Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Draaikiepraam

Draaikiepramen zijn het meest populaire type ramen. En dat is geen toeval. Dit soort ramen kan je zowel kantelen in een kiepstand als volledig opendraaien. Bovendien zijn draai kiepramen verkrijgbaar in een brede waaier aan uitvoeringen. Welke keuzes kan je zoal maken? En hoeveel kost een draai kiepraam gemiddeld? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen draaikiepramen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs draaikiepramen
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een draaikiepraam?

De naam zegt het eigenlijk helemaal. Een draaikiepraam is een type raam dat je zowel volledig kan opendraaien als kan kiepen. Dat is te danken aan het complexe hang- en sluitwerk. De bediening van zo’n draai kiepraam gaat als volgt:

 • Kruk verticaal naar beneden: in deze stand is het raam volledig gesloten.
 • Kruk in horizontale stand: in deze stand kan je het raam volledig opendraaien.
 • Kruk verticaal naar omhoog: in deze stand kan je het raam licht naar binnen kiepen.

Interesse in draaikiepramen voor jouw woning? Vraag dan zeker naar de mogelijkheden en prijzen op maat bij meerdere schrijnwerkers actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

draaikiep raam

 

Voor- en nadelen draaikiepraam

Naast een draai kiepraam kan je ook nog kiezen voor mogelijke alternatieven als een vast raam of een raam dat je enkel kan draaien of kiepen. Wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n draaikiepraam ten opzichte van die andere soorten kozijnen? Een kort overzicht:

 

Voordelen draaikiepraam

 • Verschillende opties voor verluchting: met een draai kiepraam kies je zelf in welke mate je wil verluchten. Na het opstaan kan je bv. het raam volledig opendraaien in de slaapkamer om maximaal te verluchten, maar overdag kan je kiezen voor de kiepstand om lichter te ventileren. Kortom, je kiest zelf de meest ideale ventilatiestand op elk moment.
 • Eenvoudig in gebruik: het hang- en sluitwerk van dit type raam is behoorlijk complex om zowel te kunnen kiepen als opendraaien. Kies je voor een kwalitatief merk? Dan gaat de bediening echter heel vlot en is zo’n draakiepraam enorm gebruiksvriendelijk.
 • Optimaal wooncomfort: jij beslist zelf in welke ventilatiestand je je raam plaatst. Is het buiten bv. erg koud? Dan is de kiepstand meer geschikt dan een volledig opengedraaid raam. Is het dan weer erg warm binnen? Dan is het zalig om je raam volledig te kunnen opendraaien.
 • Tal van uitvoeringen: door het multifunctionele karakter komen draai kiepramen erg vaak voor. Je kan dan ook kiezen uit een brede waaier aan materialen, kleuren, types beglazing, … Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijkheden bij draaikiepramen.
 • Extra opties: naast het materiaal en de beglazing zijn er nog tal van extra opties om je raam helemaal naar wens vorm te geven. Zo kan je extra investeren in inbraakveiligheid met een aanvullend slot, een vliegenraam laten aanbrengen, …

 

Nadelen draaikiepraam

 • Duurder dan andere ramen: door de polyvalentie van een draaikiepraam is dit type uiteraard iets duurder dan een vast raam dat je niet kan openen. Ook ramen die je enkel kan kantelen of opendraaien kosten iets minder.
 • Iets grotere kans op defecten: het hang- en sluitwerk van dit type raam is complexer dan dat van een gewoon kiepraam. Daardoor ligt ook de kans op een defect iets hoger. Investeer je echter in kwaliteit? En is zo’n raam correct afgesteld en goed gesmeerd? Dan ben je zeker van een optimale werking. Voor advies op maat kan je terecht bij een professionele schrijnwerker in je buurt.

 

Mogelijke uitvoeringen van draai kiepramen

Draaikiep ramen op maat van de stijl van je woning, jouw persoonlijke wensen én je budget? Dat is perfect mogelijk dankzij de brede waaier aan mogelijke uitvoeringen. Je kan onder meer verschillende keuzes maken op vlak van…

 

1. Materialen

Hou je het liever iets goedkoper? Dan is een kunststof draaikiepraam de meest voor de hand liggende keuze. PVC is namelijk budgetvriendelijk, gaat lang mee en vergt weinig tot geen onderhoud. Hou je echter van een natuurlijke, authentieke uitstraling? Dan is ook een houten draaikiepraam een optie. Of wat dacht je van de slanke profielen en strakke uitstraling van zo’n raam in aluminium?

 

2. Afwerking profielen

Heb je eenmaal je favoriete materiaal gekozen? Dan is het tijd om de afwerking te bepalen. Welke kleur past het best bij jouw gevel? Hou je van een gladde of eerder een ruwere structuur? Met PVC en aluminium kan je op die vlakken tal van kanten uit. Met houten ramen kan je dan weer kiezen uit tal van houtsoorten met verschillende kleuren, motieven, …

 

3. Beglazing

Naast de profielen bepaalt ook het soort beglazing in grote mate hoeveel je bespaart op je energiefactuur met je draai kiepramen. Sowieso kiest een professionele plaatser voor isolatieglas, maar er bestaan meerdere opties met verschillende isolatiewaarden. Vraag je vakman hier dus zeker naar. Wil je zo energiezuinig mogelijk (ver)bouwen? Dan kies je best voor driedubbel glas.

 

Vergelijken loont: ontvang voorstellen van meerdere plaatsers!

Wil je zeker zijn van de beste keuze tegen een correcte prijs? Dan contacteer je best meerdere schrijnwerkers in je buurt. Niet alleen hun prijzen kunnen namelijk verschillen, maar ook hun aanbod. Zo bieden sommige vakmannen niet altijd dezelfde kleuren, structuren, extra opties, … aan voor je draaikiepramen dan andere. Voor een breed overzicht van je mogelijkheden vraag je dus best meerdere voorstellen aan.

Vrijblijvend voorstellen vergelijken? Je komt snel en eenvoudig in contact met meerdere schrijnwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs draaikiepramen

De kostprijs van een draai kiepraam hangt vooral af van het gekozen materiaal. Daarnaast spelen ook de afwerking, het type beglazing, extra opties, … een rol. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 450 à 1.300 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De richtprijzen per materiaal op een rij:

Materiaal draai kiepraamGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
PVC€ 450 à 750
Hout€ 650 à 950
Aluminium€ 800 à 1.100

Een precieze prijs voor jouw project? Dan vraag je best verschillende prijsvoorstellen aan bij professionele plaatsers in je buurt. Zo kan je niet alleen hun totaalprijzen vergelijken, maar ook hun aanbod aan draaikiepramen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

Druk de kosten met de Mijn VerbouwPremie!

Voor het plaatsen van isolatieglas voor ramen en deuren kan je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Afhankelijk van je inkomen kan je zo 35 à 50% van je investering terugkrijgen. Is je woning bovendien meer dan 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw voor het plaatsen van je nieuwe ramen.

Advies op maat? Een vakman vertelt je graag meer over de voorwaarden, bedragen, … van de financiële voordelen waarop je recht hebt. Contacteer vrijblijvend vakmannen in je buurt!

 

draaikiepraam prijs

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je zeker zijn van draaikiepramen op maat waar je jarenlang en in alle comfort van kan genieten? Dan hou je bij je aankoop best rekening met enkele belangrijke aandachtspunten. Zo bespreek je met je gekozen vakman best de volgende punten:

 • Kwaliteit: een draaikiepraam combineert flexibiliteit met stevigheid en duurzaamheid. Op voorwaarde dat je voor kwaliteit kiest. Goedkoop is in dit geval dus duurkoop. Wil je zeker zijn dat je raam optimaal werkt? Kies dan voor een ervaren plaatser die alleen werkt met topkwaliteit en je raam correct afstelt.
 • Inbraakveiligheid: er zijn verschillende manieren om een inbraakveilig draaikiepraam te kiezen. Je gaat best voor gelaagd glas, handgrepen met een cilinderslot,  hang- en sluitwerk met het juiste keurmerk, … Vraag zeker naar de mogelijkheden bij een schrijnwerker in je buurt.
 • Vliegenraam: wil je je draaikiepraam opendraaien of kiepen zonder dat er insecten binnenvliegen? Investeer dan zeker in een vliegenraam of inzethor voor je draaikiepraam. Omdat je raam naar binnen toe draait en kiept, kan je zo’n hor eenvoudig aan de buitenkant laten aanbrengen. Zelfs met zo’n vliegenraam kan je je raam dus nog altijd vlot bedienen.
 • Zonnewering: met een draai kiepraam haal je veel natuurlijk licht binnen, maar dat zonlicht kan ook een spelbreker zijn. Denk er daarom zeker over na om tegelijk ook rolluiken, screens, … te laten plaatsen.
 • Onderhoud: een correcte afstelling van je draai kiepraam door een ervaren vakman is essentieel voor een vlotte bediening. Maar zo’n raam vergt ook een periodiek onderhoud. Het is bv. aangeraden om het sluitwerk af en toe te smeren met een vetvrij smeermiddel, vuilophoping in het sluitwerk te vermijden, …

 

Mogelijke alternatieven voor een draaikiepraam

Naast draaikiepramen zijn er natuurlijk ook nog andere types ramen om uit te kiezen. Wat zijn die andere opties? En wanneer is welk type raam het meest aangeraden? Een korte vergelijking:

 

ALTERNATIEF 1 = vast raam

Op bepaalde plaatsen in je woning kan eventueel een vast raam volstaan. Zoals de naam doet vermoeden, kan je zo’n raam niet openen. Daardoor zijn ze uiteraard ook iets goedkoper. Wil je zeker zijn dat je een ruimte goed kan verluchten? Dan combineer je zo’n vast raam best met een (draai)kiepraam.

 

ALTERNATIEF 2 = valraam

Dit type valt alleen naar binnen in de kiepstand en kan je dus niet volledig opendraaien. Zo’n valraam is dan ook meer aangewezen om te verluchten in een badkamer of toilet (in combinatie met een ventilatiesysteem). Voor grotere ruimtes in je woning kies je beter voor een draai kiepraam.

 

Welk type ramen kies ik het best?

Dat hangt vooral van jouw woning en je budget af. Je overlegt best met je vakman welk type raam in welke ruimte het meest aangewezen is. Zo kan een valraam in de badkamer volstaan, maar in een grotere slaapkamer kies je beter voor een vast raam in combinatie met een draaikiepraam.

Vrijblijvend offertes aanvragen? Kom gratis in contact met meerdere vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen