Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ramen op maat

Mooie ramen op maat geven karakter aan je woning. Naast die esthetische meerwaarde bespaar je bovendien flink op je energiefactuur door de juiste keuzes te maken. Hoe kan je je gedroomde ramen op maat vormgeven? Op welke kostprijs voor nieuwe ramen mag je rekenen? En hoe kies je de beste schrijnwerker voor jouw project? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Hoe ramen op maat vormgeven?
Prijs ramen op maat
Hoe schrijnwerker kiezen?
Belangrijke aandachtspunten
Inspiratie & voorbeelden
Vraag gratis je offertes aan

 

Waarom kiezen voor ramen op maat?

Daglicht in huis verhoogt het geluksgevoel en het wooncomfort. Een reden te meer om voor ramen op maat te kiezen. Welke voordelen bieden ze nog? We zetten enkele troeven op een rij:

 • Grote keuzevrijheid: je kan je ramen op allerlei manieren vormgeven. Zo geniet je van ramen die voldoen aan alle vereisten en helemaal passen in de stijl van jouw interieur en woning. Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijkheden bij het ontwerpen van ramen op maat.
 • Voldoen aan alle bouwtechnische vereisten: er worden heel wat eisen gesteld aan de kwaliteit van buitenschrijnwerk. Ramen op maat moeten niet alleen mooi zijn, maar ook water- en luchtdicht, thermisch en akoestisch optimaal isoleren, …
 • Op maat van de beschikbare ruimte: een schrijnwerker maakt je nieuwe ramen volledig op maat van de beschikbare ruimte door alles op voorhand nauwkeurig op te meten, rekening te houden met de mogelijkheden van je woning, …  Je hangt dus niet vast aan de standaard maten van ramen.
 • Professioneel ontworpen & geplaatst: ramen op maat zijn gegarandeerd van een solide kwaliteit. De schrijnwerker die ze vervaardigt, spendeert flink wat aandacht en energie aan het gepersonaliseerde ontwerp, de selectie van de juiste materialen, de gewenste afwerking, …
 • Besparen op je energiefactuur: investeer je in gloednieuwe ramen? Kies dan meteen ook voor het best isolerende type beglazing en goed isolerende profielen. Zo vermijd je warmteverlies en bespaar je flink op je energiekosten.

Ramen op maat bestellen? Contacteer een schrijnwerker actief in jouw regio. Hij begeleidt je tijdens het hele proces van ontwerp tot plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

Ramen op maat

 

Ramen op maat vormgeven

Droom je van een verzonken schuifraam op maat met minimalistische borders? Wil je graag ramen laten vervaardigen met gebogen vormen? Of wil je in je nieuwbouwwoning een stijlvolle glasgevel realiseren? Dan zijn maatwerk ramen de aangewezen oplossing. Stel ze samen op basis van de volgende elementen:

 

STAP 1: kies het raamtype

Welk type raam heb je op het oog? En op welke plek wil je ze plaatsen? Je kan kiezen uit de volgende opties:

 • Vaste ramen op maat: de vaste ramen leveren de beste prestaties op vlak van thermische en akoestische isolatie, water- en winddichtheid, … Het grote nadeel is dat je ze niet kan openen om de kamer te verluchten. Daarom combineer je een vast raam best met 1 of meerdere opengaande ramen.
 • Draairamen op maat: dit raamtype bestaat uit een naar binnen of naar buiten draaiende vleugel. Je ziet ze vaak in het straatbeeld en zijn bovendien makkelijk schoon te maken. Zet je het raam vaak open? Smeer dan jaarlijks eens de scharnieren om optimaal van je draairaam te blijven genieten.
 • Valramen op maat: val- of kiepramen hebben een vleugel die naar beneden valt. Je kan ze kortstondig en zonder al te veel warmteverlies gebruiken om de kamer te verluchten, ook wanneer het regent. Door het scharniersysteem kan regen niet zo makkelijk binnensijpelen.
 • Draaikiepramen op maat: dit is veruit het meest populaire raamtype en combineert het mechanisme van de 2 bovenstaande soorten. Dankzij het speciale bedieningsmechanisme kan je zelf kiezen in welke stand je het raam wil openen.
 • Schuiframen op maat: dit type raam is veelzijdig en verkrijgbaar in verschillende schuifsystemen (bv. hefschuifdeur, vouwsysteem, een klassiek schuifsysteem, …).
 • Dakvensters op maat: met dakvensters kan je erg veel licht binnenlaten. Ze zijn verkrijgbaar voor hellende daken, maar ook voor platte daken heb je uiteenlopende soorten dakramen, waaronder lichtstraten met of zonder ventilerende modules.

 

STAP 2: selecteer het materiaal van je profielen

Er zijn verschillende materialen voor je raamkaders. We sommen de meest voorkomende materialen op:

 • Aluminium: met aluminium bekom je de meest strakke look. Daarnaast is het een stabiel, ijzersterk en onderhoudsarm metaaltype, waardoor het zich uitstekend leent tot gebruik in elegante schuiframen of muurhoge raampartijen.
 • PVC: kunststoffen zoals PVC worden veel gebruikt in raamkozijnen dankzij de aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. De prijs kan tot wel 15 à 20% lager liggen dan bij raamprofielen in aluminium. PVC is wel minder sterk dan andere materialen en niet ideaal om in grote raampartijen te gebruiken.
 • Hout: een raamkozijn in hout heeft een elegante, natuurlijke uitstraling en isoleert ook erg goed. Er zijn diverse houtsoorten op de markt, gaande van Europees tot tropisch hardhout. Het is een duurzaam product dat met het juiste onderhoud jarenlang meegaat.
 • Staal: net zoals aluminium is staal een metaalsoort. Het is een stijlvol, stevig materiaal waarmee je slanke raamprofielen kan vervaardigen. Dit materiaal leent zich zowel voor een stoere, industriële look als een ornamentele, statige uitvoering.

 

STAP 3: bepaal de afwerking van je profielen

Hoe je je schrijnwerk uiteindelijk afwerkt, hangt niet alleen af van je eigen esthetische voorkeuren, maar ook van het materiaal en de fabrikant. Wat is er zoal mogelijk?

 • Uitzicht & afwerking: aluminium, staal en PVC kan je in allerlei RAL-kleuren laten vervaardigen. Er zijn verschillende soorten poedercoatings, decoratieve folies, kleurfolies, … Ook een imitatie van bv. hout behoort tot de mogelijkheden.
 • Vakverdeling: de vakverdeling van je ramen speelt niet alleen een esthetische rol, maar heeft ook een optisch effect op je woonruimte. De indeling beïnvloedt namelijk sterk de lichtinval. Door al deze factoren in overweging te nemen, kan je de beste sfeer creëren.
 • Motoriseren: wat dacht je ervan om je buitenschrijnwerk te automatiseren? Je kan bv. een aandrijving laten inbouwen in je schuiframen of ramen op moeilijk bereikbare plaatsen laten motoriseren, …
 • Accessoires: denk hierbij aan de handgrepen en het raambeslag. Deze bestaan in een uitgebreid aanbod aan vormen en materialen als brons, messing, aluminium of inox. Zo heb je voor elke stijl en ontwerp wel een gepaste mogelijkheid.
 • Zonwering & raamdecoratie: er zijn talloze mogelijkheden als lamellen, screens, (rol)gordijnen, … Deze kan je handmatig bedienen of laten automatiseren.

 

STAP 4: beslis over de beglazing

De juiste beglazing is belangrijk en kan je flink doen besparen op je energiekosten. Door de voortdurend strenger wordende isolatienormen gaat de keuze steeds vaker uit naar de volgende soorten beglazing:

 • Hoogrendementsglas: dit is het meest gebruikte type beglazing in nieuwbouw- en renovatieprojecten omdat het tot 4 keer beter isoleert dan standaard dubbel glas.
 • Drievoudig glas: deze glassoort bestaat uit 3 glasplaten met daartussen edelgas. Triple glass heeft de hoogste isolatiewaarde, maar is daardoor wel de duurste in het lijstje. Daarom zie je dit type glas vooral terug in bijna energieneutrale woningen.

 

Laat je adviseren door een schrijnwerker actief in je buurt

Welke ramen moet je nu kiezen? En hoe wil je ze vormgeven? Een ervaren vakman begeleidt je bij het hele proces: van de bespreking van al je wensen tot en met de oplevering van je nieuwe ramen op maat. Wil je een goed overzicht van de mogelijkheden? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere  vakmannen actief in je buurt. Niet elke schrijnwerker biedt namelijk dezelfde uitvoeringen aan.

Voorstellen van meerdere vakmannen vergelijken? Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offerteservice. Start hier je aanvraag.

 

Prijs ramen op maat

Er komt heel wat werk kijken bij het ontwerpen, vervaardigen en plaatsen van je ramen. De prijs voor je ramen op maat hangt dus sterk samen met jouw situatie en wensen. Hoe groot moeten de ramen zijn? Welk materiaal krijgt je voorkeur? Hoe zit het met de afwerking van je schrijnwerk? Een klein overzicht van de richtprijzen per materiaal, afhankelijk van het raamtype:

 • Aluminium: € 600 à 1.500 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
 • PVC: € 250 à 1.000 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Hout: € 450 à 1.250 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Staal: € 750 à 2.200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

Op zoek naar een richtprijs voor jouw ramen op maat? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere schrijnwerkers. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook materialen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

Hoe schrijnwerker kiezen?

Ramen op maat vervaardigen is werk voor een ervaren schrijnwerker. Bovendien is het een flinke investering, waarmee je graag een optimaal eindresultaat wil bereiken. Waarop moet je letten wanneer je een schrijnwerker voor je project kiest? Enkele aandachtspunten:

 • Specialisatie: elke schrijnwerker heeft z’n eigen expertise. De ene heeft meer ervaring met het vervaardigen van houten ramen op maat, de andere heeft dan weer meer ervaring met kunststof. Heb je moeite met kiezen? Vraag dan naar eerdere realisaties. Een betrouwbare vakman toont deze met trots.
 • Expertise: kijk niet alleen naar de prijs. Een schrijnwerker met veel expertise en uitstekende referenties kan duurder zijn, maar kan je op termijn ook geld uitsparen door een optimale plaatsing, materialen van topkwaliteit, een uitstekende afwerking, …
 • Prijs: niet alleen de kwaliteit van de gebruikte materialen en de afwerkingsgraad bepalen de kostprijs van je project, ook de ervaring van de schrijnwerker is belangrijk. Richt hij zich enkel op design ramen of decoratieve raampartijen? Dan zal dat duurder zijn dan iemand die je helpt om de beste prijs-kwaliteitsverhouding te bereiken.
 • Verschillende kostenposten: leg verschillende offertes van schrijnwerkers naast elkaar om verscheidene kostenposten te vergelijken. Zo zie je hoeveel de plaatsingskosten bedragen, wat ze aanrekenen voor hun materialen, wat de verplaatsingskosten zijn, …

 

Contacteer schrijnwerkers actief in je buurt

Wil je zeker zijn van kwaliteitsvolle, duurzame ramen op maat tegen een correcte prijs? Vraag dan gratis voorstellen aan bij verschillende schrijnwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht en eenvoudig kosten, maar ook materialen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang gratis offertes op maat van jouw wensen en je woning.

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je investeren in ramen op maat? Dan moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. We sommen ze hieronder voor je op:

 1. Hou je budget in de gaten

  Mooi op maat vervaardigd schrijnwerk is een echte meerwaarde voor je woning, maar neemt een flinke hap uit je budget. Bespreek al je wensen op voorhand met je schrijnwerker. Hij kan je nadien vertellen waarop je kan besparen of enkele mooie alternatieven aanreiken. Zijn stalen profielen te duur? Dan zijn aluminium raamkozijnen in staallook bv. een alternatief.

 2. Na-isoleren bij renovatie

  Plaats je nieuwe ramen in een bestaande gevel? Dan bestaat de kans dat je je vensterbanken of dorpels moet aanpassen. Daarnaast besteedt een vakman extra aandacht aan eventuele koudebruggen en vangt dit op met de juiste materialen zoals isolatieschuim. Zo sluiten je ramen gegarandeerd naadloos aan en voorkom je warmteverlies.

 3. Eventuele onderhoudskosten

  Buitenschrijnwerk heeft af en toe een onderhoudsbeurt nodig om jarenlang mooi te blijven. Wil je de onderhoudskosten beperkt houden? Dan zijn profielen in metaal of kunststof beter dan houten kozijnen. Hout moet je frequent voorzien van een beschermend laagje, terwijl je andere materialen makkelijk met een vochtige doek kan afstoffen.

 4. Grote ramen = stabiele materialen

  Droom je van grote raampartijen zoals een minimalistische glasgevel of een stijlvol schuifraam? Kies dan voor stabiele, robuuste materialen zoals aluminium, hout of staal. Deze grondstoffen zijn hiervoor het meest geschikt. Vooral metalen zoals aluminium en staal lenen zich dankzij hun stabiliteit tot het ontwerp van strakke, fijne profielen.

 5. Bespaar met premies & subsidies

  Wist je dat je flink kan besparen op je buitenschrijnwerk? Daarvoor moeten je nieuwe ramen en beglazing wel voldoen aan de laatste isolatievereisten. Dan pas kan je een beroep doen op specifieke premies als de premie voor hoogrendementsglas van Fluvius en de Overkoepelende Renovatiepremie. Vraag gerust meer info aan je vakman.

TIP: een betrouwbare schrijnwerker houdt rekening met al deze aandachtspunten vanaf het ontwerp tot aan de eigenlijke realisatie. Zo mag je je aan een optimaal resultaat verwachten. Benieuwd hoe hij jouw concept tot uitvoer brengt? Maak dan snel een afspraak met een schrijnwerker actief in je regio.

 

Ramen op maat: inspiratie & voorbeelden

Benieuwd naar hoe op maat gemaakte ramen eruit kunnen zien? Laat je inspireren door de onderstaande hedendaagse realisaties:

 

INSPIRATIE: gebogen raamkozijn op maat in aluminium

raamkozijn op maat

Aluminium is een veelzijdig, ijzersterk materiaal. Raamprofielen in aluminium staan dan ook synoniem voor een kwalitatief en bovenal aantrekkelijk resultaat. Merk je in dit voorbeeld op hoe verfijnd de gebogen raamkaders zijn? De stijlvolle vakverdeling vermindert de inkijk in de woonruimte, maar laat wel optimaal het daglicht binnenvallen.

 

 

INSPIRATIE: velux ramen op maat

velux ramen op maat

De bekende velux zolderramen kan je eveneens helemaal op maat samenstellen. Ideaal wanneer je je kersvers gerenoveerde zolder van de nodige lichtinval wil voorzien. In dit voorbeeld werd ook weer voor aluminium gekozen: een robuust en makkelijk te onderhouden materiaal dat garant staat voor jarenlange kwaliteit. Een kiepraam op zolder is bovendien erg geschikt om snel en kortstondig de ruimte te verluchten.

 

 

INSPIRATIE: grote kunststof kozijnen op maat

Kunststof kozijnen op maat

PVC zou niet het meest geschikte materiaal zijn om grote raampartijen mee te creëren. Fabrikanten weten dit en focussen zich tegenwoordig steeds vaker op het ontwikkelen van extra verstevigde PVC profielen. Zo worden ook raamoppervlaktes mogelijk van 5 à 6 m breed en 2,5 m hoog.

 

 

INSPIRATIE: houten raam op maat

Houten ramen op maat

Dit rustieke houten raam werd op maat van het moderne interieur samengesteld. Het kozijn bestaat uit 2 delen: het grootste gedeelte is een vast raam, waardoor alle isolerende eigenschappen van de profielen en beglazing ten volle worden benut, met het kleinere draaikiepraam kan je de ruimte efficiënt verluchten.

 

 

INSPIRATIE: elegante schuiframen op maat

Schuifraam op maat

De laatste realisatie in het rijtje is dit mooie, industriële appartement. Het grote, op maat gemaakte schuifraam haalt al het natuurlijke daglicht in huis. Daarom verduisteren de donkere profielen, zwarte meubels en keuken het interieur helemaal niet. De lichtgekleurde vloer en plafond weerkaatsen het licht, waardoor dit moderne interieur toch open en ruimtelijk is.

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen