Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Metalen ramen

Ben je op zoek naar de ideale ramen voor je nieuwbouwwoning? Of zijn je huidige ramen al meer dan 10 à 15 jaar oud en wil je ze vervangen? In beide situaties zijn metalen raamprofielen een uitstekende keuze. Metalen ramen zijn sterk en duurzaam, vergen amper onderhoud, halen goede isolatiewaarden, … Maar kies je nu best voor aluminium of stalen ramen? We wegen beide mogelijkheden tegen elkaar af in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: aluminium ramen
OPTIE 2: stalen ramen
CONCLUSIE: welke metalen ramen kies ik best?

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken? Via onze offerteservice kom je direct in contact met meerdere schrijnwerkers bij jou in de buurt. Zo kan je niet alleen hun uitvoeringen van metalen ramen vergelijken, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

 

Uit welke metalen ramen kan ik kiezen?

Er bestaan uiteraard verschillende soorten metaal. Bij raamprofielen gaat het in de 1e plaats om aluminium en staal. Beide types raamkaders hebben hun eigen kenmerken, mogelijke uitvoeringen, prijzen, … Een kort overzicht:

 • Aluminium ramen: dit metaal is het populairst bij nieuwe ramen. Aluminium is licht en tegelijk sterk. Zo kan je gaan voor grote raampartijen met slanke profielen. Naast die elegante uitstraling vergen deze raamprofielen amper onderhoud, zijn ze kleurvast en krasvrij, … Verder lees je meer over aluminium ramen.
 • Stalen ramen: wil je gaan voor een nog luxueuzere, tijdloze uitstraling? Dan zijn ook stalen ramen een mogelijkheid. Raamprofielen in staal of smeedijzer zijn bovendien nog een stuk sterker en duurzamer dan aluminium. Alleen ligt de prijs gemiddeld ook zo’n 30% hoger. Verder lees je meer over stalen ramen.

Kies ik best voor aluminium of stalen ramen? De beste keuze voor jouw project hangt af van je persoonlijke voorkeuren, je budget, … Wil je gericht de kenmerken, prijzen, … van deze ramen in metaal naast elkaar leggen? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere schrijnwerkers in je buurt!

 


OPTIE 1: aluminium ramen

metalen ramen

Metalen ramen in aluminium komen het vaakst voor. Deze profielen bieden dan ook een betere prijs-kwaliteitsverhouding dan ramen in staal. Bovendien zijn de mogelijkheden qua kleuren, structuren, glansgraden, … enorm uitgebreid. Zo vind je altijd wel een gedroomde uitvoering van aluminium ramen op maat van jouw project.

 

Voor- en nadelen aluminium ramen (vs. staal)

Net als stalen ramen gaan aluminium raamprofielen lang mee, vergen ze weinig onderhoud, zijn ze inbraak- en brandwerend, … Maar waar zitten dan de verschillen tussen beide types metalen raamprofielen? We wegen kort de voor- en nadelen van aluminium ramen ten opzichte van staal af:

 

 • Goedkoper: aluminium ramen zijn gemiddeld zo’n 30% goedkoper dan stalen ramen. Bovendien gaan ze ook tot wel 50 jaar mee (afhankelijk van de kwaliteit). Kortom, met metalen ramen in aluminium ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Betere isolatiewaarden: aluminium ramen halen betere isolatiewaarden, zowel qua thermische isolatie als geluidsisolatie. Zo ben je zeker van een optimaal woon- en warmtecomfort.
 • Lager gewicht: ramen in aluminium wegen minder dan stalen buitenschrijnwerk. In combinatie met hun grote mechanische sterkte kan je met aluminium dus grote raampartijen creëren met dunne en elegante profielen. Een extra versterking rondom de ramen is ook niet nodig.

 

 • Minder sterk dan staal: aluminium ramen zijn sterk en stevig, maar niet zo robuust als ramen in staal of smeedijzer. Ook qua levensduur scoort een stalen raamprofiel nog beter dan aluminium.
 • Minder constructiemogelijkheden: bij aluminium ramen zijn er tal van constructiemogelijkheden, maar die zijn niet zo breed als bij stalen ramen. Kortom, wil je werken met gebogen vormen, nog fijnere profielen, grote raampartijen ingedeeld in kleine vlakken, … ? Dan kies je beter voor staal of smeedijzer. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij een professionele plaatser actief in je buurt.

 

Prijs aluminium ramen

De prijs van aluminium ramen hangt in de eerste plaats af van het type raam en de gekozen beglazing. Daarnaast spelen ook de uitvoering, de afmetingen, de moeilijkheidsgraad van de werken, … een rol. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type aluminium raamGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Vast raam€ 600 - 900
Draaikiepraam/valraam€ 800 - 1.100
Schuifraam€ 1.350 - 1.500

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 schrijnwerkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen die kosten, maar ook uitvoeringen, adviezen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 2: stalen ramen

metalen ramen staal

Net als aluminium ramen past ook stalen buitenschrijnwerk bij elke mogelijke bouwstijl (landelijk, modern, industrieel, …). Dat heeft vooral te maken met de enorme mechanische sterkte van staal die voor eindeloze mogelijkheden zorgt qua vormen. Ook op vlak van kleur en structuur kan je kiezen uit een brede waaier aan opties. Door het ambachtelijke productieproces ademen stalen ramen tijdloze klasse en vakmanschap.

 

Voor- en nadelen stalen ramen (vs. aluminium)

Raamprofielen in staal delen vele gelijkenissen met aluminium (weinig onderhoud, brandwerend, kleurvast, …), maar er zijn ook enkele verschillen. Hoe zit het dan met de voor- en nadelen van staal ten opzichte van aluminium? We zetten het kort op een rij:

 

 • Grotere mechanische sterkte: staal is het stevigste metaal op de markt voor raamprofielen. Daardoor ben je ook zeker van de langste levensduur en beschikken stalen ramen over een groot draagvermogen.
 • Meeste constructiemogelijkheden: die enorme mechanische sterkte zorgt voor ongeëvenaarde constructiemogelijkheden met de fijnst mogelijke profielen. Gebogen vormen, decoratieve effecten, ingedeelde raamvlakken, … Zelfs met aluminium heb je niet zoveel opties als met staal.
 • Luxueuze uitstraling: er bestaan ook aluminium ramen met een steel look, maar de meest tijdloze, luxueuze uitstraling bereik je nog altijd met echte stalen ramen. Met dergelijke raamprofielen ben je zeker van een echte blikvanger voor je woning. Stalen ramen op maat zijn dan ook gesmeed met de hand.

 

 • Duurder: tegenover deze grote troeven van stalen buitenschrijnwerk staat natuurlijk wel de hogere kostprijs. Raamprofielen in staal zijn de duurste op de markt. Gemiddeld betaal je zo’n 30% meer in vergelijking met aluminium ramen.
 • Lagere isolatiewaarden: stalen ramen buiten isoleren iets minder goed dan profielen in aluminium. Zelfs met thermische onderbrekingen in kunststof halen raamprofielen in staal niet dezelfde isolatiewaarde als metalen ramen in aluminium.
 • Groter gewicht: door hun grote stevigheid zijn stalen raamprofielen een pak zwaarder dan aluminium raamkaders. Dat grotere gewicht zorgt voor een arbeidsintensievere plaatsing. Soms is het ook nodig om het raam rondom extra te versterken. Vraag zeker advies op maat aan een schrijnwerker in je buurt.

 

Prijs stalen ramen

Net als bij aluminium hangt de prijs van stalen ramen vooral af van het raamtype, de beglazing en de gekozen uitvoering. Ook de arbeidskosten kunnen verschillen van project tot project. Een kort overzicht van de richtprijzen voor ramen in staal:

Type stalen raamGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Vast raam€ 750 - 1.100
Draaikiepraam/valraam€ 950 - 1.300
Schuifraam€ 1.650 - 2.200

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 schrijnwerkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen die kosten, maar ook uitvoeringen, adviezen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: welke metalen ramen kies ik best?

Zowel aluminium als stalen raamprofielen zijn sterk, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, brand- en inbraakwerend, … Of je nu best kiest voor aluminium of stalen ramen hangt dus vooral af van deze factoren:

 • Budget: heb je voldoende budget beschikbaar en wil je gaan voor een echte eyecatcher met ambachtelijk maatwerk? Dan is stalen buitenschrijnwerk voor jou de beste keuze. Wil je iets minder geld uitgeven aan metalen ramen? Dan kom je met aluminium raamprofielen gemiddeld zo’n 30% goedkoper uit.
 • Persoonlijke wensen: droom je van een industriële stijl of de charme van een pastorijwoning? Dan kan je met staal de meeste kanten uit. Wil je vooral grote raampartijen met een strakke uitstraling? In dat geval biedt aluminium je ook een brede waaier aan mogelijkheden.
 • Isolatiewaarde: wil je zeker zijn van de best mogelijke isolatiewaarde met metalen ramen? Dan is aluminium de beste keuze. Let op: fabrikanten investeren steeds meer in de isolerende kwaliteiten van raamprofielen. Ook de thermische isolatie en geluidsisolatie van staal blijft dus verbeteren. Het komt er vooral op aan om goed te vergelijken tussen het aanbod van meerdere schrijnwerkers.
 • Plaatsing: aluminium raamprofielen zijn lichter, waardoor de plaatsing doorgaans ook vlotter gaat. Zo kan je besparen op de arbeidskosten van je vakman. Bij stalen ramen bestaat de kans dat deze kostenpost duurder uitvalt.

 

TIP: vraag voorstellen aan bij meerdere schrijnwerkers

Ga je voor een klassiek zwart stalen raam of voor aluminium buitenschrijnwerk in een ander RAL-kleur? Of waarom niet kiezen voor aluminium ramen met een steel look? Om een breed zicht te krijgen op de mogelijkheden vraag je best voorstellen aan bij verschillende vakmannen. Zo maak je een weloverwogen keuze tegen een correcte prijs. Bovendien helpt zo’n vakman je ook bij het aanvragen van je premies voor je nieuwe ramen!

Op zoek naar gespecialiseerde schrijnwerkers? Je kan meteen contact opnemen met meerdere vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen