Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Raamfolie: voor- en nadelen + prijs

Er zijn meerdere soorten folie voor ramen op de markt. Zo is er zonwerende raamfolie, anti inkijk raamfolie, maar ook isolerende raamfolie. Met die laatste variant kan je je energiekosten verlagen. Heb je echter nog ramen met enkel of oud dubbel glas? Dan is zo’n vensterfolie eerder een lapmiddel. Bij buitenschrijnwerk van 10 à 15 jaar oud zijn nieuwe ramen een veel rendabelere investering. Je leest er hier meer over!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen van raamfolie
Hoeveel kost raamfolie gemiddeld?
Raamfolie of nieuwe ramen plaatsen?
Ontvang gratis offertes voor ramen

 

 

Wat is raamfolie?

De term ‘raamfolie’ dekt een behoorlijk brede lading. Er zijn namelijk meerdere types folie die je kan kopen, afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Zo vind je in de meeste doe-het-zelfzaken de volgende vensterfolies:

  • Anti inkijk raamfolie: er bestaan verschillende types vensterfolie om de inkijk in je woning te verminderen. Zo is er melkglas folie die je vlot op de binnenkant van je ramen kan kleven. Wil je geen lijmresten op je ramen? Dan is er ook inkijkwerende statische raamfolie. Wil je naar buiten blijven kijken, maar de inkijk van buiten naar  binnen verminderen? Dan is spiegelfolie voor je ramen de beste oplossing.
  • Verduisterende raamfolie: dit is een specifiek type folie voor ramen om voor meer privacy te zorgen. Met zo’n folie is inkijk niet meer mogelijk, maar je kan zelf ook niet meer naar buiten kijken. Sommige varianten laten helemaal geen zonlicht door en andere wel.
  • Zonwerende raamfolie: wil je een licht verduisterende folie voor je ramen, maar tegelijk nog naar buiten kunnen kijken? Dan is zonwerende folie ideaal. Let wel op: zonwerende raamfolie houdt de zon en warmte buiten en verhoogt dus je energieverbruik. Dit type folie is dus enkel geschikt in de zomer en zeker niet in de winter.
  • Isolerende raamfolie: al de bovenstaande folies hebben totaal geen isolerende werking. Wil je met vensterfolie wel je energiekosten verlagen? Dan bestaan er 2 types isolerende raamfolie. De ene plak je op de binnenkant van het glas en de andere span je op het raamkozijn (vlak voor het raam zelf).

Wil je folie plaatsen op jouw vensters? Je vindt een uitgebreid aanbod aan meerdere types folie in onze webshop. Ontvang je liever vrijblijvend voorstellen om jouw oude ramen te vervangen? Dan kan je terecht bij onze gratis offerteservice.

raamfolie

 

Voor- en nadelen van raamfolie

Wil je met folie de isolatiewaarde van je vensters verbeteren? Dan zijn er speciale isolerende raamfolies op de markt. Die zijn vooral handig als je je ramen (nog) niet wil of kan vervangen. Zo’n folie heeft dus zeker zijn nut, maar er zijn ook minpunten. Een kort overzicht:

 

  • Goedkoop: isolerende vensterfolie dat je tegen je raamkozijn plakt, kost gemiddeld slechts € 2,50 per m². Door die goedkope prijs heb je je investering op slechts enkele maanden al terugverdiend. Let op: isolerende raamfolie die je tegen het glas zelf plakt, is veel duurder.
  • Zelf aan te brengen: om raamfolie op je raamkozijn te kleven, heb je geen professional nodig. Je kan die folie met een dubbelzijdige plakband zelf op je kozijn aanbrengen. De stilstaande luchtlaag is idealiter 1,5 cm dik. Let ook op dat er geen luchtlekken zijn. Anders kan vochtige, warme lucht uit je woning condenseren tussen de folie en je raam.
  • Behoorlijke besparing op energie: dankzij isolerende raamfolie maak je van enkel glas dubbel glas. En oud dubbel glas tover je qua isolatiewaarde om tot hoogrendementsglas. Kortom, je houdt de warmte beter binnen en je verbruikt minder energie. Dat voel je op je factuur!

 

  • Niet zo rendabel als nieuwe ramen: met isolerende vensterfolie bespaar je op je energierekening, maar helemaal niet zoveel als met nieuwe ramen. Ook qua wooncomfort biedt een folie niet dezelfde meerwaarde als nieuw buitenschrijnwerk met hoogrendementsglas.
  • Gevoelig voor beschadiging: een raamfolie is vrij kwetsbaar. Je kan zo’n folie beschadigen als je er bv. tegenaan loopt. Zeker met kinderen en/of huisdieren is dat niet zo handig. Gaat het dus om intensief gebruikte woonruimtes? Dan is een kozijnfolie minder aangewezen.
  • Zichtbaar: folie tegen je raamkozijnen zie je wel degelijk hangen, in tegenstelling tot folie die tegen je glas plakt. Dat kan voor sommige mensen een esthetische doorn in het oog zijn.
  • Niet in combinatie met hoogrendementsglas: isolerende vensterfolie kan je perfect combineren met enkel of oud dubbel glas. Plaats je zo’n folie echter voor hoogrendementsglas om nog extra te besparen op energie? Dan kan de folie thermische breuken in je beglazing veroorzaken. Zulk isolatieglas heeft namelijk al een warmtereflecterende laag.

 

Hoeveel kost raamfolie gemiddeld?

Voor isolerende raamfolie betaal je gemiddeld € 2,50 per m² (incl. btw). Voor die prijs heb je een folie die enkele winters meegaat, op voorwaarde dat je de folie niet beschadigt. Ga je voor anti inkijk raamfolie zoals melkglas folie, verduisterende folie, …? Dan zal de gemiddelde prijs per m² iets hoger liggen.

Raamfolie kopen? Je ontdekt meerdere soorten vensterfolie in onze webshop. Zijn je ramen echter aan vervanging toe en wil je de totaalprijs voor zo’n project te weten komen? Dan vraag je snel en eenvoudig meerdere prijsoffertes aan bij meerdere vakbedrijven via onze offerteservice.

 

folie voor raam

 

Raamfolie of nieuwe ramen plaatsen?

Kies je nu het best voor folie voor je ramen of voor nieuw buitenschrijnwerk? Die keuze hangt van verschillende factoren af. We zetten beide opties kort op een rij:

 

OPTIE 1 = raamfolie plaatsen

Beschik je niet over het budget om nieuw buitenschrijnwerk te laten plaatsen? Gaat het om een ruimte die je weinig gebruikt en loont zo’n grote investering in een nieuw raam niet de moeite? Of gaat het om een beschermd pand waarvan je de ramen niet zomaar mag vervangen? In al die gevallen is een isolerende raamfolie zeker een budgetvriendelijke mogelijkheid.

BELANGRIJK: gaat het niet om isolerende, maar om anti inkijk folie? Dan loont het uiteraard nog meer om zo’n melkglas folie of een ander type aan te brengen. Zeker als je al hoogrendementsglas hebt, zijn nieuwe ramen de investering niet waard als het louter om meer privacy gaat.

 

OPTIE 2 = nieuwe ramen plaatsen

Zijn je ramen al meer dan 10 à 15 jaar oud? Dan kamp je onvermijdelijk met behoorlijk wat warmteverlies, zowel via je beglazing als via je raamprofielen. Een isolerende raamfolie kan in dat geval wel een verschil maken, maar de besparing op je energiekosten ligt veel lager in vergelijking met nieuwe ramen. Met zulk nieuw buitenschrijnwerk ben je zeker van…

  • Grootst mogelijke energiebesparing: nieuwe ramen beschikken over hoogwaardig isolatieglas en optimaal isolerende raamkozijnen. Zo bespaar je maximaal op je energiekosten (een groot verschil met de besparing door raamfolie). Zo verdien je je investering op langere termijn ook terug.
  • Nieuwe uitstraling: met nieuwe ramen geef je je woning ook een nieuwe uitstraling. Ga je bv. voor tijdloos hardhout of voor modern aluminium (eventueel met een steellook)? Zo investeer je ook in de waarde van je woning.
  • Zalig wooncomfort: dankzij nieuw buitenschrijnwerk blijft je binnentemperatuur veel constanter. Kortom, in de winter koelt het veel minder snel af en in de zomer blijft het langer zalig fris. Ook van buitenlawaai, een vervelend tochtgevoel, condens aan je ramen, … heb je geen last meer.
  • Premies & financiële voordelen: nieuwe ramen plaatsen is niet goedkoop, maar je kan de kosten wel degelijk verlagen. Voor het plaatsen van hoogrendementsglas kan je bv. de Mijn VerbouwPremie aanvragen. En dan is er ook nog het verlaagde btw-tarief naar 6% voor woningen ouder dan 10 jaar.

 

Optimaal isoleren? Laat je oude ramen vervangen!

De conclusie is duidelijk. Heb je oude ramen met veel warmteverlies? Dan loont nieuw buitenschrijnwerk veel meer dan raamfolie. Zo’n project kost uiteraard meer, maar je verdient je investering op termijn gegarandeerd terug door je lagere energiekosten. Bovendien is ook de meerwaarde qua wooncomfort, uitstraling van je woning, … enorm!

Gratis in contact komen met meerdere vakbedrijven? Dat kan perfect. Daarvoor moet je alleen het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen