglas.
 • Geen tochtgevoel: bij enkel en gewoon dubbel glas kan aan je ramen een kil tochtgevoel ontstaan door het grotere warmteverlies. Dat is bij isolatieglas niet het geval. Ook van beslagen ramen heb je geen last.
 • Snelle terugverdientijd: door de lagere energiekosten verdien je je investering in isolatieglas behoorlijk snel terug. Kies je bv. voor isolatieglas HR++? Dan bedraagt de terugverdientijd slechts 6 à 7 jaar.
 • Goed voor het klimaat: isolatieglas is een zegen voor je portemonnee en je wooncomfort, maar ook voor onze planeet. Minder moeten stoken betekent ook minder CO2 uitstoten. En zo draag je je steentje bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming.
 • Tal van extra opties: bij isolatieglas kan je kiezen voor verschillende extra opties en functies, afhankelijk van jouw woning en wensen. Denk bv. aan inbraakwering, extra geluidsisolatie of zon- en warmtewering, letsel- en doorvalveiligheid, … Vraag zeker naar de mogelijkheden bij een vakman actief in je buurt.

 

Soorten isolatieglas

Er bestaan verschillende varianten van isolatieglas: HR+, HR++ en ook HR+++ (ook driedubbel glas genoemd). We zetten deze verschillende types kort op een rij:

 

1. Isolatieglas HR+

Dit is de goedkoopste soort isolatieglas, maar de isolatiewaarde ligt ook het laagst. De spouw tussen de beide glasplaten is namelijk gevuld met droge lucht (net als bij standaard dubbel glas). Dit type isolerende beglazing beschikt wel over 1 reflecterende coating aan de spouwzijde die de warmte beter binnen houdt.

Isolatiewaarde: 1, 2 à 1, 6
Prijs: € 110 à 130 per (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Isolatieglas HR++

Dit type isolatieglas is tegenwoordig de standaardkeuze, zowel bij renovatie als nieuwbouw. In tegenstelling tot gewoon dubbel glas is de spouw gevuld met het edelgas argon. Isolatieglas HR++ beschikt ook over 1 coating voor een extra isolerende werking.

Isolatiewaarde: 1,1
Prijs: € 115 à 140 per (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Isolatieglas HR+++

Dit type isolatieglas staat ook bekend als driedubbel glas. Het bestaat uit 3 glasplaten in plaats van 2 en weegt dus behoorlijk zwaar. Heb je erg energiezuinig gebouwd (bv. doorgedreven isolatie, warmtepomp of zonneboiler, …)? Dan is dit soort triple isolatieglas erg geschikt vanwege de best mogelijke isolatiewaarde. Het beschikt namelijk over 2 coatings en de spouw is gevuld met het extra isolerende edelgas krypton.

Isolatiewaarde: 0,5
Prijs: € 150 à 230 per  (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk type isolatieglas kies ik het best?

Dat hangt vooral van je woning en je specifieke wensen af. Isolatieglas HR++ komt het vaakst voor, maar je kan bij een energiezuinige woning ook gaan voor driedubbel glas. Bovendien kan je ook kiezen uit tal van extra opties om jouw ideale beglazing op maat te creëren (bv. extra geluidsisolatie of zonwering).

Zeker zijn van de juiste keuze? Dan vraag je best voorstellen aan bij verschillende plaatsers actief in je buurt. Zo kan je niet enkel verschillende uitvoeringen van isolatieglas vergelijken, maar ook de kostprijs, adviezen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier.

 

Isolatieglas prijs

De kostprijs van isolatieglas hangt vooral af van het aantal ramen en de afmetingen, het soort isolerende beglazing en ook de eventuele extra opties. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort isolatieglasPrijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Gemiddelde jaarlijkse
besparing per m² beglazing
Isolatieglas HR+€ 110 - 130€ 11
Isolatieglas HR++€ 115 - 140€ 13
Isolatieglas HR +++€ 150 - 230€ 14

Een precieze prijs voor jouw project? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 plaatsers. Zo kan je niet alleen gericht en vlot prijzen vergelijken, maar ook concrete adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vakmannen actief in je buurt.

 

Druk de kosten voor isolatieglas met verschillende premies

Laat je enkel glas of gewoon dubbel glas vervangen door isolatieglas? Dan kom je onder meer in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie, de Totaalrenovatiebonus, … Is je woning bovendien minstens 10 jaar oud? Dan geniet je ook nog eens van het verlaagde btw-tarief, zowel op de materiaal- als de arbeidskosten van je vakman.

Advies op maat nodig? Een vakman geeft je graag meer uitleg over de voorwaarden en bedragen van deze premies. Hij bezorgt je ook alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag. Ontvang gratis advies op maat bij een vakman actief in je buurt.

 

isolatieglas hr++

 

Glas vervangen of volledige nieuwe ramen?

Wil je je enkel glas of oude dubbel glas vervangen door isolatieglas? Dan heb je 2 opties: enkel de beglazing vervangen of volledig nieuwe ramen laten plaatsen. Beide mogelijkheden op een rij:

 

1. Glas vervangen in bestaande profielen

Deze optie is enkel geschikt onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten je huidige raamprofielen nog in goede staat zijn en voldoende isoleren. De raamkaders moeten ook dik en stevig genoeg zijn om het bredere en zwaardere isolatieglas te kunnen dragen. Is dat het geval? Dan betaal je enkel voor de isolerende beglazing en eventuele aanpassingen aan je raamkaders (verdikking van de profielen, nieuwe scharnieren, …).

Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Volledige nieuwe ramen plaatsen

Zijn je ramen al minstens 15 jaar oud? Dan doe je er beter aan om je volledige ramen te vervangen. De nieuwste raamkaders halen namelijk optimale isolatiewaarden, zowel thermisch als akoestisch. Met nieuwe profielen (in PVC, aluminium, hout, …) kan je ook je woning een nieuwe, frisse uitstraling geven. Bovendien vermijd je ook extra arbeidskosten als je later nog je profielen moet vervangen of voor de nodige aanpassingen aan je bestaande raamkaders.

Ontvang gratis offertes op maat.

 

CONCLUSIE: volledig nieuwe ramen komen voordeliger uit

Alleen je glas vervangen lijkt praktischer en goedkoper, het is zeker niet de meest duurzame oplossing. Met nieuwe raamprofielen + isolerende beglazing ben je zeker van een optimale thermische isolatie. Zo verdien je je investering nog sneller terug door lagere stookkosten. Bovendien loop je ook niet het risico dat je raamprofielen achteraf niet geschikt bleken voor je isolatieglas, met alle gevolgen van dien.

Laat je adviseren door een vakman: een professionele plaatser geeft je graag advies op maat van jouw situatie en helpt je om de juiste keuze te maken. Ontvang gratis voorstellen bij verschillende plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Veelgestelde vragen over isolatieglas

Wil je graag isolatieglas plaatsen, maar zit je nog met vragen? Een professionele plaatser staat je graag bij met raad en daad. Ook hieronder vind je een antwoord op enkele veelgestelde vragen over isolatieglas:  • Hoe weet ik welk type beglazing ik heb?
   Enkel glas kan je makkelijk herkennen aan die ene glasplaat. Maar ben je niet zeker of je nu gewoon dubbel glas hebt in je ramen of isolatieglas? Kijk dan gewoon op de aluminium strip tussen de beide glasplaten. Zie je daar geen code staan met HR+, HR++ of HR+++? Dan heb je te maken met standaard dubbel glas.


  • Kan ik mijn dubbel glas vervangen door isolatieglas HR+++?
   Die kans is klein. Isolatieglas HR+++ (of driedubbel glas) is met zijn 3 glasplaten veel dikker en zwaarder dan standaard dubbel glas. Je bestaande raamkaders zullen dus niet geschikt zijn voor dat type isolerende beglazing. Driedubbel glas laat je dus best samen met raamkaders op maat plaatsen, bv. bij een nieuwbouw of tijdens een ingrijpende energetische renovatie.


  • Welk type isolerende beglazing kies ik best bij nieuwbouw?
   Net als bij renovaties is ook bij nieuwbouw isolatieglas HR++ doorgaans de standaardkeuze. Met deze isolerende beglazing ben je zeker van een optimale thermische isolatie en een goede geluidsisolatie. Heb je erg energiezuinig gebouwd (bv. een passiefhuis)? Dan is driedubbel glas ook geschikt. Dat type isolatieglas heeft namelijk de hoogste isolatiewaarde.


  • Kan je verschillende types isolerende beglazing combineren?
   Dat is een mogelijkheid. Wil je bv. kosten uitsparen door niet overal isolatieglas HR+++ te laten plaatsen? Dan kan je dat driedubbele glas combineren met isolatieglas HR++. Let wel op voor mogelijke verschillen in kleur en lichtinval. Vraag daarom zeker aan je vakman om vooraf het eventuele verschil te tonen.

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen