Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs ramen en deuren

De prijs van ramen en deuren hangt in de eerste plaats af van de materiaalkeuze (PVC, hout, aluminium of staal). Daarnaast spelen ook andere factoren als beglazing, type raam of deur, plaatsing en afwerking een rol. Wat is de gemiddelde prijs voor ramen en deuren voor een woning? En hoe kan je gericht schrijnwerkers vergelijken voor jouw project? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Gemiddelde prijs ramen en deuren
Prijs per materiaal: PVC, hout, aluminium of staal
Kostenbepalers ramen en deuren
Hoe schrijnwerkers vergelijken?
Vraag gratis je offertes aan

 

Overzicht gemiddelde prijs ramen en deuren

Wil je nieuwe ramen en deuren plaatsen voor je nieuwbouwwoning of bij een grondige renovatie? Voor een gemiddelde rijwoning mag je rekenen op een totale kostprijs van 7.500 à 15.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Gaat het om een halfopen bebouwing of een vrijstaande woning? Dan kom je uit bij een ramen en deuren prijs van gemiddeld 15.000 à 30.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing.

 

Prijs ramen per m²

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde richtprijzen van nieuwe ramen per m², per type raam en materiaal: 

Type raamMateriaalPrijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Vast raamPvc€ 250 - 550
Hout€ 450 - 750
Alu€ 600 - 900
Staal€ 750 - 1.100
Draaikiepraam/valraamPvc€ 450 - 750
Hout€ 650 - 950
Alu€ 800 - 1.100
Staal€ 950 - 1.300
SchuifraamPvc€ 800 - 1.000
Hout€ 1.000 - 1.250
Alu€ 1.350 - 1.500
Staal€ 1.650 - 2.200
Benieuwd naar een prijsvoorstel op maat voor jouw ramen? Ontvang hier meerdere offertes van gespecialiseerde installateurs en vergelijk prijzen. Zo kan je tot 30% besparen. Start je aanvraag hier.

 

Prijs buitendeuren

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde richtprijzen van nieuwe buitendeuren, per materiaal:

Type deurMateriaalPrijs
(excl. btw en incl. plaatsing)
Standaard buitendeurPvc€ 1.800 - 3.500
Hout€ 2.000 - 4.000
Alu€ 2.200 - 4.500
Staal € 3.000 - 6.000
Benieuwd naar een prijsvoorstel op maat voor jouw buitendeuren? Ontvang hier meerdere offertes van gespecialiseerde installateurs en vergelijk prijzen. Zo kan je tot 30% besparen. Start je aanvraag hier.

 


Prijs per materiaal: ramen en deuren in PVC, hout, alu of staal?

De materiaalkeuze is de belangrijkste factor voor de ramen en deuren prijzen. Ga je voor een budgetvriendelijke kunststof als PVC? Of kies je voor de natuurlijke charme van hout of de moderne look van aluminium? Ook stalen ramen en deuren zijn een interessante optie, al zijn die wel het duurst. Een overzicht:

 

1. Prijs ramen en deuren in PVC

prijs ramen en deuren

Met ramen en deuren in PVC ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Gemiddeld is deze kunststof 15% goedkoper dan hout en zelfs 20 à 30% goedkoper dan aluminium. Al hangt die prijs van PVC ramen en deuren natuurlijk af van de kwaliteit van de kunststof. Bovendien hebben ramen en deuren in PVC een lange levensduur en goede isolatiewaarden, vergen ze amper onderhoud en zijn er vele uitvoeringen.

Prijs ramen in PVC: € 250 à 1.000 per m², afhankelijk van het type raam (excl. btw en incl. plaatsing).
Prijs buitendeur in PVC: € 1.800 à 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing).

Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Prijs ramen en deuren in hout

ramen en deuren prijzen

De prijs van ramen en deuren in hout ligt zo’n 15% hoger dan PVC, maar hout heeft dan ook vele troeven. Er is uiteraard de karaktervolle, warme uitstraling, maar daarnaast halen houten ramen en deuren ook de beste isolatiewaarden, zowel thermisch als op vlak van geluidsisolatie. Zo compenseer je deze investering met een lagere energiefactuur. Enige nadeel: na verloop van tijd moet je houten raamprofielen en buitendeuren beitsen, oliën of verven om ze te beschermen tegen de weersomstandigheden.

Prijs ramen in hout: € 450 à 1.250 per m², afhankelijk van het type raam (excl. btw en incl. plaatsing).
Prijs buitendeur in hout: € 2.000 à 4.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Prijs ramen en deuren in aluminium

ramen en deuren prijs

Hou je van een moderne uitstraling met grote raampartijen en slanke profielen? Dan zijn aluminium ramen op jouw maat gesneden. Dit metaal is licht en tegelijk erg sterk, waardoor grote overspanningen mogelijk zijn. Ook voor een buitendeur is aluminium erg geschikt vanwege zijn duurzaamheid, brandwerendheid en stevigheid (goed bestand tegen inbrekers). Alleen hangt aan deze voordelen wel een prijskaartje vast. De prijs van aluminium ramen en deuren ligt ongeveer 15% hoger dan hout en ongeveer 30% hoger dan PVC.

Prijs ramen in aluminium: € 600 à 1.500 per m², afhankelijk van het type raam (excl. btw en incl. plaatsing).
Prijs buitendeur in aluminium: € 2.200 à 4.500 (excl. btw en incl. plaatsing).

Ontvang gratis offertes op maat.

 

4. Prijs ramen en deuren in staal

prijzen ramen en deuren

Staal is het sterkste en meest duurzame materiaal voor ramen en deuren. Daardoor heb je ook een brede waaier aan constructiemogelijkheden (slanke profielen, gebogen vormen, …) om een bijzondere look te creëren. Die kwaliteiten beïnvloeden uiteraard de prijs van ramen en deuren in staal. Die zijn met voorsprong de duurste optie. De prijs ligt gemiddeld ongeveer 30% hoger dan bij aluminium. Tip: je kan ook kiezen voor aluminium ramen en deuren met een steellook om de prijs te drukken. Vraag naar de prijs van steellook ramen en deuren bij een gespecialiseerde installateur.

Prijs ramen in staal: € 750 à 2.200 per m², afhankelijk van het type raam (excl. btw en incl. plaatsing).
Prijs buitendeur in staal: € 3.000 à 6.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

Ontvang gratis offertes op maat.

 


Kostenbepalers ramen en deuren

Naast de materiaalkeuze bepalen ook nog andere factoren de prijzen van ramen en deuren. We zetten de belangrijkste kostenbepalers kort op een rij:

 

1. Beglazing

Ook de beglazing heeft een sterke impact op de prijzen van ramen en deuren. Je kan nog kiezen voor standaard dubbel glas, maar je investeert beter in hoogrendementsglas. Dat isoleert tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas en zelfs tot 6 keer beter dan enkel glas. Kortom, je verdient je investering in hoogrendementsglas terug door een lagere energiefactuur. De prijzen per type beglazing op een rij:

 • Standaard dubbel glas: € 100 à 115 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Hoogrendementsglas: € 105 à 140 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Driedubbelglas (bv. voor passiefhuizen): € 150 à 230 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

TIP: naast lagere energiekosten geniet je met kwalitatief hoogrendementsglas ook van een beter wooncomfort (minder omgevingsgeluiden, geen tochtgevoel vlakbij de ramen, grotere inbraakveiligheid, …). Een vakman geeft je graag meer uitleg over de beste beglazing voor jouw project. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij schrijnwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

2. Type raam en deur

Bij ramen en deuren kan je kiezen uit verschillende types, elk met hun eigen prijskaartje. Zo zijn vaste ramen uiteraard goedkoper dan draaikiepramen (die je op verschillende manieren kan openen). De kostprijs van schuiframen is dan weer het grootst vanwege de complexere constructie en het grotere raamoppervlak.

Bij buitendeuren kan je dan weer gaan voor een standaard uitvoering, maar ook voor een duurdere veiligheidsdeur. Die ziet er hetzelfde uit, maar is veel inbraakveiliger dankzij een meerpuntssluiting, stevig deurblad in staal of aluminium, boorbeveiligde veiligheidscilinder, … Er bestaan zelfs gepantserde deuren uit plaatstaal en een afwerking in PVC of aluminium.

 

3. Plaatsing

Ook de plaatsing van je nieuwe ramen en deuren is uiteraard een kostenpost om rekening mee te houden. Kies je voor een buitenschrijnwerker met iets minder ervaring? Dan betaal je een gemiddeld uurloon van 25 à 40 euro. Gaat het om een vakman met meer ervaring? Dan schommelt zijn uurloon tussen de 40 à 50 euro. Ook de verplaatsingskosten spelen uiteraard mee. Daarom kies je best voor een vakman actief in je buurt.

TIP: wil je gericht arbeids- en verplaatsingskosten van vakmannen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 schrijnwerkers actief in je buurt via onze offertepagina. Zo kan je een doordachte keuze maken voor jouw project. Start je aanvraag hier.

 

4. Afwerking & extra’s

Naast het aantal m² raamoppervlak en het aantal buitendeuren is ook de afwerking een belangrijke factor voor de ramen en deuren prijs. Wil je bv. reliëf of een bepaald motief in het houtwerk van je voordeur laten aanbrengen? Investeer je in stijlvolle designhandgrepen voor je ramen? Wil je extra onderverdelingen in je ramen voor die typische landelijke look? Dergelijke keuzes kunnen de prijs van je ramen en deuren nog behoorlijk doen oplopen.

 

Vergelijken loont: vraag offertes aan bij verschillende schrijnwerkers!

Wil je een goed zicht krijgen op de mogelijkheden voor jouw nieuwe ramen en deuren? Vraag dan offertes aan bij verschillende schrijnwerkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook materialen, afwerkingen, uitvoertermijnen, … grondig vergelijken. Bovendien biedt niet elke schrijnwerker dezelfde uitvoeringen aan. Zo kan het dat bepaalde vakmannen wel werken met bepaalde houtsoorten, PVC-kleuren, … en andere niet.

TIP: ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij professionele plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Hoe schrijnwerkers vergelijken?

De prijs van ramen en deuren beslaat een behoorlijk stuk van het totale kostenplaatje van je nieuwbouw of renovatie. Je gaat dus best niet over één nacht ijs bij het kiezen van de schrijnwerker om mee samen te werken. Maar hoe kan je nu gericht schrijnwerkers vergelijken om de beste vakman voor jouw project te vinden? Enkele handige tips:

 1. Kies een vakman met de juiste specialisatie

  Van plan om ramen en deuren in PVC, hout, aluminium, … te laten plaatsen? Kies dan ook voor een installateur die veel ervaring heeft met het materiaal van jouw voorkeur. Hij zal je een breed gamma aan uitvoeringen kunnen voorstellen en zo ben je ook zeker van een correcte plaatsing en een fraai eindresultaat.

 2. Kijk naar de prijs en het merk van de verschillende onderdelen

  Vergelijk de prijzen van de onderdelen van je ramen en deuren op de offertes van verschillende vakmannen. Vraag hen ook naar de leveranciers met wie ze samenwerken en naar de kwaliteit en het merk van die onderdelen. Zo krijg je een goed zicht op de hoogwaardigheid van de ramen en deuren.

 3. Ga na welke werkzaamheden inbegrepen zijn en welke niet

  Controleer goed welke werkzaamheden inbegrepen zijn in de offertes van verschillende schrijnwerkers. Bij sommige vakmannen zullen voorbereidende werken als breekwerken of de afwerking van je muren misschien wel inbegrepen zijn en bij andere niet.

 4. Vergelijk de arbeids- en verplaatsingskosten

  De arbeidskosten kunnen behoorlijk verschillen per vakman, afhankelijk van onder meer ervaring, expertise, … Ook de kosten voor het transport van je ramen kunnen behoorlijk variëren. Door deze kostenposten naast elkaar te leggen, kan je heel wat besparen.

 5. Hou rekening met de uitvoeringstermijn

  Je hebt vast een strakke timing voor ogen voor het plaatsen van je nieuwe ramen en deuren. Wil je ervoor zorgen dat de verschillende werkzaamheden van je nieuwbouw of renovatie elkaar vlot kunnen opvolgen? Bespreek dan zeker met de schrijnwerkers binnen welke termijn ze de ramen en deuren kunnen plaatsen.

 6. Bekijk de vorige realisaties van schrijnwerkers

  Ga zeker online op zoek naar de vorige realisaties van de vakmannen die je contacteert. Wil je nog een scherper beeld van de kwaliteit van hun werk? Dan kan je ook een kijkje gaan nemen bij een woning waar ze nieuwe ramen en deuren hebben geplaatst.

TIP: wil je gratis offertes aanvragen bij verschillende schrijnwerkers actief in je buurt? Dat kan eenvoudig en snel via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen