Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dubbel glas

Wil je graag dubbel glas plaatsen? Goed idee, zo bespaar je flink op je energiefactuur en je hebt ook minder last van omgevingslawaai. Maar uit welke soorten dubbel glas kan je allemaal kiezen? Hoeveel kost dubbel glas ongeveer? En laat je beter enkel je beglazing vervangen of eerder je volledige ramen? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten dubbel glas
Voordelen dubbel glas
Prijs dubbel glas
Glas vervangen of volledig nieuwe ramen?
Offertes aanvragen

 

 

Wat is dubbel glas?

Er bestaan verschillende soorten dubbel glas (ook isolatieglas genoemd), maar de samenstelling is telkens gelijkaardig. Dubbele beglazing bestaat uit:

dubbele beglazing

 • 2 glasplaten van 4 à 6 mm dik (3 platen bij driedubbel glas)
 • een isolerende spouw tussen beide glasplaten van ongeveer 12 à 15 mm dik
 • een gas waarmee de isolerende spouw gevuld is (droge lucht, argon of krypton)
 • 1 of 2 coatings aan de spouwzijde van de glasplaten (enkel bij bepaalde soorten dubbel glas)

 

Eigenschappen en voordelen dubbel glas

Nieuw dubbel glas plaatsen ter vervanging van enkel glas of klassiek dubbel glas biedt niets dan voordelen. Met het recentere hoogrendementsglas geniet je van…

 • Lagere energiefactuur: zelfs met standaard dubbel glas verlies je nog behoorlijk wat warmte. Door de betere thermische isolatie van hoogrendementsglas heb je minder stookkosten. Zo bespaar je flink op je energiefactuur.
 • Minder omgevingslawaai: naast een betere thermische isolatie biedt de nieuwe generatie dubbel glas ook een uitstekende akoestische isolatie. Kortom, je hebt minder last van omgevingslawaai als wegverkeer, blaffende honden, je buren, enz.
 • Beter wooncomfort: met hoogrendementsglas heb je geen last van condensatie aan de randen. Ook dat vervelende tochtgevoel vlakbij de ramen is voorgoed verleden tijd.
 • Meer veiligheid: hoogrendementsglas is dik en stevig. Zo maak je inbrekers het leven zuur. Bovendien maakt dubbel glas ook meer lawaai als het breekt. Je kan ook extra investeren in dubbel glas met brandwering. Praat erover met je professionele plaatser.
 • Lagere CO2-uitstoot: als je je woning minder moet verwarmen, stoot je minder CO2 uit. En zo draag je met nieuw dubbel glas ook je steentje bij aan een beter leefmilieu.
 • Betere bescherming tegen de zon: je kan ook kiezen voor zonwerend dubbel glas. Een metalen coating aan de spouwzijde houdt dan niet alleen de warmte beter binnen, maar ook de hitte van de zon beter buiten. Je hebt dan ook geen last meer van de verkleuring van je interieur.

 

Soorten dubbel glas

Heb je nog enkel glas? Of wil je je oude dubbel glas vervangen door dubbel glas op maat met betere isolatiewaarden? Dan kan je kiezen uit verschillende soorten. De belangrijkste types dubbel glas op een rij, telkens met hun isolatiewaarde (hoe lager, hoe beter):

 • Standaard dubbel glas: bestaat uit 2 glasplaten met daartussen een spouw gevuld met droge lucht. Let op: dit type dubbel glas is al decennialang op de markt en biedt niet langer de beste thermische en akoestische isolatie. Isolatiewaarde: 2,8 W/m²K
 • Hoogrendementsglas: bestaat ook uit 2 glasplaten, maar de spouw is gevuld met een edelgas (argon of krypton). Aan de spouwzijde zitten ook 1 à 2 coatings die de warmte beter binnenhouden. Hoogrendementsglas isoleert tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas en zelfs tot 6 keer beter dan enkel glas. Er bestaan verschillende varianten: HR, HR+, HR++ of HR+++. Isolatiewaarde: 1,9 à 1,1 W/m²K
 • Driedubbel glas: bestaat uit 3 glasplaten en is dus erg zwaar. Driedubbel glas biedt de beste isolatiewaarden, maar is geen must. Het is vooral een geschikte keuze als je heel energiezuinig gebouwd hebt (bv. een passiefhuis). Isolatiewaarde: 0,6 W/m²K

 

Welk type glas is het meest geschikt voor mijn situatie?

Dat is sterk afhankelijk van de omgeving. Wil je bvb. de zon tegenhouden? Dan kan je kiezen voor zonwerend dubbel glas. Wil je jouw woning extra beveiligen? Dan kies je best voor inbraakwerend dubbel glas. Zo zijn er verschillende mogelijkheden en combinaties.

Een professionele plaatser van ramen geeft je graag info over de verschillende mogelijkheden en prijzen én kan je helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. En dat is niet alles… Een vakman zorgt ook voor een correcte en efficiënte plaatsing, en dat met hoogwaardig materiaal.

TIP: op zoek naar professionele plaatsers actief in jouw buurt? Je kan gratis voorstellen en offertes aanvragen via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Prijs dubbel glas

De kostprijs van dubbel glas op maat voor jouw woning hangt in de eerste plaats af van het aantal ramen en hun oppervlakte en het soort dubbele beglazing dat je kiest. Enkele richtprijzen op een rij:

Soort dubbel glasGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Gemiddelde jaarlijkse
besparing per m² beglazing
Standaard dubbel glas€ 100 - 115€ 7
Hoogrendementsglas€ 105 - 120€ 9
Hoogrendementsglas (+)€ 110 - 130€ 11
Hoogrendementsglas (++)€ 115 - 140€ 13
Driedubbel glas€ 150 - 230€ 14

Let op: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten kunnen bv. ook verschillen van plaatser tot plaatser. Op zoek naar een exacte kostprijs voor jouw project? En wil je gericht prijzen, voorstellen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 plaatsers actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Druk de kosten van dubbel glas met premies

Laat je dubbel glas plaatsen in je woning? Dan kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor premies bij de netbeheerder, de Vlaamse overheid en je gemeente en provincie. Een vakman kan je hierover meer uitleg op maat geven. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat via onze offertepagina.

 

 

dubbel glas vervangen

 

Dubbel glas vervangen of volledig nieuwe ramen?

Wil je je enkel glas of oude dubbel glas vervangen? Dan heb je 2 opties: enkel het glas in je bestaande raamkaders vervangen OF volledig nieuwe ramen laten plaatsen. We lichten beide mogelijkheden kort toe!

 

OPTIE 1: Glas vervangen in bestaande raamkaders

Zijn je raamkaders nog in een goede staat en zijn ze dik genoeg voor nieuwe dubbele beglazing? Isoleren ze nog voldoende? Dan kan je er eventueel voor kiezen om enkel het glas te vervangen in je huidige raamkaders. In dat geval betaal je enkel voor je nieuwe beglazing en eventuele kleine aanpassingen aan het raamkader. Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: Volledige ramen vervangen

Zijn je raamkaders niet dik en stevig genoeg voor nieuwe dubbele beglazing? Of isoleren ze niet voldoende? Dan moet je je volledige ramen laten vervangen. Dat komt iets duurder uit, maar de voordelen zijn groter. Je bent zeker van een optimale thermische en akoestische isolatie, een langere levensduur van je ramen, een nieuwe, frisse look dankzij nieuwe raamkaders (in PVC, aluminium, hout of smeedijzer). Ontvang gratis offertes op maat.

 

CONCLUSIE: volledig nieuwe ramen lonen meer

Zijn je ramen 15 jaar oud of zelfs nog ouder? Dan laat je sowieso beter je volledige ramen vervangen, ook al zijn je bestaande raamkaders nog dik en stevig genoeg. De nieuwste raamkaders isoleren namelijk een pak beter en je bent ook 100% zeker dat je koudebruggen vermijdt. Bovendien zullen je nieuwe raamkaders perfect op maat zijn van het gewicht van je nieuwe dubbele beglazing.

TIP: twijfel je nog of je beter enkel je glas vervangt of je volledige ramen? Een vakman geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Zo kan je beide mogelijkheden grondig vergelijken en een doordachte keuze maken. Ontvang gratis voorstellen en offertes bij plaatsers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen