Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten deuren

Plan je om je huidige binnen- of buitendeuren te vervangen? Of op zoek naar een tijdloos en stijlvol materiaal voor de uitvoering van je schrijnwerk? Waarom niet voor hout opteren? Houten deuren zijn een duurzame keuze die je woning een warm en authentiek karakter geeft. Benieuwd naar de mogelijkheden en de prijzen? Je ontdekt er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke mogelijke uitvoeringen?
Houten deuren: kostprijs
Onderhoud houten deur
Alternatieven voor houten deuren
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een houten deur?

Hout is een geliefd materiaal om binnen- en buitenschrijnwerk mee te vervaardigen. Dat is niet meer dan normaal gezien de vele troeven van hout. Een overzicht:

 • Duurzaam: hout is duurzaam op 2 manieren. Enerzijds gaat houten schrijnwerk lang mee (25 jaar of langer) bij een regelmatig onderhoud. En anderzijds is gecertificeerd hout afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Wat dan weer goed is voor het milieu.
 • Tijdloos en warm: het designvoordeel van hout? Dat het vooral een authentiek, tijdloos materiaal is dat altijd en overal z’n meerwaarde bewijst. Het doet het niet alleen goed in landelijke woningen, maar ook in moderne woningen heeft hout een prominente plek.
 • Veel vormgevingsmogelijkheden: deuren in hout kan je op talloze manieren vormgeven. Kies tussen verschillende houtsoorten, deurtypes, afmetingen, afwerkingen, … om de binnen- of buitendeuren helemaal naar je eigen smaak aan te passen.
 • Uitstekende isolatiewaarden: hout beschikt van nature over goede isolerende eigenschappen, gemiddeld tussen de 0,13 W/mK en 0,18 W/mK. De fabrikant verbetert deze eigenschappen met behulp van rubberen dichtingen en afscherming van de beweegbare delen.

Houten deuren op maat plaatsen? Neem dan contact op met een ervaren ramen- en deurenspecialist actief in je omgeving. Hij bespreekt met jou de mogelijkheden, adviseert je en bezorgt je vrijblijvend een offerte op maat. Vergelijk houten deuren.

houten voordeur

 

Mogelijke uitvoeringen van houten deuren

Wil je graag een voordeur in hout? Of zoek je een houten schuifdeur voor binnen? Dan ben je vast benieuwd naar de verschillende vormgevingsmogelijkheden. We overlopen ze hieronder:

 

1. Verschillende houtsoorten

Een deur kan je in meerdere houtsoorten laten vervaardigen. Doorgaans onderscheiden we de volgende grote types:

 • Zachthout: zachthout of naaldhout komt vooral voor in binnentoepassingen. Voorbeelden zijn lariks, douglas, vuren, grenen, … Wil je bv. toch een buitendeur in naaldhout? Dan wordt het hout geïmpregneerd of thermisch gemodificeerd. Let hiervoor o.a. op het KOMO-keurmerk.
 • Europees loofhout: dit zijn lokale, inheemse houtsoorten zoals beuken-, eiken-, kastanje-, essen- en populierenhout. Ze zijn doorgaans erg licht van kleur, maar sterker en harder dan zachthout. Daarom spreken we ook wel van Europees hardhout.
 • Tropisch hardhout: van tropische houtsoorten hebben we allemaal wel al gehoord. Zeker in buitentoepassingen is het een geliefde keuze door hun robuustheid en lange levensduur. De bekendste soorten zijn afrormosia, afzelia, ayous, bankirai, ipé, meranti en padouk.

BELANGRIJK: wil je de meest ecologische keuze maken? Kies dan voor hout met een FSC® en PEFC™-certificatie. Dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen en houdt dus rekening met sociale, economische en ecologische factoren.

 

2. Binnen- of buitendeur

Er bestaan zowel buitendeuren als binnendeuren in hout. Onthou hierbij dat een buitendeur bestand moet zijn tegen de weersomstandigheden en atmosferische vervuiling. In dit geval is ook het type hout een belangrijke factor in je realisatie. Elke houtsoort heeft een eigen duurzaamheidsklasse. Daarom zijn bepaalde soorten beter geschikt voor het gebruik binnen- of buitenshuis dan andere.

 

3. Type deur

Op zoek naar een taats- of vouwdeur in hout? Of ben je al een tijdje verknocht aan houten garagedeuren? Er zijn ontzettend veel soorten deuren verkrijgbaar, zoals draai-, zwaai-, harmonica- of schuifdeuren. Elk type heeft z’n eigen montagevoorwaarden. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken of het mogelijk is om deze in je woning te integreren en of er (dure) voorbereidende werken nodig zijn.

 

4. Afmetingen

Wil je je huidige binnendeuren vervangen door nieuwe, houten binnendeuren? Dan is het eenvoudiger om deuren met vaststaande afmetingen in de bestaande deuropening te plaatsen. Schrikken grotere renovatiewerken je niet af? Of ben je op zoek naar een unieke uitvoering? Opteer dan voor houten deuren op maat. Dan is nagenoeg alles mogelijk.

 

5. Afwerking & extra’s

De uiteindelijke afwerking van je deur beïnvloedt sterk de gehele uitstraling van je gevel en/of je interieur. Denk daarom goed na over de talloze mogelijkheden die je hebt. We sommen enkele van de meest bepalende keuzefactoren op:

 • Beglazing: een houten deur met glas laat veel licht binnen en draagt bij tot een aangenaam wooncomfort. Vooral bij buitendeuren is het belangrijk om rekening te houden met het type beglazing zodat weinig warmte verloren gaat. Je hebt keuze uit hoogrendementsglas of triple glas.
 • Kleur: hout is geliefd omdat het mooi en natuurlijk vergrijst onder invloed van de weersomstandigheden. Hou je hier niet zo van? Dan kan je je houten deuren laten afwerken in andere RAL-kleuren of met een neutraal verf- of vernislaagje.
 • Panelen & profielen: binnen het aanbod panelen en sierlijsten zijn de mogelijkheden divers. Opteer je voor sierlijke plinten of mag het wel wat strakker? En wat dacht je ervan om de panelen van je houten buitendeuren af te werken met groeven of lijnen? Dit zorgt meteen voor meer karakter.
 • Hang- en sluitwerk: ten slotte vormen de handgrepen en het deurbeslag de finishing touch van je realisatie. Scharnieren zijn er in verschillende vormen en materialen. Die kies je het best op basis van je persoonlijke smaakvoorkeuren.

 

Houten deuren kopen? Ontvang advies op maat bij een expert!

Ben je er nog niet volledig uit of een hardhouten deur de beste optie is voor jouw woning? Of kies je overtuigd voor een houten schuifdeur met glas, maar zoek je nog iemand die jouw realisatie mooi vormgeeft? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd vakbedrijf actief in je regio. Zij helpen je graag verder.

 

Prijs houten deuren

De kostprijs voor houten deuren is sterk afhankelijk van de gekozen houtsoort, het type deur en de esthetische vormgeving. Hieronder maken we het onderscheid tussen binnen- en buitendeuren in hout:

Type houten deurPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Houten binnendeurGem. € 800 à 1.200
Houten buitendeurGem. € 2.000 à 4.000

LET OP: dit zijn richtprijzen voor standaard houten deuren. We raden je dus sterk aan om een schrijnwerker in te schakelen die je project bekijkt en je hier uitgebreid over adviseert. Nadien bezorgt hij je een offerte op maat van jouw project. Interesse? Vul het aanvraagformulier in.

 

houten schuifdeur

Onderhoud houten deuren

Hout is een natuurlijk materiaal en vergt daarom meer onderhoud dan bv. staal of PVC. Onder invloed van het zonlicht en de weersomstandigheden vergrijst hout. Welke klussen behoren tot het onderhoud van je houten deur?

 • Schoonmaken: houten deuren schoonmaken is vrij eenvoudig. Daarvoor heb je enkel een zachte doek of spons nodig en een neutraal detergent. Zo kan je stof en vuil op je deur verwijderen.
 • Oliën: hou je niet zo van de natuurlijke vergrijzing van je houten schrijnwerk? Behandel je materiaal dan met aangepaste, kleurloze olie. Die vormt een beschermlaagje op het hout. Let op, oliën is een intensieve klus die je na 2 à 3 jaar opnieuw dient uit te voeren.
 • Beitsen: hebben je bestaande deuren nood aan een nieuwe look? En hou je wel van een vintage uitstraling? Kies er dan voor om je binnendeuren te beitsen. Hoe meer je schuurt en beitst, hoe verweerder het hout eruit komt te zien.
 • Lakken: houten deuren schilderen met een dekkende lak beschermt je houten schrijnwerk het ganse jaar door. Wil je op termijn je buitenschrijnwerk graag een volledige make-over geven? Dan is dat zeker en vast mogelijk.

BELANGRIJK: een goed onderhoud van je houten deuren verlengt de levensduur van je binnen- en buitenschrijnwerk. Het belangrijkste is dat je een product kiest dat het hout niet kan verstikken, anders kunnen er schimmels, zwammen en vochtproblemen ontstaan. Vraag professionele hulp aan bij twijfel.

 

Houten deuren renoveren? Schakel de hulp in van een expert!

In bepaalde situaties kan hout zo verweerd zijn dat het niet volstaat om een nieuw laagje verf, beits, … aan te brengen. In dit geval is het slimmer om meteen de hulp in te schakelen van een specialist. Die is op de hoogte van hoe hij de renovatie van je houten schrijnwerk moet aanpakken om een mooi eindresultaat te bekomen. Neem vrijblijvend contact op met verschillende experts actief in je regio via onze gratis offertedienst.

 

Alternatieven voor houten deuren

Toch niet helemaal overtuigd van de voordelen van hout? Dan vergelijken we dit materiaal graag met enkele andere populaire opties:

 

1. Houten of kunststof deuren?

Hout is niet het meest prijsbewuste materiaal op de markt. Een goedkopere optie is PVC of kunststof: een materiaal met een goede prijs-kwaliteitsverhouding waarbij je bovendien ook een uitgebreid palet aan keuzemogelijkheden hebt. Wist je dat er binnen het aanbod kunststof deuren ook mooie houtlook imitaties bestaan? Zo hoef je niet in te boeten op de uitstraling van je nieuwe deuren.

 

2. Houten of aluminium deuren?

Qua populariteit is het een nek-aan-nekrace tussen aluminium en hout. Aluminium is namelijk de standaard bij grote renovatie- en nieuwbouwprojecten. Dit omdat het materiaal niet alleen duurzaam en ijzersterk is, maar ook omdat het over erg goede thermische kwaliteiten beschikt waarmee je makkelijk aan de strenge isolatienormen tegemoetkomt.

 

3. Houten of stalen deuren?

Een stalen deur is het luxueuze paradepaardje van je interieur. Net daarom is het vaak ook het duurste materiaal om in je woning te verwerken. Zo betaal je al snel enkele duizenden euro’s voor een eenvoudige, industriële binnendeur in staal. Ideaal voor wie net dat tikkeltje meer wil en daar ook een behoorlijk bedrag voor wil neertellen.

 

Wat is het beste materiaal voor mijn deuren?

Wil je een weloverwogen beslissing maken voor je woning? Bepaal eerst wat voor jou de doorslaggevende keuzefactor is. Is dat je budget? Dan spreekt het voor zich dat je eerder kunststof zal kiezen. Wil je daarentegen stijlvolle, slanke en industriële deurprofielen? Dan neigt je voorkeur al gauw naar staal of aluminium, al dan niet in steellook.

TIP: weet je echt niet welk materiaal het meest bij je past? Laat je dan adviseren door een expert. Die helpt je graag verder! Neem contact op via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen