PVC ramen

Zoek je naar budgetvriendelijke ramen die tegelijk een lange levensduur hebben? Qua prijs-kwaliteitverhouding zijn PVC (kunststof) ramen ongetwijfeld de beste keuze. Bovendien bestaat er een brede waaier aan uitvoeringen en vergen ze amper onderhoud. Wat zijn de andere voordelen van PVC ramen? En hoeveel kosten ze ongeveer per m²? Welke uitvoeringen zijn mogelijk? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Prijs PVC ramen
Onderhoud PVC ramen
Mogelijke glassoorten voor PVC ramen
Vergelijking: PVC of ander materiaal?

Vraag je offertes aan

 

Waarom kiezen voor PVC ramen?

Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, om een woning in landelijke of moderne stijl, … PVC ramen zijn in elke situatie een populaire keuze. Met raamprofielen in deze veelzijdige kunststof ben je dan ook zeker van:

pvc ramen

 

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: PVC ramen zijn iets goedkoper dan ramen in staal, aluminium of hout, afhankelijk van de kwaliteit van het PVC. Tegelijkertijd zijn PVC raamprofielen erg duurzaam. Kortom, met deze kunststof ramen heb je de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 • Uitvoeringsmogelijkheden op maat van je woning: je kan PVC raamprofielen verkrijgen in tal van kleuren, structuren, glansgraden, … Zo vind je altijd een uitvoering die perfect bij je woning past.
 • Goede isolatiewaarde: PVC ramen bieden een uitstekende thermische en akoestische isolatie. Als je deze kunststof raamprofielen bovendien combineert met hoogrendementsglas, ben je zeker van een lagere energiefactuur en voorkom je storende omgevingsgeluiden.
 • Lange levensduur: kiezen voor ramen in PVC is investeren in de toekomst. Ze zijn namelijk erg goed bestand tegen de weersinvloeden. Daardoor gaan PVC ramen tot 50 jaar en zelfs langer mee.
 • Onderhoudsvriendelijk: in tegenstelling tot ramen in hout vergen PVC ramen bijna geen onderhoud. Af en toe reinigen met warm water en een neutraal schoonmaakmiddel volstaat.

 

Uitvoeringen PVC ramen

Of je nu in een modern appartement of een pastorale hoeve woont, je vindt ongetwijfeld PVC ramen op maat van jouw woning. Je kan namelijk kiezen uit een brede waaier aan uitvoeringen op vlak van:

 

1. Kleur

Passen zwarte PVC ramen bij jouw gevel? Hou je het liever bij klassiek wit of beige? Of mag het eerder een opvallende groene of rode tint zijn? … Bij PVC ramen zijn de kleurmogelijkheden zo goed als eindeloos. Je kan deze kunststof profielen namelijk laten coaten of bekleden met een folie in een kleur naar keuze.

 

2. Structuur

Verkies je gladde PVC raamprofielen? Of hou je eerder van een ruwere structuur met een grove korrel? Ook hier is de keuze aan jou. Je kan zelfs gaan voor PVC ramen met de look van een ander materiaal. PVC ramen met een houtlook bijvoorbeeld. Het gaat om een houtnerfstructuur die in de profielen geperst is of aangebracht is met een decoratiefolie. Of hou je eerder van PVC ramen met een stoere steel look? Ook dat is een mogelijkheid.

 

3. Glansgraad

Afhankelijk van de folie of coating op de PVC raamprofielen kan je ook de glansgraad bepalen. Ga je voor opvallende, hoogglanzende kunststof profielen? Of hou je het liever sober met een matte uitvoering? Jij kiest de glansgraad die het beste aansluit bij jouw woning en wensen.

 

4. Type raam

Je kan kiezen uit verschillende types PVC ramen. Zijn vaste ramen voldoende? Of verkies je een PVC schuifraam, vouwraam of draaikiepraam (horizontaal en verticaal te openen)? Ook een combinatie van verschillende types PVC ramen is mogelijk? Bespreek het zeker met je plaatser.

 

Welke uitvoering kies ik best?

Dat hangt volledig van jouw woning en wensen af. Wil je een zo breed mogelijk overzicht van alle mogelijkheden? Laat je dan zeker informeren door een professionele plaatser van PVC ramen. Deze kan je ook gepast adviseren en helpen bij het maken van een doordachte keuze op maat van jouw project.

LET OP: niet elke plaatser biedt PVC ramen aan in dezelfde kleuren, structuren, … Je vraagt daarom best voorstellen aan bij 2 à 3 verschillende plaatsers actief in je buurt. Zo kan je makkelijk uitvoeringsmogelijkheden, prijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Je kan gratis voorstellen aanvragen via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

 

PVC ramen prijs

De kostprijs voor PVC ramen hangt af van verschillende factoren zoals de glassoort die je kiest, het aantal ramen, het type ramen (vast, draaikiep, …), de afmetingen, … Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Type PVC raamGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Vast raam€ 100 - 250
Draaikiepraam/valraam€ 150 - 300
Schuifraam€ 700 - 900

TIP: deze prijzen kunnen verschillen van plaatser tot plaatser. Wil je vlot en gericht prijzen, maar ook uitvoeringen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Druk de kosten voor je PVC ramen met premies

Werk je samen met een professionele plaatser? Dan kan je de kosten voor je PVC ramen drukken met de volgende premies en financiële voordelen:

 • Mijn VerbouwPremie: deze premie bedraagt max. 35 à 50% van de investering, afhankelijk van binnen welke inkomenscategorie je valt. Ook moet je woning minstens 15 jaar oud zijn op de aanvraagdatum.
 • Totaalrenovatiebonus: je komt hiervoor in aanmerking als je de plaatsing van jouw nieuwe ramen combineert met 2 andere energiebesparende maatregelen (binnen de 5 jaar). Let op: de einddatum van je 1e investering moet liggen tussen 2017 en 2020.
 • EPC-labelpremie: ligt die einddatum van je 1e investering in 2021 of later? Dan moet je kiezen voor de EPC-labelpremie van Fluvius in plaats van de Totaalrenovatiebonus.
 • Gemeentelijke premie: sommige gemeentes bieden ook een premie voor het plaatsen van hoogrendementsglas. Doe dus zeker navraag bij je gemeente.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%, zowel voor de PVC ramen als voor de arbeidskosten.

LET OP: je hebt enkel recht op deze premies wanneer je samenwerkt met een vakman. Die geeft je graag meer uitleg over de voorwaarden en bezorgt je ook alle nodige documenten voor een vlotte en correcte aanvraag. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Onderhoud PVC ramen

Nog niet zeker of PVC ramen kopen wel een goed idee is? Een andere troef om je over de streep te trekken, is de onderhoudsvriendelijkheid. Kunststof ramen zijn namelijk volledig stof-, water- en vuilwerend. Bovendien is PVC ook veel kleurvaster dan vroeger. Zelfs na jaren blootstelling aan uv-straling zullen je PVC raamprofielen dus nauwelijks verkleuren.

Wat moet je dan nog doen om je PVC ramen te onderhouden? Gewoon af en toe de profielen reinigen met warm water en een neutraal schoonmaakmiddel is voldoende. Gebruik altijd een spons of zachte doek en zeker geen schuurmiddel of sterke, chemische reinigingsproducten. Anders riskeer je krassen in de toplaag van je PVC raamprofielen.

 

pvc ramen prijs

Mogelijke glassoorten voor PVC ramen

Naast de PVC raamprofielen is er natuurlijk ook nog de beglazing. Welk soort glas je kiest, bepaalt ook in grote mate de isolatiewaarden van je nieuwe ramen, je wooncomfort, … Bij PVC ramen kan je kiezen voor de volgende glassoorten:

 • Standaard dubbel glas: bestaat uit 2 glasplaten met daartussen een spouw gevuld met lucht. Let op: dit soort dubbel glas is al decennialang op de markt. Het biedt dus al lang niet meer de beste thermische en akoestische isolatie.
 • Hoogrendementsglas: tegenwoordig de standaardkeuze bij nieuwe ramen. Hoogrendementsglas bestaat ook uit 2 glasplaten, maar de spouw is gevuld met een edelgas (argon of krypton). Aan de spouwzijde zitten ook 1 à 2 coatings die de warmte beter binnenhouden. Hoogrendementsglas isoleert tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas en zelfs tot 6 keer beter dan enkel glas.
 • Driedubbel glas: bestaat uit 3 glasplaten. Daardoor biedt driedubbel glas de beste isolatiewaarde, maar je bent zeker niet genoodzaakt om voor deze optie te kiezen. Het is vooral een geschikte keuze als je erg energiezuinig hebt gebouwd, bv. bij een passiefhuis.

 

Welk type glas kies ik best?

Dat is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Wil je bv. inbraakwerend dubbel glas laten plaatsen? Of zonwerend dubbel glas met een metalen coating aan de spouwzijde? Het kan allemaal. Je vraagt best naar de mogelijkheden bij een professionele plaatser. Die geeft je graag advies op jouw maat. En dat is niet alles… Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing van je PVC ramen met kwaliteitsvolle materialen. Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

Vergelijking: PVC ramen of ander materiaal?

Naast PVC raamprofielen kan je ook nog kiezen voor raamkaders in aluminium, hout of staal. Hoe verhoudt PVC zich nu ten opzichte van die andere materialen? Een kort overzicht:

 

1. Prijs (beste keuze = PVC)

PVC is doorgaans iets goedkoper dan aluminium, hout en staal. Gecombineerd met een lange levensduur heb je met deze kunststof dus de beste prijs-kwaliteitverhouding. Let op: de prijs van PVC ramen hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit van de kunststof.

 

2. Onderhoud (beste keuze = PVC/aluminium/staal)

Houten raamkaders moet je na verloop van tijd verven, beitsen of oliën om hun levensduur te verlengen. Dat is niet zo bij ramen in PVC, aluminium of staal. Deze materialen zijn goed bestand tegen de weersinvloeden en vergen dus amper onderhoud. Af en toe gewoon schoonmaken met een natte doek en een neutraal schoonmaakmiddel is al voldoende om ze in perfecte staat te houden.

 

3. Constructiemogelijkheden (beste keuze = aluminium/staal)

Ramen in aluminium en staal zijn licht en tegelijkertijd enorm sterk. Daardoor kan je met slanke, elegante raamprofielen werken. Zeker bij grotere raampartijen moeten PVC raamprofielen dikker zijn om de overspanning mogelijk te maken. Maar de tijd staat niet stil… Ondertussen bestaan er al PVC profielen met een metalen kern. Die zijn iets duurder, maar ook veel sterker. Zo kan je ook met PVC slankere, dunnere raamprofielen verkrijgen.

 

4. Isolatie (beste keuze = hout)

Hout isoleert iets beter dan PVC, aluminium en staal. Toch zijn ook de isolatiewaarden van PVC zeer goed, zowel op thermisch als akoestisch vlak. Bovendien investeren fabrikanten sterk in de isolerende kwaliteiten van raamprofielen, ongeacht het materiaal. Het komt er dus vooral op aan om goed te vergelijken.

 

Laat je adviseren door een professionele plaatser

De knoop over de materiaalkeuze van je nieuwe ramen nog niet doorgehakt? Laat je dan adviseren door een professionele plaatser. Met behulp van zijn deskundige uitleg kan je dan een doordachte keuze voor jouw woning maken. Vraag gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij plaatsers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen