Pivotdeur: materialen, uitvoeringen, prijs, ...
Als je op zoek bent naar een echte blikvanger in je interieur, is een pivotdeur de perfecte keuze. Dit soort deur heeft een erg moderne uitstraling door zijn unieke manier van opendraaien. Ze roteert op haar eigen as en kan naar binnen en naar buiten opendraaien. Deze pivoterende of ronddraaiende deur kan je verkrijgen in heel veel uitvoeringen en materialen. Ontdek er alles over in dit artikel.
Ga snel naar:
Pivotdeur: welke materialen?
Mogelijke uitvoeringen
Prijs van een pivotdeur
Voordelen en nadelen
Alternatieven voor pivoterende deur
Ontvang nu offertes voor jouw deur
Wat is een pivotdeur?
Een pivotdeur staat ook bekend als een pivoterende deur of taatsdeur. Deze binnendeur draait rond op haar eigen as, die meestal op ongeveer 1/3e van de breedte van de deur ligt. Hierdoor kan je de deur openen door te duwen of te trekken. Meestal zit de as aan de zijkant van de deur en de scharnieren onderaan en bovenaan de deur. Deze zijn zo subtiel dat je ze amper opmerkt. Vaak zijn dit glazen deuren met een metalen frame, al zijn er ook veel andere uitvoeringen mogelijk.
Op zoek naar de ideale pivotdeur voor in jouw woning? Dan begin je best met meerdere ervaren installateurs aan te spreken. Zij kunnen je hun brede aanbod aan pivotdeuren voorleggen en advies geven op maat van je stijl en budget. Kom in contact met specialisten actief in je regio!
Pivotdeur: welke materialen?
Het materiaal dat je kiest voor je pivotdeur hangt af van enkele factoren: de stijl van je interieur, je beschikbare budget, … Je kan onder meer kiezen voor:
- Glazen pivotdeur: je kan je deur volledig uit glas laten maken, maar het is ook erg populair om te kiezen voor een combinatie van glas en andere materialen zoals PVC of metaal als frame. Hierin heb je ook heel wat keuzes qua soort glas: mat of melkglas, veiligheidsglas, gekleurd glas, …
- Stalen pivotdeur: dit soort metalen deur zie je ook voornamelijk in combinatie met glas. Vaak is er een patroon van stalen stroken in het glaswerk van de deur verwerkt voor een extra unieke look. Naast staal kan je ook voor andere soorten metaal kiezen zoals aluminium.
- Kunststof pivotdeur: als je kiest voor een PVC pivoterende deur, kan je deze helemaal in kunststof nemen of een combinatie. Als je een ondoorzichtige pivotdeur wil, is dit waarschijnlijk de keuze die je maakt. Dit voornamelijk omdat het, samen met hout, één van de weinige opties is die volledig ondoorzichtig is.
- Houten pivotdeur: voor een andere soort niet-doorzichtige pivotdeur kan je voor hout gaan. Natuurlijk is het ook mogelijk om hout en glas te combineren, al is dit een minder populaire keuze. Er zijn heel veel soorten hout om uit te kiezen. Deze kunnen anders zijn in levensduur, kleur en onderhoud.
Welke uitvoeringen zijn er voor pivotdeuren?
Een pivotdeur is vrij uniek in zijn opbouw. Daarom heeft zo’n deur ook andere soorten uitvoeringen dan traditionele deuren. Welke uitvoeringen zijn er in dit type deur beschikbaar? Enkele mogelijkheden:
- Plaatsing scharnieren: je kan kiezen uit centraal of excentrisch pivoterende deuren. Centraal betekent dat de scharnieren van je deur in het midden staan. De deur draait rond haar eigen middelpunt en je kan dus langs links of rechts door de deuropening. Excentrische scharnieren staan langs de zijkant van de deur. Ook hier draait de deur op zijn eigen as, maar is er een duidelijke plaats waar je door de deur kan lopen. Meestal zet men de scharnieren op 1/3e afmeting van de deur.
- Soort sluiting: je kan je deur gewoon sluiten, maar je kan er ook voor zorgen dat je pivotdeur automatisch sluit. Dit kan door middel van een pompsysteem in de vloer of het deurblad. Zo moet je zelf niet nadenken over het sluiten van je deuren. Je kan ook je deuren laten openstaan zonder deurstopper, bijvoorbeeld als je twee kamers wil verluchten.
- Omlijsting: wil je een omkadering van je deur voor extra akoestische isolatie? Deze omlijsting kan zichtbaar of onzichtbaar zijn en vormt een goede afsluiting tussen je deur en muren.
Laat je adviseren door experts en ontdek welke uitvoeringen er allemaal mogelijk zijn. Een betrouwbare installateur kan je helpen in je keuze en je pivoterende deur perfect plaatsen. Kom in contact met meerdere experts via ons offerteformulier.
Prijs van een pivotdeur
Voor een standaard pivotdeur betaal je gemiddeld zo’n 2.200 euro, exclusief btw en plaatsing. Daarbij komen nog extra kosten zoals de installatie, handvaten en extra uitvoeringen.
TIP: vraag offertes aan bij verschillende installateurs. Niet elke installateur vraagt dezelfde prijs of heeft hetzelfde aanbod. Daarom vergelijk je best enkele firma’s om een doordachte keuze te maken. Zo vind je de beste prijs op maat van jouw woning en wensen. Start je aanvraag hier.
Waarom wel of niet kiezen voor een pivotdeur?
Wat zijn de voor- en nadelen van een pivotdeur? We zetten ze even op een rij:
- Op maat: allerlei soorten maten en materialen zijn mogelijk. Je kan zo ook de plaats van je draaipunt helemaal zelf kiezen. Net omdat het zo’n persoonlijke keuze is, zal een pivoterende deur altijd maatwerk zijn. Voor elke afmeting en stijl kan je wel een pivotdeur vinden.
- Gebruiksgemak: de deur kan naar binnen en buiten zwaaien. Je kan ze dus op twee manieren openen: door te trekken of te duwen. Dit kan makkelijk zijn als je bv. je handen vol hebt. Je moet enkel duwen tegen de deur.
- Zware deur mogelijk: door het handige systeem kan je een zware deur kiezen zonder dat het moeilijk is om ze te gebruiken. Je hoeft niet te sleuren en trekken zoals bij normale zwaardere draaideuren. Voor jonge kinderen of senioren met minder kracht is deze deur dus ideaal.
- Esthetisch mooi: zo’n grote pivotdeur is een pronkstuk in je huis. De deur heeft een unieke manier van openen, wat vaak indruk maakt op gasten. Door de verschillende uitvoeringen past er wel een pivotdeur in elk interieur.
- Duurder: gemiddeld gezien komen deze deuren wat duurder uit dan klassieke binnendeuren. Dit komt voornamelijk door de complexere installatie en de extra functies.
- Geluidsisolatie: omdat een pivoterende deur geen echte omkadering heeft, kan geluid makkelijker door langs de randen. Dit kan je echter oplossen door een omlijsting van je deur.
Wat zijn alternatieven voor een pivoterende deur?
Er zijn enkele gelijkaardige alternatieven mogelijk. Dit wanneer een pivotdeur misschien te duur is, of als je net wat anders in gedachten hebt voor je woning. We overlopen enkele andere opties hieronder.
OPTIE 1: schuifdeur
Een schuifdeur binnen zetten is zeker ook een optie. Deze kan je zelfs in de muren verwerken. Door het rollende systeem is het ook erg makkelijk om zelfs zwaardere deuren te openen. De prijs ligt hier ook lager dan een pivotdeur, maar het is natuurlijk wel iets minder indrukwekkend dan een pivoterende deur.
» Richtprijs: vanaf 1.000 euro (excl. btw, incl installatie)
OPTIE 2: traditionele draaideur
Een gewone draaideur zie je natuurlijk in de meeste huizen terugkeren. Als je ruimte wil creëren, is een glazen binnendeur een mooi alternatief. Je kan deze ook omkaderen met allerlei materialen (aluminium, staal, PVC, …). Je moet je wel beperken met hoe zwaar de deur is om ze makkelijk open te krijgen. Ook zwaait deze deur vanzelfsprekend maar langs één kant open, maar ze is wel heel wat goedkoper.
» Richtprijs: vanaf 1.000 euro (excl. btw, incl. installatie)
Ontdek welke soort deur het best past bij je wensen! Experts kunnen je helpen met deze keuze te maken. Als je meerdere offertes aanvraagt, vergelijk je ook meteen het advies en het aanbod van enkele partijen. Begin je aanvraag via ons offerteformulier hieronder: