Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aluminium ramen

Op zoek naar duurzame ramen met een elegante, verfijnde uitstraling? Die bovendien nog eens onderhoudsvriendelijk, kleurvast en krasvrij zijn? Dan kom je automatisch bij aluminium ramen uit. Dankzij die vele voordelen blijft deze lichte en tegelijk sterke metaalsoort populair als materiaal voor raamprofielen. Welke uitvoeringen zijn er? Hoeveel kost een aluminium raam per m²? … Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Prijs aluminium raam
Onderhoud aluminium ramen
Mogelijke glassoorten
Vergelijking: alu of ander materiaal?

Vraag gratis offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor aluminium ramen?

Aluminium ramen zijn populair voor moderne woningen (bv. steellook ramen), maar dit metaal past ook perfect bij een traditionelere bouwstijl. Een raam in aluminium kan je namelijk krijgen in een brede waaier aan kleuren, structuren en glansgraden. Naast die talloze uitvoeringen bieden aluminium raamprofielen nog andere voordelen:

 • Grote overspanningen mogelijk met slanke profielen: aluminium raamprofielen kunnen een groot gewicht dragen. Daardoor zijn met slanke profielen grote overspanningen mogelijk. Kortom, je kan gaan voor grote raampartijen of zelfs een ruime glasgevel met een elegante uitstraling.
 • Lange levensduur: aluminium is uitstekend bestand tegen de weersinvloeden. Raamprofielen in dit metaal gaan tot wel 50 jaar mee zonder roestplekken, verkleuring door zonlicht, kromtrekkingen of krassen (afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing).
 • Amper onderhoud: in tegenstelling tot hout vergt een aluminium raamprofiel weinig tot geen onderhoud. Gewoon 2 à 4 keer per jaar je profielen reinigen met lauw water en een neutraal schoonmaakmiddel volstaat.
 • Goed isolerend: aluminium raamprofielen halen goede isolatiewaarden, zowel thermisch als akoestisch. Wil je zeker zijn van een lage energiefactuur en een groot wooncomfort? Combineer je ramen in aluminium dan met kwalitatieve, isolerende beglazing.
 • Brand- en inbraakwerend: aluminium is niet brandbaar en dit metaal valt ook niet geluidloos te doorboren (in tegenstelling tot PVC en hout). Wil je het leven van inbrekers nog extra zuur maken? Dan kan je ook investeren in inbraakwerend dubbel glas, speciale glasbreukdetectoren, …

aluminium ramen

 

Uitvoeringen aluminium ramen

Hou je van een moderne, strakke of eerder landelijke woonstijl? Je vindt sowieso aluminium raamprofielen op maat van jouw woning en wensen. Je kan dan ook verschillende keuzes maken op vlak van:

 

1. Kleur

Met aluminium schrijnwerk heb je een bijna oneindig aanbod aan mogelijke kleuren. Op zoek naar lichte of donkere steellook ramen? Dan kan je je aluminium ramen laten anodiseren (behandeling in chemische baden onder elektrische spanning). Zo koppel je de voordelen van aluminium aan de stoere uitstraling van stalen ramen. Heb je een andere kleur voor ogen, bv. witte of zwarte aluminium ramen? Het is ook mogelijk om aluminium raamprofielen te laten poedercoaten. Dan zit jouw favoriete verfkleur in het metaal gebakken.

BELANGRIJK: een raam in aluminium is erg kleurvast en overschilderen is niet zo eenvoudig. Denk dus goed na over de kleur van jouw voorkeur. Wil je toch je aluminium ramen schilderen? Dan doe je best een beroep op een gespecialiseerde vakman. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Structuur

Ook voor de structuur van je raamprofielen in aluminium zijn er meerdere opties. Je kan kiezen voor een glad oppervlak of voor een ruwere, korrelige structuur met een speciale structuurlak. Het is zelfs mogelijk om een speciale folie met een houtnerfstructuur op je aluminium raamprofielen te laten plakken. Zo combineer je de warme uitstraling van hout met de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van aluminium.

 

3. Glansgraad

Afhankelijk van de gebruikte techniek (anodiseren of poedercoaten) bepaal je ook de glansgraad van je alu ramen. Hou je van de stoere uitstraling van geborstelde aluminium ramen met een steel look? Of verkies je eerder hoogglanzende, blinkende raamkaders? Bespreek de verschillende glansgraden van jouw aluminium ramen zeker met je plaatser.

 

4. Type raam

Er bestaan verschillende types aluminium ramen. Je kan kiezen voor vaste ramen en/of draakiepramen (die je op verschillende manieren kan openen). Wil je veel daglicht binnenlaten en genieten van een panoramisch zicht? Dan is een aluminium schuifraam ideaal. Omdat aluminium erg licht en tegelijk ijzersterk is, leent het zich perfect voor grote, minimalistische schuiframen.

 

Let op, niet elk plaatser biedt dezelfde uitvoeringen aan!

Wil je zeker zijn van de beste alu ramen voor jouw project tegen een correcte prijs? Vraag dan zeker offertes aan bij verschillende plaatsers. Niet elke plaatser biedt namelijk dezelfde uitvoeringen van aluminium raamprofielen aan. Sommige vakmannen zullen bepaalde steellook ramen bv. niet aanbieden en andere wel. Door meerdere plaatsers te contacteren krijg je goed zicht op de mogelijkheden en kan je gericht adviezen en prijzen vergelijken.

Verschillende voorstellen vergelijken? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Prijs aluminium raam

De prijs voor aluminium ramen varieert van gemiddeld € 600 – 1.500 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs van een aluminium raam is daarbij afhankelijk van verschillende factoren: de glassoort, het aantal ramen, het type ramen (aluminium schuifraam, vast raam, …), de afmetingen, enz. Ook de merken van aluminium ramen spelen een rol (bv. Reynaers ramen, Sapa ramen, Aliplast ramen, …). Enkele richtprijzen: 

Type aluminium raamGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Vast raam€ 600 - 900
Draaikiepraam/valraam€ 800 - 1.100
Schuifraam€ 1.350 - 1.500

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw aluminium raamprofielen? Dan vraag je best een offerte aan bij een gespecialiseerde plaatser. Hou er wel rekening mee dat de kosten kunnen verschillen per vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook uitvoeringen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Via onze offerteservice ontvang je gratis offertes van verschillende plaatsers actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Druk de kosten voor je aluminium ramen met premies

Werk je samen met een professionele plaatser? Dan kan je de kosten voor je ramen in aluminium flink drukken met de volgende premies en financiële voordelen:

 • Mijn VerbouwPremie voor hoogrendementsglas: kies je voor hoogrendementsglas in je aluminium ramen? Dan kan je via de Mijn VerbouwPremie tot max. 50% van je totale investering terugkrijgen. Of dat bij jou het geval is, hangt o.a. af van de inkomenscategorie waartoe je behoort.
 • Totaalrenovatiebonus: combineer je de plaatsing van nieuwe aluminium ramen met 2 andere energiebesparende maatregelen (binnen de 5 jaar)? Dan kom je ook in aanmerking voor deze bonus van netbeheerder Fluvius. Let op: de einddatum van je 1e investering moet liggen tussen 2017 en 2020.
 • EPC-labelpremie: begon je met je energetische renovatie in 2021 of later? Dan moet je kiezen voor de EPC-labelpremie van Fluvius in plaats van de Totaalrenovatiebonus.
 • Gemeentelijke premie: sommige gemeentes bieden ook een premie voor het plaatsen van hoogrendementsglas. Informeer je erover bij je gemeente of vakman.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%, zowel voor de aluminium ramen als voor de arbeidskosten.

LET OP: je hebt enkel recht op deze financiële voordelen als je de werken laat uitvoeren door een vakman. Deze geeft je graag meer uitleg over de voorwaarden en zorgt voor alle nodige documenten voor een correcte premie-aanvraag. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Onderhoud aluminium ramen

Dankzij een speciale behandeltechniek (poedercoaten of anodiseren) zijn alu ramen erg kleurvast en ook krasvrij. Met raamkaders in dit duurzame, stevige metaal heb je dus geen last van verkleuring door de zon, roestplekken, … Aluminium ramen schilderen of herlakken is dan ook niet nodig.

In tegenstelling tot houten raamkaders is verkleuring dus geen aandachtspunt bij aluminium raamprofielen. En wat dan met vervuiling? Aluminium schrijnwerk is ook goed bestand tegen vocht en vuil. Het enige wat je moet doen, is je aluminium ramen 2 à 4 keer per jaar reinigen met een sopje van lauw water en een neutraal reinigingsmiddel. Tip: je gebruikt hiervoor best een zachte doek of spons.

 

raam aluminium

Mogelijke glassoorten voor aluminium ramen

Wil je genieten van een optimaal woon- en warmtecomfort in je woning en een lagere energiefactuur? Dan speelt naast het aluminium schrijnwerk ook isolerende beglazing een belangrijke rol. Maar uit welke glassoorten kan je nu kiezen voor je aluminium raamprofielen? Een kort overzicht:

 • Standaard dubbel glas: bestaat uit 2 glasplaten met daartussen een spouw gevuld met droge lucht. Let op: dit type dubbel glas is al decennialang op de markt en biedt niet langer de beste thermische en akoestische isolatie.
 • Hoogrendementsglas: dit is momenteel de standaardkeuze bij nieuwe ramen. Hoogrendementsglas bestaat ook uit 2 glasplaten, maar de spouw is gevuld met een edelgas (argon of krypton). Aan de spouwzijde zitten ook 1 à 2 coatings die de warmte beter binnenhouden. Hoogrendementsglas isoleert tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas en zelfs tot 6 keer beter dan enkel glas.
 • Driedubbel glas: deze glassoort bestaat uit 3 glasplaten en is dus erg zwaar. Daardoor biedt driedubbel glas de beste isolatiewaarden, maar het is zeker geen must. Het is vooral een geschikte keuze als je heel energiezuinig gebouwd hebt (bv. een passiefhuis).

 

Welke glassoort kies ik best voor mijn aluminium ramen?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en wensen. Wil je bv. extra investeren in zonwerend hoogrendementsglas voor een groot aluminium schuifraam? Of wil je extra beveiligen met inbraakwerend glas? Er zijn tal van mogelijkheden en combinaties, elk met hun eigen prijs.

TIP: een professionele plaatser geeft je graag meer uitleg over de mogelijke glassoorten voor jouw aluminium kozijnen. Zo kan je een doordachte keuze maken tegen een correcte prijs. En dat is niet alles… Een vakman zorgt ook voor een correcte en efficiënte plaatsing met enkel hoogwaardige materialen. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat.

 

Vergelijking: aluminium ramen of ander materiaal?

Naast raamprofielen in aluminium kan je ook kiezen voor raamkaders in PVC, hout of staal. Maar ga je nu best voor PVC of aluminium ramen? En wat zijn de voor- en nadelen van aluminium ten opzichte van houten ramen? Een korte vergelijking van deze materialen op basis van een aantal belangrijke kenmerken:

 

1. Constructiemogelijkheden (beste keuze = aluminium/staal)

Zowel stalen als aluminium kozijnen zijn erg stevig en licht tegelijk. Daardoor zijn de constructiemogelijkheden met deze materialen het grootst. Zo kan je met aluminium en staal grote raampartijen creëren met slanke profielen. Of wat dacht je van een brede glasgevel met een groot aluminium schuifraam? Met ramen in hout en PVC zijn dergelijke grote overspanningen minder mogelijk. Al bestaan er ook al slankere PVC raamprofielen die een groter gewicht kunnen dragen.

 

2. Onderhoud (beste keuze = aluminium/PVC/staal)

Ramen in aluminium, staal en PVC zijn het meest onderhoudsvriendelijk. Om houten raamprofielen te beschermen tegen verkleuring en verwering moet je ze na verloop van tijd namelijk herschilderen, oliën of beitsen. Dat is bij die andere materialen niet nodig. Bij PVC, staal en aluminium beperkt het onderhoud zich tot het verwijderen van vuil met lauw water en een neutraal schoonmaakmiddel (2 à 4 keer per jaar).

 

3. Prijs (beste keuze = PVC)

PVC raamprofielen zijn doorgaans het goedkoopst (afhankelijk van de kwaliteit van de kunststof). Gecombineerd met hun lange levensduur bieden PVC ramen dus de beste prijs-kwaliteitsverhouding. De prijs voor aluminium ramen ligt gemiddeld zo’n 30% hoger dan PVC en 15% hoger dan hout. Tegenover dat duurdere prijskaartje staan natuurlijk wel de vele voordelen van een raam in aluminium: grote duurzaamheid, weinig onderhoud, vele constructiemogelijkheden, …

 

4. Isolatie (beste keuze = hout)

In de meeste gevallen halen houten ramen de beste isolatiewaarden, gevolgd door PVC, aluminium en staal. Dat verschil is echter relatief. Fabrikanten investeren steeds meer in de isolerende kwaliteiten van hun raamprofielen, ongeacht om welk materiaal het gaat. Ook met aluminium raamprofielen kan je dus rekenen op een goede thermische isolatie en dito geluidsisolatie. Het komt er vooral op aan goed te vergelijken tussen de verschillende voorstellen voor jouw ramen in aluminium.

 

Welk materiaal kies ik best?

Die keuze hangt volledig af van jouw woning, specifieke wensen en je vooropgestelde budget. Zoek je in de eerste plaats de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan kom je wellicht bij PVC ramen uit. Wil je extra investeren in grotere raampartijen met slanke profielen? Dan zijn aluminium ramen een uitstekende keuze.

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Laat je dan adviseren door meerdere plaatsers. Zo krijg je een goed overzicht van de eigenschappen en mogelijkheden van de verschillende materialen voor raamprofielen. Bovendien kan je op die manier ook vlot prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen