Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vouwraam

Laat je een vouwraam plaatsen? Dan geniet je van een grote, luxueuze raampartij die je met een speciaal systeem in zijn geheel kan openen en sluiten. Wat zijn de voordelen van zulke harmonicaramen? Met welke prijzen en aandachtspunten houd je best rekening? En wat zijn de mogelijke alternatieven voor zo’n accordeon raam? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Voordelen vouwraam
Materialen vouwraam
Vouwraam prijs
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is een vouwraam?

Een vouwraam (ook bekend als een harmonicaraam of accordeon raam) kan je volledig openvouwen. Zo’n raam heeft namelijk geen vaste delen, enkel glazen panelen van zo’n 100 cm breed. Je geniet zo van een groot raamwerk dat over de gehele breedte van je woning door loopt en je met minimaal ruimteverlies opent en sluit. Vouwramen openen in hun geheel naar links of rechts, of gesplitst in beide richtingen.

Wil je een vouwraam laten installeren door een erkende vakman? Vergelijk dan nu 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

vouwraam

 

Voordelen vouwraam

Vouwramen zijn wat duurder dan andere soorten ramen, maar daar staan heel wat voordelen tegenover. Om welke troeven gaat het precies? Een kort overzicht:

 • Geen ruimteverlies: accordeon ramen hebben in tegenstelling tot draairamen geen draaicirkel wanneer je ze opent. Als gevolg bespaar je een hoop ruimte, binnen én buiten.
 • Natuurlijke overgang naar buiten: meestal gaat het om grote raampartijen die goed te vergelijken zijn met schuiframen. Zo vervaagt de grens tussen je binnen- en buitenomgeving en je geniet van een panoramisch zicht met veel natuurlijk licht.
 • Goede isolatiewaarde: vergeleken met eerdere varianten zijn moderne accordeon ramen een stuk beter geïsoleerd. Denk aan een isolatiewaarde van zo’n 1,9 – 2,2 W/m²K. Dit komt onder meer door de thermische onderbrekingen die nu op de profielen zitten. Dankzij het isolatieglas hou je ook optimaal de warmte binnen op frisse dagen.
 • Water- en winddicht: een harmonicaraam is volledig water- en winddicht. Je kan het onderste profiel laten wegwerken in je vloer, maar ook een kleine dorpel onderaan is een optie.
 • Inbraakveilig: vouwramen zijn goed bestand tegen inbraak. Wil je nóg zekerder zijn van je zaak? Overweeg dan inbraakwerend glas voor je harmonicaraam.

 

Materialen vouwraam

Qua uitvoeringen is vooral het gekozen materiaal van belang. Een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Kunststof vouwraam

Kunststof is een van de meest budgetvriendelijke opties voor een accordeon schuifraam. Zo is het per m² goedkoper dan hout, aluminium of staal. Verder zijn er vele uitvoeringen, heeft het materiaal een goede isolatiewaarde, vergt het weinig onderhoud, … Kunststof is zelfs te gebruiken om andere materialen na te bootsen. Denk bijvoorbeeld aan houtlook PVC!

 

2. Aluminium vouwraam

Aluminium is een veel gekozen materiaal voor vouwramen, omdat het stevig en tegelijkertijd licht is. Dit betekent dat je de profielen van je ramen erg dun kan houden. Ook zijn vouwramen van aluminium goed bestand tegen inbraak en profiteer je van een erg goede isolatiewaarde.

 

3. Houten vouwraam

Wil je vouwramen met een natuurlijke uitstraling? Dan is hout de aangewezen keuze. Het is wel wat duurder dan kunststof en je moet het na verloop van tijd beitsen en/of overschilderen, maar je geniet wel van authentieke harmonicaramen met een optimale isolatiewaarde. Een vakman geeft je graag meer informatie over hoe je houten vouwramen moet onderhouden.

 

4. Stalen vouwraam

Stalen accordeon ramen zijn verreweg de meest stevige keuze, maar ook de zwaarste en duurste. Qua uitstraling past dit metaal perfect bij een industriële woonstijl. Het eerder genoemde gewicht is echter wel een belangrijk aandachtspunt, aangezien aparte panelen van vouwramen max. 100 kg mogen wegen.

 

Welke harmonica ramen kies ik het best?

Wat is het beste materiaal voor je vouwramen? Dit is afhankelijk van je persoonlijke wensen, budget, woonstijl, … Wil je profiteren van gericht advies en prijzen op maat? Vergelijk dan voorstellen van 2 à 3 ervaren vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Vouwraam prijs

De totale kostprijs voor vouwramen varieert sterk. Dit komt door wisselende afmetingen, meerdere mogelijke materialen, verschillende glastypen, … Daarnaast bestaan harmonicaramen niet altijd uit hetzelfde aantal panelen. Grofweg moet je rekening houden met een prijs van € 3.500 à 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: dit is enkel een richtprijs. De mogelijke kosten verschillen niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijk daarom vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo kan je gericht prijzen, maar ook uitvoeringen van vouwramen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … naast elkaar leggen. Start je aanvraag hier.

 

accordeon raam

 

Belangrijke aandachtspunten

Laat je een inklapbaar raam plaatsen? Dan zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Een kort overzicht:

 • Maximale afmetingen: een harmonica raam kan maximaal 16 meter breed zijn, met een breedte van ongeveer 1 meter voor de aparte panelen. Verder mag elk van deze delen niet meer dan 100 kg wegen.
 • Vouwramen laten aansluiten: vanwege de specifieke opbouw van vouwramen zijn deze goed op elkaar aan te sluiten. Zo kan je bijvoorbeeld 2 vouwramen aansluitend plaatsen, zonder dat er open ruimte tussen ontstaat.
 • Beglazing: er zijn verschillende glassoorten mogelijk voor harmonicaramen. Een absolute aanrader is hoogrendementsglas, aangezien je jouw energiefactuur zo flink verlaagt. HR++ glas is tegenwoordig de standaard op gebied van isolatieglas.
 • Extra functionaliteiten: vouwramen zijn uit te rusten met aanvullende functionaliteiten. Overweeg bv. zonnewering om lichtinval te beperken of een vliegenraam om insecten buiten te houden. Beide opties zijn een goede keuze voor accordeon ramen, aangezien deze vaak een groot formaat hebben.

 

Mogelijke alternatieven voor vouwramen

Een vouwraam kan een mooie toevoeging aan je huis zijn, maar er zijn ook nog andere opties om te overwegen. Wat zijn de meest gekozen alternatieven? Twee mogelijkheden op een rij:

 

1. Schuifraam

Een schuifraam is goed te vergelijken met een inklapbaar raam. Zo profiteer je van minimaal ruimteverlies, zijn de ramen wind- en waterdicht, … Daarentegen heb je wel wat meer keuzevrijheid op vlak van uitvoeringen. Denk aan verschillende materialen, schuifsystemen, afwerkingen, … Daarnaast is het systeem makkelijker te plaatsen en is het goedkoper in aanschaf.

 

2. Openslaande deuren

Op zoek naar een optie met een wat traditionelere uitstraling? Kijk dan eens naar openslaande deuren. Hierbij gaat het om deuren met grote raampartijen die je naar binnen óf naar buiten opent. Denk goed na over deze richting, aangezien dit bepaalt of je binnen of juist buiten wat ruimte verliest. Verder zijn er vele opties om uit te kiezen, bijvoorbeeld op vlak van profielen en beglazing.

 

Vouwramen laten plaatsen = offertes vergelijken

Vouwramen zijn complexe systemen die je best laat plaatsen door een vakman. Zo ben je altijd zeker van een correcte en snelle plaatsing. Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met 2 à 3 ervaren vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen