Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijsstijging bouwmaterialen 2022: wat met ramen & deuren?

De prijsstijging van bouwmaterialen in 2021 en 2022: al wie momenteel (ver)bouwt, kan er onmogelijk naast kijken. Zowel voor hout, aluminium, PVC, staal als poedercoatings zijn de prijzen tijdens de laatste 6 maanden met 15 à 25% gestegen. Wat betekent dat voor de prijs van ramen & deuren? Wat zijn de verwachtingen voor de komende maanden? En hoe kan je de kosten voor je schrijnwerk drukken?

Lees meer:
Hoe hoog zijn de prijsstijgingen voor bouwmaterialen?
Verwachtingen voor de prijzen van bouwmaterialen
Hoe krijg ik de beste prijs voor mijn ramen & deuren?

 

 

Vanwaar die grote prijsstijging voor bouwmaterialen?

De stijging van de prijzen voor bouwmaterialen is vooral een kwestie van vraag en aanbod. Vooral de coronacrisis heeft dat evenwicht op de markt volledig omgegooid. Enkele belangrijke factoren:

  • Schaarste aan grondstoffen: tijdens het 1e jaar van de coronacrisis hebben veel producenten hun aanbod afgebouwd. De internationale productie is dan ook grotendeels stilgevallen. Daardoor is er een grote schaarste aan hout, aluminium en andere materialen voor ramen en deuren.
  • Veel (ver)bouwprojecten: de economie hernam veel sneller eind 2020 dan de leveranciers van bouwmaterialen dachten. Vele mensen sloegen gretig aan het bouwen en renoveren, maar de materialen waren op dat moment amper voorradig.
  • Compensatie voor coronaverliezen: naast de beperkte capaciteit aan materialen willen fabrikanten van grondstoffen ook hun coronaverliezen goedmaken. Het logische gevolg: prijzen die nog sneller de hoogte inschieten.
  • Grote vraag vanuit China: ook in grote landen als China en de Verenigde Staten stijgt de vraag naar bouwmaterialen. Fabrikanten moeten dus ook aan deze landen proberen te leveren, waardoor het verschil tussen vraag en aanbod nog meer scheefgroeit.

Hoe krijg ik toch een goede prijs voor mijn ramen & deuren? De belangrijkste tip is en blijft het vergelijken van meerdere offertes bij plaatsers actief in je buurt. Dat kan snel, eenvoudig en vrijblijvend via onze offerteservice.

prijsstijging bouwmaterialen

 

Hoe hoog zijn de prijsstijgingen voor bouwmaterialen?

Ten opzichte van november 2021 zijn de prijzen van vele bouwmaterialen gestegen met gemiddeld 15 à 25%. Vooral de kosten voor hout en isolatiematerialen zijn door het dak gegaan. Maar daarnaast zijn ook de kosten voor andere materialen voor ramen en deuren sterk toegenomen: aluminium, PVC, poedercoatings, …

 

Betekenen die prijsstijgingen ook duurdere ramen en deuren?

Die stijging van de kosten voor bouwmaterialen betekent niet dat ramen en deuren ook 15 à 25% duurder zijn dan vroeger. Toch rekenen vele bedrijven die meerkost door in hun eindproducten. Zo zijn de prijzen voor raamprofielen bij sommige firma’s gestegen met 7 à 8%. Gemiddeld mag je bij een renovatie nu rekenen op een meerkost van 8% op je eindfactuur door de stijging van de prijzen van bouwmaterialen.

Benieuwd hoe je de prijsstijging van ramen en deuren kan counteren? Verder in dit artikel vind je een aantal concrete tips om de prijs voor je schrijnwerk te drukken.

 

Verwachtingen voor de prijzen van bouwmaterialen

Op dit moment liggen de prijzen van bouwmaterialen zo’n 15 à 25% hoger dan een jaar geleden. Maar wat met de toekomst? Normaliseert deze situatie zich op korte termijn of blijven de prijzen nog verder toenemen? We lichten er enkele materialen uit:

  • Prijsstijging hout: de houtprijs stijgt al sinds 2020 en daar lijkt niet onmiddellijk verandering in te komen. De verwachting is dat de schaarste en dus ook de stijging van de houtprijs zich zullen verderzetten richting de zomer. Naast ramen en deuren is er bv. ook veel vraag naar hout voor veranda’s, tuinhuizen, …
  • Prijsstijging aluminium: ook de aluminium prijs stijgt, maar volgens experts zou het om een tijdelijk effect gaan. De schaarste is namelijk minder groot dan bij hout, maar fabrikanten willen vooral hun eerdere verliezen compenseren. Allicht zullen de prijzen nog stijgen tot na de zomer om dan opnieuw te normaliseren. Al valt voorlopig niets met absolute zekerheid te zeggen.
  • Prijsstijging glas: ook de prijzen voor beglazing waren het afgelopen jaar sterk gestegen. Al lijkt voor dit materiaal een kentering op til. De kosten voor hoogrendementsglas lijken in vergelijking met hout en aluminium te stabiliseren.
  • Prijsstijging isolatiemateriaal: voor een correcte plaatsing van schrijnwerk is uiteraard ook isolatie nodig met het oog op een luchtdichte afsluiting (meestal PUR-schuim). En net de kosten voor kunststof isolatie zijn fel gestegen zonder dat er verandering op til is. Of aannemers die prijsstijgingen kunnen doorrekenen aan de klant, hangt af van het contract.

 

Hoe krijg ik de beste prijs voor mijn ramen en deuren?

Ondanks de onvermijdelijke prijsstijging voor ramen en deuren is het toch mogelijk om de kosten voor je project binnen de perken te houden. Deze tips helpen je op weg om de prijs zoveel mogelijk te drukken:

  1. Vergelijk alle kostenposten op meerdere offertes

    Sowieso vraag je voor je ramen en deuren best meerdere voorstellen aan. Die kan je vergelijken qua adviezen, uitvoertermijnen, maar vooral ook qua tarieven. Leg dus grondig de materiaal- en de arbeidskosten van bedrijven naast elkaar. Ook de verplaatsingskosten kunnen verschillen van schrijnwerker tot schrijnwerker.

  2. Ga na welke werkzaamheden inbegrepen zijn en welke niet

    Check grondig wat er allemaal inbegrepen is in de eindprijs van een aannemer. Misschien is een bepaalde offerte wel goedkoper, maar zijn afbraakwerken en de afwerking van je muren bv. niet inbegrepen.

  3. Denk goed na over het type raam, de glassoort, …

    Laat je goed adviseren over welk type raam waar het beste past. Is een draaikiepraam bv. niet noodzakelijk? Kies dan voor een vast raam, want die zijn goedkoper. Ook driedubbel glas is niet noodzakelijk een must voor je renovatie. Standaard hoogrendementsglas haalt ook goede isolatiewaarden en het kost minder.

  4. Maak gebruik van premies & financiële voordelen

    Voor de plaatsing van ramen en deuren kan je aanspraak maken op verschillende premies. Op voorwaarde uiteraard dat je samenwerkt met een professionele aannemer. Die bezorgt je ook alle documenten voor een correcte en vlotte aanvraag. Is je woning bovendien minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op zowel materialen als plaatsing.

  5. Let op een prijsherzieningsclausule in je contract

    Vakmannen mogen prijsstijgingen van bouwmaterialen niet zomaar doorrekenen aan klanten. Dat is enkel het geval als er een prijsherzieningsclausule in het contract staat. Ongeveer de helft van de aannemers zet zo’n clausule in zijn contracten. Overleg hier dus zeker over met jouw vakman.

BELANGRIJK: wil je meerdere plaatsers van ramen en deuren contacteren om hun voorstellen te vergelijken? Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen